postupak traje preko 14 godina

FINA "sjela" na račun: Grad Pula "lakši" za milijun eura

| Autor: Glas Istre
(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)

(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)


Prije 15 godina, 2009. godine, trgovačko društvo Modus dea d.o.o. tužilo je Grad Pulu radi raskida Ugovora iz 2005. godine o prodaji nekretnina. Tužbom su htjeli nadoknaditi štetu radi izgubljene dobiti na kupljenim česticama, prouzročenu materijalnim nedostatkom kupljenih nekretnina.

Riječ je o zemljištu u Rizzijevoj ulici u pulskom naselju Vidikovac, površine 277 četvornih metara, za koje je Modus dea d.o.o. tražio povrat iznosa kupoprodajne cijene i plaćenog poreza na promet nekretnina zbog nemogućnosti izgradnje stambeno-poslovne zgrade na spornom zemljištu, navode iz Grada.

Sudska trakavica je imala više nastavaka. Naime, u korist Grada je Općinski sud u Puli presudio četiri puta, Županijski sud u Puli dvaput (pravomoćno), a i Vrhovni sud je također presudio u korist Grada. No, Ustavni je sud dva puta ukinuo presude Općinskog i Županijskog suda te Vrhovnog suda i predmet se vratio na ponovno suđenje.

U trećem ponovljenom postupku 2022. godine, Općinski sud je ponovno presudio u korist Grada -  odbijen je bio tužbeni zahtjev na utvrđenje da je raskinut Ugovor o prodaji te na povrat kupoprodajne cijene za predmetne nekretnine. 

Nakon tog postupka, opet dolazi do obrata. Županijski sud preinačuje djelomičnu presudu Općinskog suda i određuje da je Grad dužan trgovačkom društvu isplatiti 335.026,58 eura, zajedno sa zateznim kamatama tekućim od 22. prosinca 2005. do trenutka isplate. Parnica se nastavila sa zahtjev radi naknade štete zbog izgubljene dobiti.

Grad Pula je 18. travnja 2023. podnio prijedlog za dopuštenje revizije Vrhovnom sudu RH kako bi se presuda Županijskog preinačila ili ukinula. O tom prijedlogu još nije odlučeno.

S druge strane, Modus dea d.o.o. je 10. svibnja 2023. FINA-i podnijelo zahtjev za izravnu naplatu pravomoćno dosuđenog iznosa u cijelosti po čemu je iznos u cijelosti zaplijenjen s računa Grada Pule.

Kako bi se spriječio prijenos sredstava s računa Grada, Grad je 8. svibnja 2023. pulskom Općinskom sudu i Trgovačkom sudu u Pazinu podnio prijedloge za određivanje privremene mjere kako bi se zabranilo podnošenja zahtjeva za izravnu naplatu FINA-i protiv Grada Pula, kao i podnošenja bilo kakvog drugog prijedloga za ovrhu, po pravomoćnoj  presudi. Grad je u tim postupcima pravomoćno bio odbijen.

Petnaest dana kasnije, 23. svibnja 2023. Grad podnosi i prijedlog za proglašenje nedopuštenim pljenidbe i prijenosa, prijedlog za odgodu izdavanja naloga bankama za prijenos zaplijenjenih sredstava te prigovor o ograničenju opsega provedbe ovrhe. I taj postupak je još u tijeku. 16. lipnja 2023. Grad je podnio tužbu pri Trgovačkom sudu u Pazinu radi proglašenja nedopuštenim pljenidbe i prijenosa novčane tražbine trgovačkog društva u postupku izravne naplate protiv Grada, a koji se vodi kod FINA-e. Ovaj postupak je također još u tijeku.

Jučer, 7. veljače, FINA je, postupajući po zahtjevu za izravnu naplatu pravomoćno dosuđene novčane tražbine, ukupno dosuđeni iznos od 944.723,78 eura u cijelosti prenijela s računa Grada Pula na račun trgovačkog društva Modus dea d.o.o., navode iz Grada Pule.

"Na žalost, nakon što je bivša gradska uprava prodala nekretnine u Rizzijevoj, promjenom GUP-a područje je prenamijenjeno u prometnicu, odnosno na njemu nije bilo moguće graditi stambeno-poslovnu zgradu. Daljnji tijek postupka ovisi o odluci Vrhovnog suda Republike Hrvatske koja još nije donesena.

Nadam se da će naš trud posljednjih godina dati rezultate te da će u konačnici Vrhovni sud ukinuti ili preinačiti presudu. U ovim financijski neizvjesnim vremenima ostati bez milijun eura je veliki gubitak s kojim se u ovom trenutku moramo nositi, a posljedica su nečijih ranijih pogrešnih postupaka", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter