MEĐUNARODNa JEDRILIČARSKA REGATA SVETI NIKOLA

Memorijal Vladimir Barbić: Čak 602 jedilice danas kreću iz pulskog akvatorija u lov na pobjedu

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Prijave su zaključene, sve je spremno za start rekordnog izdanja Svetog Nikole.

Na 32. izdanju najveće regate u Hrvatskoj, nastupit će 602 takmičara čime je srušen rekord pretpandemijske godine.

U klasi Optimist bit će ovo najjače izdanje, na startu će se naći 428 jedriličara i jedriličarke podijeljene u 4 grupe. Predsjednik JK Vege i predsjednik Regatnog odbora za klasu Optimist pozvat će svoju flotu na more s pulskih Valsaline već oko 845. To su djeca od 7 do 15 godina iz 18 različitih zemalja koja će se za titulu najboljeg natjecati na polju ispred pulskih šetališta Lungomare i Zlatne stijene.

U planu je u tri dana odjedriti devet jedrenja, prema prognozama DHMZ-a očekuje se slaba od umjerena bura, što bi trebalo omogućit jedrenje i najmlađim jedriličarima.

Po buri start regate bit će vani prema otvorenom moru, na potezu između Svete stijene i kampa Stoja, dok će prva bova oko koje će jedriličari okretat biti u smjeru Splendida. Cilj za klasu Optimist, najbolje će se vidjeti sa kampa Stoja.

"Nikad nismo imali ovoliko Optimista, u početku svi su jedrili u jednoj floti, kako se broj takmičara povećavao, odlučili smo se za 2 flote, kad to nije bilo dovoljno, prešli smo na 3, pa na 4 odvojene flote. Ako se ovako nastavi, iduće godine, definitivno ćemo morati prijeći na 5 odvojenih starteva, što je rijetkost i za neka svjetska i kontinentalna prvenstva", poručio je Refko.

Klase ILCA blizu su rekorda, ali iz nisu uspjeli srušiti, no i ovdje će jedriličari biti podijeljeni u grupe. Najmanja klasa ILCA 4, koja je prijelazna klasa nakon Optimista i u kojoj jedre takmičari mlađi od 18 godina, imat će na startu 91 jedriličara i jedriličarku.

Klasa ILCA 6, olimpijska je klasa za žene, i prijelazna za muškarce i u njoj će na startu biti 66 jedriličara i jedriličarke, također podijeljenih u 2 grupe.

U olimpijskoj klasi za muškarce, u kojoj Hrvatska ima i dvije olimpijske medalje Tonća Stipanovića, nastupit će 17 jedriličara.

Klasa laser najbolje će se moći pratiti sa Svete stijene i havajske plaže s koje će se vidjeti prva bova oko koje se jedriličari okreću, dok će njihov cilj biti dalje na pučini, pa će se rezultati ipak najbolje moći pratiti na društvenim mrežama Jedriličarskog kluba Vega.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater