Neobična sportsko-obiteljska priča

PULJANI NADAN KOSANOVIĆ I BOŠKO ČELIĆ DRŽAVNI PRVACI 2020., četvrt stoljeća nakon što su to isto postigla njihova mlađa braća

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
snimio Đani Celija

snimio Đani Celija


Kormilar Nadan Kosanović Fudo (45.) i flokist Boško Čelić Bole (42.), članovi pulskog jedriličarskog kluba Vega, ovogodišnji su državni prvaci u klasi Flying Dutchman (Leteći Holandez). Posada je objedinjena pod imenom Bole i Fudo Racing, a iz toga naziva je nastalo ime njihove pobjedničke jedrilice - FuRBo.

Prvenstvo je održano početkom listopada u Puli, također u organizaciji Vege, a dvojac Kosanović i Čelić ostvario je najbolji rezultat od četiri hrvatske posade koje su se natjecale. Ukupni pobjednici tog otvorenog prvenstva su bili Nijemci Rolf Albert i Axel Priegann.

S obzirom na to da su članovi Vege ove godine osvojili prvenstvo Hrvatske u klasi Optimist (Tristan Tol), a lani u klasi Laser 4.7 U16 (Lea Rakovac), onda bi se ovaj uspjeh posade Letećeg Holandeza mogao računati kao još jedna uspješnica jedriličara s pulskih Valsalina. No, ovdje se krije jedna posve neobična sportsko-obiteljska priča. Naime, četvrt stoljeća prije nego je dvojac Kosanović-Čelić osvojio državno prvenstvo, jedan drugi dvojac istog prezimena također je osvojio državno prvenstvo.

Neupućeni bi mogli pomisliti da su taj rezultat postigli roditelji od Nadana i Boška, ali pogriješili bi. Te davne 1995. su u riječkom akvatoriju, s poderanim jedrom, titulu državnih prvaka izborila mlađa braća ovogodišnjih prvaka. Nenad Kosanović na kormilu i Slaven Čelić na floku su tada bili najbolja hrvatska posada u klasi 420. Slaven je u međuvremenu osnovao obitelj u tom riječkom kraju gdje je osvojio titulu državnog prvaka, a Nenad nastavio jedriti u Puli te bi možda bio državni prvak i ove godine da se sudbina nije drugačije poigrala.

Naime, na netom održanom prvenstvu u Puli Nenad je bio bolji u ukupnom poretku od starijeg brata Nadana, ali nije postao državni prvak. Kako je to moguće? U želji da na natjecanju bude što više posada, pulski jedriličari su popunjavali strane timove pa je tako Nenad Kosanović vodio kormilo češke jedrilice, u timu s Pavelom Neuzilom. Ali iznenađenje je što su upisani kao članovi hrvatskog i pulskog kluba Vega, zato što Čeh već dvije godine trenira u Puli! Isto je učinio Puljanin Andrej Hinić koji je jedrio s istarskim Slovencem Peterom Štokom. Puljanin Andrea Battistin je bio u posadi s Britancem Ian Keelyjem, a Igor Šepić s Grkom Ioannisom Remoundosom. Potonje posade jedrile su za klubove iz Njemačke i Grčke.

Zanimljivo da su se lanjski prvaci, braća Tin i Robin Matulja (FLY SC Cres), prijavili na natjecanje, ali kako Robin nije mogao doći na regatu, podršku ostalim prijateljima jedriličarima je došao dati Tin, sa svojom djecom.

Ovakav pristup sportu je posve neuobičajen i govori koliko su pulski jedriličari prevazišli kruto sportsko nadmetanje i proširili prijateljske odnose diljem Europe. Začetnici toga su upravo ovogodišnji prvaci Nadan i Boško koji posljednje dvije godine sudjeluju na državnim prvenstvima mnogih europskih zemalja. Tamo nisu pobjeđivali, ali oni koji su bili na postolju, na domjenku i na zabavi na tim regatama nosili su majice Pule koje su jedriličari Vege dijelili svojim suparnicima na vodi, a prijateljima na kopnu. Nadan i Boško se prisjećaju da je tako bilo na Europskom prvenstvu u Mađarskoj te na državnim prvenstvima u Italiji, Austriji, Mađarskoj, Njemačkoj i Poljskoj.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of