U Istarskoj županiji tijekom 2022. godine volontiralo 2.788 ljudi

FOTO / U Puli obilježen Međunarodni dan volontera

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO


Povodom Međunarodnog dana volontera koji se obilježava 5. prosinca, Volonterski centar Istra organizirao je danas na gradskoj tržnici u Puli akciju promocije volonterstva i dobrobiti volontiranja. Akcija je organizirana i pripremljena na satu Građanskog odgoja i obrazovanja s učenicima petih i šestih razreda Osnovne škole Kaštanjer.

- Kolega Nikola Vukelić i ja smo na satovima obrađivali tematiku volontiranja. Mi smo to nazvali "Kad volontiraš, činiš dobro sebi i drugima", a objašnjavali smo učenicima što je volontiranje, koje su to aktivnosti i tko je, ustvari, osoba koju nazivamo volonter, pojasnila je Nataša Ilić Agatić, učiteljica iz Osnovne škole Kaštanjer. Naglasila je da su učenici usvojili saznanja o benefitima volontiranja koje čovjek dobije kada sudjeluje u davanju slobodnog vremena u korist nekoga ili nečega drugog.

Nakon predavanja, Ilić Agatić i Vukelić stupili su u kontakt s Volonterskim centrom Istra u kojem djeluje Maja Erak, koja je dobila ideju da se učenici škole Kaštanjer pridruže Volonterskom centru kroz javnu akciju na tržnici.

- Naši učenici su odradili zajedničku radionicu s Volonterskim centrom u školi, a njezin produkt su divni plakati s pozitivnim porukama. Djeca su ponovila i zakon o volontiranju, da ne misle da je volontiranje samo puko davanje slobodnog vremena, već da postoji i njegova zakonska regulativa, kazala je Ilić Agatić.

Učenici Osnovne škole Kaštanjer u pratnji školske pedagoginje i pod vodstvom Maje Erak na pulskoj su tržnici zaustavljali prolaznike i pitali ih što je za njih volontiranje. Prolaznici su svoje odgovore upisivali na srca izrađena od kolaž-papira, a cilj ulaska među građane ostavren je pozitivnom interakcijom.

- Želimo istaknuti da djeca mlađa od 15 godina, po zakonu o volonterstvu, ne mogu biti 'formalni' volonteri, ali mogu biti uključeni u aktivnost koja se naziva odgoj za volontiranje. Stoga, povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, predstavljamo i ovaj oblik volontiranja, odnosno odgojno-obrazovnog programa volontiranja, istaknula je Maja Erak iz Volonterskog centra Istra.

Dobrobiti volontiranja, navodi Erak, odnose se na sve uključene u proces volontiranja: i volontere, i organizatore, i korisnike volontiranja i, u konačnici, čitavu zajednicu.

- Volonterstvo je jedan od najsnažnijih elemenata koji doprinosi razvoju društva te je važan dio svakog suvremenog društva. Ono osnažuje pojedince, izgrađuje osjećaj solidarnosti, potiče na sudjelovanje, štiti ranjive skupine od ekonomske, društvene i političke marginalizacije, istaknula je Erak dodajući da volontiranje sadrži moć transformacije volontera - pojedinca prema većoj samouvjerenosti, osjećaju osobnog postignuća, nove profesionalne inspiracije, usvajanju novih vještina i znanja, stjecanju novih prijateljstava i osjećaju zajedništva.

- Upravo zbog velike moći pozitivne transformacije i osnaživanja pojedinca, iduće godine posebnu pažnju želimo usmjeriti na aktivnosti promocije i poticanja inkluzivnog volontiranja odnosno volontiranja ranjivih i marginaliziranih skupina, napomenula je Erak dodajući da u programima inkluzivnog volontiranja u ulogu volontera ulaze upravo pripadnici onih skupina u društvu koji su tradicionalno bili korisnici volonterskih usluga. Istaknula je da ovako postavljeni volonterski programi razbijaju stereotipe i predrasude, doprinose borbi protiv diskriminacije i mijenjaju percepciju o tome što oni koji su do sada, u pravilu, gotovo uvijek bili primatelji usluga, mogu doprinijeti društvu i razvoju društva i zajednice kao volonteri.

Iz Volonterskog centra Istra posebno zahvaljuju na suradnji Turističkoj zajednici Grada Pule i vlasniku tvrtke Mario Transporti koji su besplatno ustupili i prevezli stolove za volontersku akciju na tržnici - volontirajući.

U Istarskoj županiji je tijekom 2022. godine u volontiranje bilo uključeno 2.788 volontera koji su u volontiranje uložili 93.516 sati. To su brojke koje proizlaze iz godišnjih izvješća koje organizatori volontiranja podnose nadležnom Ministarstvu. U Istarskoj županiji je 115 organizatora volontiranja podnijelo godišnje izvješće o volontiranju Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

U Hrvatskoj je prošle godine u volontiranje bilo uključeno 63.275 volontera koji su u volontiranje uložili 3.236.883,5 sati. Na državnoj je razini 1.720 organizatora volontiranja nadležnom ministarstvu podnijelo svoje godišnje izvješće.

- Vjerujemo da su volonterski sati kao i broj uključenih volontera puno veći u realnosti, s obzirom na to da velik broj organizacija ne podnosi izvješće nadležnom Ministarstvu. Ovim putem želimo pozvati sve organizatore volontiranja da podnesu svoje izvješće za 2023. godinu, kako bismo se približili realnim brojkama, poručuju iz Volonterskog centra Istra naglašavajući da je Volonterski centar Istra uvijek dostupan za pružanje bilo kakve vrste podrške, kako volonterima i volonterkama, tako i organizatorima volontiranja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter