nagrade Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Oleg Butković: "Tradicionalno svake godine odajemo počast našim pomorcima"

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo


Povodom Dana pomorstva i unutarnje plovidbe, koje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tradicionalno organizira povodom blagdana svetog Nikole, zaštitnika pomoraca i brodaraca, večeras se u Hotelu Brioni održala Svečana akademija u okviru koje su se dodijelile nagrade i priznanja svima koji su dali poseban doprinos u razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Hrvatskoj i svijetu.

Akademiju je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković čestitavši pomorcima njihov dan i blagdan svetog Nikole i osvrnuvši se na važnost pomoraca i njihovoga rada te njihov doprinos prepoznatljivosti Hrvatske kao pomorske zemlje.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Drago mi je što sam večeras u Puli budući da je sutra Dan svetog Nikole, dan pomoraca i brodaraca, a tradicionalno svake godine odajemo počast našim pomorcima, svim onim ljudima kojih više nema s nama. Svake godine smo u drugoj županiji, pa je na red došla i Istarska županija i drago mi je da smo tu, rekao je među ostalim ministar Butković.

Priznanje za doprinos razvoju i ugledu pomorstva ove je godine dobila Rapska plovidba, kao jedan od najznačajnijih brodara u Hrvatskoj koji već 60 godina povezuje otok Rab s obalom, a preuzeo ga je direktor Rapske plovidbe Dragan Andrić.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Priznanje za traganje i spašavanje na moru dodijeljeno je službenicima Lučke ispostave Rab Christianu Grce i Branku Španjol-Pandelu, posadi brodice koja je u travnju ove godine, po olujnom vjetru i stanju mora 5, izvršila medicinski prijevoz pacijenta s otoka Raba na otok Pag. Priznanje je u ime posade brodice preuzeo riječki lučki kapetan Darko Glažar.

Brodogradilište Filipi ovogodišnji je dobitnik priznanja za doprinos razvoju pomorske kulture te očuvanje tradicije, a priznanje za doprinos razvoju i ugledu unutarnje plovidbe uručeno je tvrtki Lađar d.o.o., kao jedinom brodaru u Hrvatskoj koji se bavi prijevozom robe na unutrašnjim plovnim putevima.

ACI d.d., koji ove godine slavi 40 godina od osnutka, dobitnik je priznanja za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva i nautike koje je preuzeo predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić.

Priznanje za doprinos na unapređenju i promociji nautičkog turizma na unutarnjim vodnim putovima dobila je Božana Matoš, a za doprinos u promicanju razvoja i ugleda pomorstva u zemlji ovogodišnji dobitnik priznanja je Vladimir Šetka, novinaru, voditelju i uredniku emisije "Pomorske večeri" iz zadarskog Centra Hrvatske radiotelevizije.

Priznanje za doprinos razvitku lučke i popratne infrastrukture ove je godine dodijeljeno nedavno završenom projektu izgradnje državne ceste DC403, a nagradu je u ime Hrvatskih cesta d.o.o. preuzeo predsjednik Uprave Josip Škorić.

Osim priznanja, svi su dobitnici nagrađeni i staklenom periskom, djelom zadarske kiparice Zvonimire Karavida, a za intoniranje himne i glazbeni dio programa bila je zadužena klapa Nevera. Akademiji su prisustvovali i državni tajnik Josip Bilaver, istarski župan Boris Miletić te pulski gradonačelnik Filip Zoričić. 

Kako je i najavio ministar Butković, proslava Dana pomorstva i unutarnje plovidbe nastavit će se u Puli i sutra, kada će se u jutarnjim satima položiti vijenci u more u čast svim preminulim pomorcima i brodarcima, nakon čega će se održati središnja Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter