Na 3. Memorijalnoj utrci Dina Pervan Rabelo PRIKupljeno 14 tisuća eura

FOTO / Sredstva donirana pulskoj bolnici koja će nabaviti fotelje za onkološke bolesnike koji primaju terapiju

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO


Na 3. Memorijalnoj utrci Dina Pervan Rabelo prikupljeno je 14 tisuća eura sredstava namijenjenih Odjelu internističke onkologije i hematologije Opće bolnice Pula.

Objavljeno je to na jučerašnjoj konferenciji za medije koja se održala u stolnoteniskoj dvorani Dina Pervan Rabelo u Domu sportova Mate Parlov gdje su članice organizacijskog odbora utrke Maja Manzin i Ljiljana Janković uručile donacijski ček ravnateljici Opće bolnice Ireni Hrstić.

- Pripremajući se za ovu konferenciju, razmišljao sam kako predstaviti Dinu Pervan Rabelo. Odlučio sam se na predstavljanje činjenicom da je Dina svoim zaslugama u ovome društvu i ovoj sportskoj sredini dobila čast da se dvije dvorane u Puli zovu njeni imenom, rekao je Darko Šplajt, predsjednik Stolnoteniskog kluba Pula.

Šplajt je pojasnio da je riječ o dvoranama u Gimnaziji Pula i Domu sportova te se zahvalio tadašnjim ravnateljima Gimnazije Filipu Zoričiću i Pula Sporta Ivanu Glušcu na pokrenutoj i realiziranoj inicijativi.

Anja Stankovski Živolić je podsjetila da će uskoro biti pune tri godine od redovitog okupljanja članova Dinine obitelji i prijateljica koje su i organizatorice Memorijalne utrke.

- Dinina posljednja želja bila je da se okupimo kod njenih roditelja u Šišanu, njeni prijatelji i obitelj. Mi smo to i učinili i nastavljamo, nalazimo se svakog punog mjeseca, tako da je uskoro i treća obljetnica našeg okupljanja. Za vrijeme jednog takvog okupljanja, Ljilja, Maja i ja smo došle na ideju da organiziramo nekakav događaj kako bi održali sjećanje na nju, rekla je Stankovski Živolić dodavši da je bitna komponenta bila da to bude trkački događaj jer je Dina Pervan Rabelo voljela trčati.

- Sljedeća bitna stavka je bila da to bude humanitarnog karaktera, pošto je Dina dobila svu moguću pomoć u svojoj borbi s bolešću, pa smo to htjeli vratiti nazad zajednici, istaknula je Stankovski Živolić.

Prva utrka organizirana je 2021. godine kada je prikupljenih 56 tisuća kuna išlo djevojčici Chiari Buršić, a prošle godine skupljeno je 57 tisuća kune koje su išle udruzi Krijesnica iz Zagreba.

- Ove godine odluka je pala na Odjel internističke onkologije i hematologije Opće bolnice Pula. Svake godine odluku o tome kome će se sredstva donirati ostavljamo Dininim roditeljima i sestri Adi, pojasnila je Stankovski Živolić zahvalivši Stolnoteniskom klubu Pula na pomoći u organizaciji, kao i svim donatorima i volonterima.

Ravnateljica Hrstić podsjetila je da je konferencija sazvana radi dijeljenja lijepe vijesti.

- Moj zadatak je najjednostavniji u ovom trenutku zato što smi mi primatelji donacije, ali moram priznati da je isto tako teško progovoriti o svemu, jer zanmo od koga je donacija i znamo za koga je. Svi novci koje bolnica dobije donacijski, uvijek su nam dobrodošli i uvijek možemo naći nešto gdje ga možemo iskoristiti za dobrobit pacijenata, rekla je Hrstić.

- Naš Odjel internističke onkologije i hematologije se odlučio da za ove novce nabavimo dvije fotelje za davanje kemoterapije pacijentima s onkološkim ili hematološkim bolestima i oni će služiti za potrebe primarno dnevnoj bolnici, a uzet ćemo i dva infuzijska stalka koja služe za istovremeno davanje više terapijskih protokola kod jednog pacijenta, pojasnila je ravnateljica.

Hrstić je kazala da nekome možda neobično zvuči da je riječ o foteljama za davanje kemoterapije. No, prema njezinim riječima, svi koji su se susreli s pacijentima koji primaju kemoterapiju, znaju koliko je to neugodno i onda ugoda tom prilikom jako puno znači.

Također, Hrstić je pojasnila da infuzijski stalak za istovremeno davanje u jednom trenutku podrazumijeva da se pacijent ne mora nepotrebno dugo zadržavati na liječenju i ne mora imati više linijskih uboda u tijelo nego samo jedan.

- Glas mi je malo u grču jer su takve stvari i takve priče uvijek emotivne, a same takve utrke koje obilježavaju zdravlje podrazumijevaju prevenciju bolesti i uvijek imaju plemenitu svrhu. Najčešće porijeklo startanja humanitarnih akcija bude možda nekakav neugodan osjećaj, ali kroz ove dobre priče i ponavljanje to postane pozitivan događaj, zaključila je Hrstić zahvalivši u ime svih pacijenata kojima će ova donacija dobro doći.

Memorijalna utrka Dina Pervan Rabelo doživjela je svoje treće izdanje prošle nedjelje, 26. studenoga. Ova utrka humanitarnog karaktera održava se na Hidrobazi svake godine, i to posljednjeg vikenda u studenome, blizu datuma rođenja prerano preminule sportašice Dine Pervan Rabelo.

Ova stolnotenisačica, koja je iza sebe ostavila ne samo sportski, već i pedagoški trag, preminula je dva tjedna nakon svog 30. rođendana nakon borbe s teškom bolešću. Održavanjem utrke u njezinu čast čuva se ne samo sjećanje na Dinu Pervan Rabelo, već i potiče sugrađane na doprinos zajednici i osobama u potrebi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter