u sjedištu županije

Tea Batel održala predavanje o dvojezičnosti u Istarskoj županiji studentima Odsjeka za talijanstiku

| Autor: Glas Istre
(Foto Istarska županija)

(Foto Istarska županija)


U sjedištu Istarske županije u Puli, jučer je održan susret sa studentima Odjela za talijanistiku, Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Pročelnica županijskog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel, prezentirala je studentima zakonodavni okvir kojim je propisana službena uporaba hrvatskog i talijanskog jezika u Istri, Statut Istarske županije, značaj i ulogu Vijeća nacionalnih manjina, Talijanske Unije te institucija koje imaju za cilj očuvati i promovirati talijansku kulturu i jezični identitet pripadnika talijanske autohtone zajednice u Istri.

"Iznimno me veseli što su studenti Odjela za talijanistiku imali prilike čuti više informacija o našoj dvojezičnosti kao i značaju talijanske autohtone zajednica koja je neizostavni dio naše županije. Obzirom da je na odjelu puno studenata koji nisu iz Istre smatram da je bitno približiti im i objasniti im naše posebnosti" – istaknula je pročelnica Batel.

Studentima su ujedno prezentirane obrazovne institucije na talijanskom jeziku koje djeluju u našoj županiji, od vrtića do srednjih škola, kao i rad i projekti Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine. Također im se ukazalo na to da su prevoditelji kao i odgojitelji i učitelji odnosno profesori talijanskog jezika, zanimanja koja nedostaju i koja su tražena.

U pratnji studenata bila je izv. prof. dr. sc. Nada Poropat Jelić koja je zahvalila pročelnici na prezentaciji i obrazloženjima te je ujedno dogovoreno da će nadležni odjel jednom godišnje studentima Odjela za talijanistike održati prezentaciju takvog tipa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini