o prelasku pulske bolnice u vlasništvo države

Ferić: Pulska bolnica je 1975. godine izgrađena samodoprinosom građanki i građana Pule, a sad im se to želi uzeti!

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Pulski SDP danas je održao konferenciju za novinare na kojoj su Sanja Radolović, saborska zastupnica SDP-a, i Danijel Ferić, član Glavnog odbora SDP-a, izrazili nezadovoljstvo promjenom statusa Opće bolnice Pula, koja će od iduće godine prijeći u vlasništvo države. Naime, od 1. siječnja 2024. godine država od jedinica regionalne samouprave, odnosno od županija, preuzima opće bolnice - pa tako i onu pulsku. Ferić ističe da je to "promašeni pokušaj centralizacije".

- Nisu iznijeli ni jedan jedini argument zašto se to čini, koji su razlozi za odluku da država preuzima županijske bolnice. Nisu dali odgovor na pitanje hoće li taj potez dovesti do toga da se skrate liste čekanja, da se prestane s odljevom liječnika, liječnica, medicinskih sestara i tehničara te drugih radnika iz pulske Opće bolnice. Hoće li to pomoći pulskom hitnom prijemu, pulskoj radiologiji, pulskoj ginekologiji, da zadrži postojeći kadar? Spominje se samo da će pripajanje bolnice državi smanjiti dugove, a ne govore kako. Isto tako, ne spominju koliko je sporova država izgubila od liječnika i medicinskih sestara, zato što ih ne žele platiti onoliko koliko vrijede, a smatramo da je to upravo ono o čemu bi trebalo govoriti. Odljev kadrova je prvenstveno zbog neadekvatnih primanja.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Ali, da su majstori u pretakanju iz šupljeg u prazno, to jesu. Stoga bih ovo nazvao isključivo kao Plenkovićevo nemušto kamufliranje Beroševe nesposobnosti da vodi resor koji mu je povjerio. Situacija u zdravstvu je sve gora i jasno je da sve ide prema privatizaciji zdravstva, rekao je Ferić, glasno ističući da ne žele centraliziranu državu.

- Podsjećam da je pulska bolnica 1975. godine izgrađena samodoprinosom građanki i građana Pule, a sad im se to želi uzeti. Isto tako ću podsjetiti da je Krapinsko-zagorski SDP-ov župan najavio po pitanju ovih otimačina županijskih bolnica ustavnu tužbu. Stoga, poručujem Borisu Miletiću, županu Istarske županije, da pokrene istovjetnu inicijativu na predstojećoj sjednici Županijske skupštine, da skupštinari u Županijskoj skupštini donesu deklaraciju kojom će se od Vlade RH tražiti da bolnice i nadalje ostanu županijske ustanove, rekao je Ferić.

Radolović je istaknula da se gorući problemi u zdravstvu, a konkretno u slučaju OB Pula, neće riješiti prebacivanjem ingerencije na državu.

- Nije isto razboliti se u ruralnom dijelu Istre, u Dalmatinskoj zagori, u selu u Slavoniji, ili u Zagrebu. Danas jednaka razina zdravstvene zaštite u Puli, Istri ili ostatku Hrvatske naprosto ne postoji. Paradoksalno je i apsurdno da imamo pulsku bolnicu s najmodernijom medicinskom opremom u državi, a operacijske sale se nerijetko zatvaraju već u 14 sati, a trebale bi biti otvorene kroz cijeli dan.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

No nema kadra, nema radiologa, nema sada interventnih radiologa, dječjih kirurga, pedijatara, dermatologa, a iz drugih odjela, što još nije izašlo na svjetlo dana, tek ćemo čuti. Smatramo da se primarno u toj financijskoj održivosti trebalo riješiti su liste čekanja, a one i bez preuzimanja općih bolnica, već jesu centralizirane.

Apsolutno se ništa nije riješilo do sada. Smatramo da u nekim zdravstvenim ustanovama, kao i u cijelom zdravstvu, namjerno budu duže liste čekanja koje postaju jedan sjajan martketinški alat za tihu privatizaciju zdravstva.

Istaknula je da je u pulsku Opću bolnicu "uložila država, i SDP-ova i HDZ-ova Vlada", no i da su Bolnicu izgradili građani kroz poreze i doprinose te da kredit za izgradnju bolnice također otplaćuju jedinice lokalne i regionalne samouprava.

Osvrnula se na tvrdnje ministra zdravstva Vilija Beroša koji kao razlog preuzimanja općih bolnica navodi da su financijski neodržive.

- Nisu one neodržive, cijeli bolnički sustav je u potpunosti financijski neodrživ, vidjeli smo to i iz godine u godinu gledamo po pitanju milijardi dugova prema veledrogerijama. Podsjetiti ću samo da je 2014. godine SDP-ov pilot projekt kada se bolnicama plaćalo po izvršenju, a ne po limitima urodio plodom i tu su godinu bolnice završile s minimalnim gubicima u odnosu na sve ostale godine kada su bile u višemilijunskim gubicima, rekla je Radolović.

A što je s Medicinskim fakultetom u Puli?

Pričajući o gorućem nedostatku zdravstvenog kadra u Istarskoj županiji, Sanja Radolović osvrnula se na neizdavanje dopusnice za početak rada Medicinskog fakulteta u Puli.

- U zemlji u kojoj nedostaje preko 2,500 tisuće liječnika, pulsko Sveučilište čeka i nikako da dočeka odobrenje upisne kvote od 30 studenata medicine, unatoč ispunjavanju svih zakonskih pretpostavki. Treba napomenuti da je Medicinski fakultet Hrvatskog katoličkog sveučilišta pokrenut brzinom svjetlosti, a koji je puno kasnije predao zahtjev i dobio dopusnicu. Puli se spočitalo da je Rijeka preblizu, a Zagreb ima sada dva Medicinska fakulteta, napomenula je Radolović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater