komemoracija KOD KATEDRALE

Poruka sjećanja na žrtve Vargarole - ne ponovilo se!

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo


Polaganjem vijenaca, emotivnim govorima i porukama o čuvanju sjećanja na žrtve kupališta Vargarola u Puli, obilježena je još jedna godišnjica tragedije koja se na tom mjestu dogodila 18. kolovoza 1946. godine u 13 sati.

Polaganju vijenaca pred katedralom Uznesenja Blažene Djevice Marije prethodila je misa, a potom i nekoliko obraćanja okupljenima s jedinstvenom porukom - da se nikada ne ponovi.

- Dvije su teorije koje se navode kao uzrok ove tragedije, ali samo jedna je istina: toga dana izgubilo je život 65 civila, žena i djece, a stotinjak osoba je ranjeno. Teorije su jedno, a tragedija ostaje zapisana u ovom spomeniku, rekao je između ostaloga gradonačelnik Pule Filip Zoričić izrazivši pijetet prema žrtvama te istaknuvši da se trebamo sjećati prošlosti i povijesti, ali gledati prema budućnosti.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Zamjenica župana Istarske županije Jessica Aquavita nazvala je obilježavanje tragedije na Vargaroli prigodom na kojoj se i nakon 77 godina važno s pijetetom prisjetiti svih nevinih žrtava, a sam događaj iz 1946. godine jednom od najvećih tragedija ovoga grada i šire Istre.

- Obaveza nam je prisjećati se ove tragedije, jer ona nije i ne smije biti tragedija samo za talijansku nacionalnu zajednicu ili za esule. Ona je dio povijesti ovoga grada, ovog područja i tiče se svih nas, istaknula je Aquavita.

- Dragi sugrađani, koji ste došli ovdje danas dati počast ljudima koji su izgubili život izvan svih mogućih ideologija, ljudima koji su bez znanja što će se poslije dogoditi bili na jednom mjestu slaviti, a to slavlje se pretvorilo u pokolj, vi koji ste našli hrabrost doći ovdje, jer o tome se ne govori niti u školskih knigama, kao ni o ezgodusu, niti o fojbama. Vi, koji imate tu hrabrost, uvijek ste dobrodošli među nas, kazao je potpredsjednik hrvatskog Sabora Furio Radin.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Počasni konzul Italije u Puli Tiziano Sošić podsjetio je na poruku koju već gotovo dvadeset godina šalje s mjesta obilježavanja tragedije Vargarole, a to je poruka generacijama za budućnost.

- Memorija, koja nas je ovdje pozvala ovog dana da se prisjetimo žrtava, ima smisla ukoliko nas prisjeti da je jedina ideologija koja nas vuče unazad neznanje, nemar i ignoriranje, rekao je Sošić zahvalivši okupljenima koji su ujedinjeni u znaku sjećanja na ovu veliku tragediju.

Predsjednik Talijanske Unije Maurizio Tremul u svom je govoru naglasio da je put kojim treba ići mora biti okružen sa što više visokosimboličkih i etičkih gesta od strane najviših predstavnika Hrvatske, Slovenije i Italije, a koje sa sve većim uvjerenjem i predanošću moraju slijediti i pripadnici civilnoga društva.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Prijateljstvo i mir se grade kroz razumijevanje, znanje, međusobno uvažavanje, prepoznavanje tuđih istina i sjećanja, međukulturalni dijalog, rad za dobro da bi bilo dobro, istaknuo je Tremul i pozvao Udrugu Talijana Pule i Istre, zajednicu Talijana Pula, Talijansku Uniju, Grad Pulu, Istarsku županiju i Udrugu antifašističkih boraca i antifašista grada Pule da se nastave zajedno sjećati tragedije na Vargaroli i graditi zajedničku budućnost mira.

Okupaljenima su se obratili i predsjednik Vijeća autohtone talijanske nacionalne manjine Istre Ennio Forlani, talijanske udruge "Slobodna općina Pula u ezgilu" Graziella Cazzaniga Palermo te predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule Boris Siljan koji je uz izražavanje pijeteta prma žrtvama Vargarole poslao snažnu poruku: "Ne ponovilo se".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter