darivanje krvi u pulskoj komunalnoj palači

Među darivateljima bila je i osoba koja je 116 puta darivala krv

| Autor: Glas Istre
Darivanje krvi u pulskoj Komunalnoj palači (foto: Grad Pula)

Darivanje krvi u pulskoj Komunalnoj palači (foto: Grad Pula)


Grad Pula je povodom Svjetskog dana darivatelja krvi u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Pula u prostorijama Komunalne palače 7. lipnja godine organizirao akciju darivanja krvi za sve zaposlenike Grada Pule i svih gradskih poduzeća.

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić pozdravila je sve prisutne i podržala ovu humanu akciju.

„Krv je jedan lijek koji ne možemo kupiti, ali ga možemo dati i na taj način spasiti ljudski život. Pozivam sva djelatnike gradske uprave i sve građanke i građane grada Pule na društveno odgovorno ponašanje ka dobrovoljnom darivanju krvi i spašavanju ljudskih života“, rekla je zamjenica gradonačelnika dr. sc Ivona Močenić, dr. med.

Među dobrovoljnim darivateljima krvi bili su oni dobrovoljni darivatelji koji su se dosad svaki put odazvali akciji darivanja krvi u Komunalnoj palači, te darivatelj koji je dosad 116 puta darovao krv. Djelatnici su svojim primjerom željeli potaknuti druge da se i sami odluče na dobrovoljno darivanje krvi kako bi nekome svojim humanim činom spasili život.

U Hrvatskoj, muškarci darivatelji krvi smiju dati krv do četiri puta godišnje, s razmakom između darivanja od tri mjeseca, a žene smiju dati krv do tri puta godišnje s razmakom između darivanja od četiri mjeseca.

Krv je važan čimbenik, kako za planirane medicinske zahvate, tako i za hitne intervencije. Iz tog je razloga osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi ključan element učinkovitog zdravstvenog sustava svake zemlje.

Svake godine 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi diljem svijeta s namjerom podizanja svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata. Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter