međunarodni Dan darivatelja krvi

MEDULIN Samo jedno darivanje dovoljno je da čovjeku spasi život


U povodu Dana darivatelja krvi održan je prijem dobrovoljnih darivatelja krvi u vijećnici Općine Medulin. Dobrovoljne darivatelje primio je zamjenik načelnika Općine Damir Demarin, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pula Lorena Lazarić Stefanović te pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Suzana Racan Stern. Prijem je održan u povodom Dana darivatelja krvi koji se obilježava 25. listopada, na spomen prve organizirane akcije prikupljanja krvi koja se održala u željezari Sisak 25. listopada 1953. godine.

Sve više žena i mladih donora

Osim što se ove godine obilježava 65 godina od prve akcije prikupljanja krvi naš Hrvatski Crveni križ obilježava 140 godina postojanja. U vijećnici Općine Medulin organiziran je prijem za dobrovoljne darivatelje koji su svoju krv nesebično donirali jednom do pet puta. Zamjenik načelnika Damir Demarin ovom im je prigodom čestitao i zahvalio te istaknuo da se zahvala odnosi ne samo na nesebično darivanje već i na spašavanje života tim nesebičnim činom. Naglasio je da ne treba 50 puta donirati krv već je dovoljno jednom i može se čovjeku spasiti život.

Predsjednica Lorena Lazarić Stefanović također je uputila zahvale darivateljima, ali i Općini Medulin koja je ovim činom pokazala da cijeni i poštuje njihovu nesebičnost, te istaknula da se nada da će se ovime potaknuti uključivanje brojnih mladih ljudi u ove akcije. Nadodala je da joj je iznimno drago da vidi i veliki broj žena koje su donirale krv, te da je time Općine Medulin iznad prosjeka u odnosu na ostale gradove i općine u Hrvatskoj. Dobrovoljni darivatelji krvi Općine Medulin ispričali su svoja iskustva i pozvali sve druge mještane da i oni sudjeluju u akcijama prikupljanja krvi. Predstavnici Općine Medulin na kraju su im uručili prigodni poklon paket te još jednom zahvalili na darivanju krvi.

Krv je vrijedan i nezamjenjiv lijek, znanstvenici još nisu uspjeli pronaći zamjenu za krv, pa je jedini izvor tog lijeka čovjek- darivatelj krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje oboljelih potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.

Bujski jubilarci s 50 darivanja

Stoga su naši darivatelji krvi nacionalno bogatstvo zemlje i iznimno je važno istaknuti njihovu ulogu u zajednici. Krv se može donirati svakog četvrtka od 9 do 17 sati na Odjelu za transfuziologiju Opće bolnice Pula.

U povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi gradonačelnik Grada Buje Fabrizio Vižintin primio je predstavnike Gradskog društva Crvenog križa Buje koje je predvodila predsjednica Đurđica Radošević i jubilarne darivatelje krvi s područja Buja Zdravka Begića i Alena Civitana. Njih dvojica su dobitnici ovogodišnjih zahvalnica i zlatnog znaka Crvenog križa za 50 puta darovanu krv. Gradonačelnik je jubilarnim darivateljima uz čestitke uručio prigodni dar zahvaljujući im za plemenitost. Gradsko društvo Crvenog križa Buje koje djeluje na području Buja, Umaga, Novigrada, Grožnjana, Brtonigle i Oprtlja, akcije darivanja krvi organizirana u suradnji s KBC Rijeka, a ove je godine planirano deset akcija darivanja krvi. U Bujama su već održane dvije akcije u kojima je prikupljeno 130 bočica krvi od isto toliko 130 darivatelja. U tim je akcijama registrirano devet novih darivatelja. Treća ovogodišnja akcija u Bujama bit će održana 23. studenog u prostorijama Zajednice Talijana Buje. (C. B. GALIĆ - L. JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum