Grad Pula i građani zajedno kreiraju proračun za 2024. godinu

Od 1. do 30. lipnja Zajedničko planiranje proračuna

Cilj projekta je da građani i gradska uprava zajednički planiraju projekte koji će se održati tijekom sljedeće godine. Projekt je kreiran na temelju iskustava u provedbi participativnog budžetiranja hrvatskih i europskih gradova

| Autor: Promo

Grad Pula i ove godine uključuje građane u zajedničko planiranje proračuna, proces u kojem građani i gradska uprava zajednički planiraju projekte koji će se realizirati tijekom sljedeće godine. Od 1. do 30. lipnja građani predlažu i odlučuju o projektima na području svojih mjesnih odbora.

Mogu predložiti manje projekte čijom se realizacijom značajno utječe na kvalitetu života te izgled javnih površina, kao što su uređenje i održavanje nerazvrstanih cesta, nogostupa, trgova, šetališta, biciklističkih i pješačkih staza, uređenje i održavanje javnih zelenih površina, dječjih igrališta, površina namijenjenih psima, sportskih i rekreacijskih prostora, postava i održavanje nadstrešnica na autobusnim stajalištima, klupa, košarica, ograda, javnih slavina, ploča s nazivom ulice, zatim čišćenje javnih površina, održavanje i proširenje javne rasvjete.

Zajedničko planiranje proračuna započelo je 2022. godine kao projekt Udruge gradova koja je, uz Rab i Pakrac, Pulu odabrala kao pilot gradove u projektu.

Cilj projekta je da građani i gradska uprava zajednički planiraju projekte koji će se održati tijekom sljedeće godine. Projekt je kreiran na temelju iskustava u provedbi participativnog budžetiranja hrvatskih i europskih gradova.

Putem obrazaca građani predlažu gradskoj upravi potrebe koje bi trebalo financirati iduće godine, a Grad procjenjuje dopuštenost provedbe, troškove i rokove. Nakon toga, u rujnu će se održati javna tribina na kojoj će građani glasati koje će se potrebe financirati.

Potrebe će se uvrstiti u plan proračuna za iduću godinu ili će se izvoditi odmah, ukoliko za to postoje uvjeti.

Pozivaju se svi građani da se u što većem broju aktivno uključe sa svojim prijedlozima i kreiraju proračun za narednu godinu.

Građani mogu preuzeti obrazac na web stranici Grada Pule www.pula.hr ili u mjesnom odboru kojem pripadaju te uputiti svoje prijedloge e-mailom na planiram.proracun@pula.hr, predati ih u mjesnom odboru, poslati poštom ili osobno na: Grad Pula-Pola, Forum 2, 52100 Pula.

Obrazac za predlaganje projekata za Zajedničko planiranje proračuna na hrvatskom i talijanskom jeziku nalazi se i na poveznici: https://www.pula.hr/hr/novosti/obavijesti/detail/25404/zajednicko-planiranje-proracuna/

Rok za dostavu obrazaca je 30. lipnja 2023. godine.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Gradonačelnik Filip Zoričić: Cilj je riješiti male komunalne nedostatke, od asfalta, rasvjete, urbane opreme, zelenih površina

Aktivno uključivanje građana u politički život grada van jednog izbornog dana u četiri godine je nužan demokratski standard. Mislim da nema boljeg načina nego im izravno dati dio proračuna na raspolaganje. Mi smo tu praksu uveli prošle godine po uzoru na samo nekoliko gradova u Hrvatskoj koji provode participativno budžetiranje. Nastojimo "kopirati" najbolje i nemamo problem s tim, dokle god to znači napredak i povjerenje.

Filip Zoričić (Snimio Milivoj Mijošek)Filip Zoričić (Snimio Milivoj Mijošek)

Cilj je riješiti male komunalne nedostatke, od asfalta, rasvjete, urbane opreme, zelenih površina. To su oni projekti koje možemo riješiti u najviše godinu dana od trenutka kad se izglasaju. I moji posjeti mjesnim odborima su u tom smjeru brzog i neposrednog rješavanja sitnih kvartovskih potreba, a ovime ćemo osigurati i konkretne budžete za svaki mjesni odbor. Ukupno smo predvidjeli 20.000 eura po mjesnom odboru za participativno budžetiranje", rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum