Predsjednik Gradskog vijeća Pule o radu gradskog parlamenta u protekle četiri godine

TIZIANO SOŠIĆ: Gradsko vijeće mjesto je na kojem treba otvoreno raspravljati o pulskim temama

Kada sam preuzeo vođenje Gradskog vijeća, namjera mi je bila približiti javnosti rad Vijeća. Inicirao sam otvaranje Komunalne palače i Vijećnice građanima te je u tom prostoru do izbijanja pandemije održano nekoliko susreta i glazbenih nastupa. U rad Vijeća smo implementirali sustav e-glasanja uz live streaming sjednica na internetu, čime smo se otvorili prema građanima, ali i povećali funkcionalnost rada Vijeća, kaže Tiziano Sošić

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Tiziano Sošić (Snimio Duško Marušić Čiči)

Tiziano Sošić (Snimio Duško Marušić Čiči)


Sredinom svibnja Puljani će izići na birališta kako bi izabrali novu gradsku vlast, a raspisivanjem novih lokalnih izbora i službeno se okončava mandat Gradskog vijeća i vijećnika koji su u to tijelo izabrani prije četiri godine. Prvi među njima bio je predsjednik Vijeća Tiziano Sošić koji je, uz vođenje sjednica s nekoliko inicijativa i vrlo konkretnih prijedloga, u ovom mandatu modernizirao i unaprijedio rad predstavničkog tijela grada.

Komunalne i gospodarske teme

- U ovom mandatu imali smo 31 sjednicu Gradskog vijeća, na kojima je doneseno ukupno 576 općih akata i odluka koje su bile u našoj nadležnosti. Imali smo tri tematske sjednice, a održane su i tri redovne sjednice na kojima su razmatrane tri tematske točke. Teme kojima se Gradsko vijeće najviše bavilo i koje su u ovom mandatu bile od najvećeg značaja za grad bile su komunalna problematika, pitanje otpada i Kaštijuna, pitanje održavanja javnog prometa, a dogodio nam se i stečaj Uljanika te je Gradsko vijeće zajedno sa službama donosilo niz akata koji su bili usmjereni na pomoć radnicima brodogradilišta i njihovim obiteljima. Naravno, posebna je tema bio Covid te smo vezano uz tu situaciju u Vijeću donijeli 22 mjere koje su bile usmjerene na ublažavanje posljedica pandemije među građanima i u gospodarstvu, kaže Tiziano Sošić, rezimirajući mandat ovog saziva Vijeća.

Od tematskih sjednica prva se odnosila na informaciju o razvoju komunalne infrastrukture i komunalne usluge, nakon toga prvi put u povijesti održano je i zajedničko zasjedanje Vijeća i Skupštine Istarske županije na temu Uljanika, a podrškom nastavku brodograđevne djelatnosti u Puli bavila se i treća tematska sjednica održana u ovom mandatu. Kaštijun, kaže Sošić, nije u direktnoj ingerenciji Gradskog vijeća, no unatoč tome donesen je zaključak kojim se tražilo rješenje problema koji su nastajali u radu Županijskog centra za zbrinjavanje otpada.

- Kada sam na početku mandata preuzeo vođenje Gradskog vijeća, uz uobičajene dužnosti vezane uz vođenje sjednica, moja je namjera bila približiti javnosti rad Vijeća. U tom smislu inicirao sam otvaranje Komunalne palače i Vijećnice građanima te je u tom prostoru do izbijanja pandemije održano nekoliko susreta i glazbenih nastupa. S druge strane, u rad Vijeća smo implementirali sustav e-glasanja uz live streaming sjednica na internetu, a smatram da je to bitno i u smislu transparentnosti, odnosno otvorenosti prema građanima, ali i u smislu jednostavnijeg procesa odrađivanja sjednica i funkcioniranja Gradskog vijeća. Nove tehnologije moraju biti praktične, a ovaj sustav pomogao je da administracija do svih podataka o glasanju po temama, za svakog vijećnika i svaku sjednicu, mogu jednostavno pristupiti jer se oni nalaze na jednom mjestu, pohranjeni u cloudu, kaže Sošić.

Nove tehnologije i u Vijećnici

Nove tehnologije omogućile su da pulsko Gradsko vijeće normalno održava sjednice i donosi odluke i u razdoblju pandemije te da, zahvaljujući njima, u radu mogu sudjelovati vijećnici, ali i predstavnici gradske uprave i komunalnih poduzeća, koji su zbog mjera samoizolacije ili drugih razloga bili spriječeni fizički prisustvovati sjednicama. Što se tiče rada na sjednicama, Sošić smatra da su rasprave u Gradskom vijeću, generalno govoreći, bile na vrlo prihvatljivoj razini.

- Naravno, bilo je situacija u kojima sam morao i stegovno intervenirati, no smatram da je čak i malo čvršća rasprava koja se ponekad mogla čuti iz redova vijećničke manjine, nešto normalno i uobičajeno za sve parlamente. Mi smo u Vijeću često imali duge sjednice koje su po nekim temama znale trajati satima, pri čemu sam nerijetko dozvoljavao raspravu, pa čak i tolerirao onu koja je izlazila izvan okvira teme. Ponekad su me kritizirali zbog duljine trajanja rasprave, ali smatram da je bilo važno svakom dati priliku kazati ono što ima i da je to bilo u interesu vijećnika, ali i kvalitete rada Vijeća. Jer svi gradski vijećnici su izabrani od strane građana i imaju pravo da se čuje njihov glas, a glavno mjesto na kojem bi se trebalo otvoreno raspravljati o pulskim temama je upravo Gradsko vijeće, kaže Sošić.

Tema kojoj je posvetio dosta vremena u protekle četiri godine je razvoj grada i njegovih potencijala.

- Pula je, za razliku od drugih gradova u Istri, prvenstveno industrijski grad, grad inženjera i to je jedno kulturno i tradicijsko naslijeđe ovog grada. Međutim, isto tako znamo da se sad nalazimo na prekretnici i u tom dijelu smatram da smo kao generacija dužni u najmanju ruku imati stav ili ideje o budućem razvoju Pule. Moj je stav da postoji jedan sektor industrije koji predstavlja čistu, zelenu industriju, a to je čitav IT sektor novih tehnologija koje zahtijevaju inženjere raznih profila, ali i druge stručnjake jer tu industriju prate financijsko računovodstvena, pravna struka, sektor prodaje i mnoge druge djelatnosti. Taj sektor zahtijeva određenu digitalnu pismenost koju mi imamo u dovoljnoj mjeri, pa čak i kod osoba koje nemaju visoku stručnu spremu. Danas su programi za one koji rade u toj industriji sve lakši i sve intuitivniji i vjerujem da u IT industriji leži velika šansa za budući razvoj našeg grada, zaključuje Tiziano Sošić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini