Tekst realiziran u suradnji s Gradom Pulom

GRADSKA TVRTKA FRATARSKI, OSIM O OTOKU VERUDA I BUNARINI, SADA SKRBI I O PLAŽAMA Jozanović: Pulske plaže se uređuju i bit će spremne za novu kupališnu sezonu

Na Valkanama se boje i osvježavaju drveni stolovi s klupama, smješteni iznad odbojkaških terena, gdje cirkulira velik broj ljudi. Na Hidrobazi su sanirane oštećene te kompletno obojane sve drvene klupe, nabraja Vjekoslav Jozanović, direktor Fratarskog

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Hidrobaza će ovoljetne kupače i šetače dočekati još uređenija, s novom urbanom opremom, igralima i novim biljnim nasadima (Snimio Duško Marušić Čiči)

Hidrobaza će ovoljetne kupače i šetače dočekati još uređenija, s novom urbanom opremom, igralima i novim biljnim nasadima (Snimio Duško Marušić Čiči)


Premda se zbog trećeg vala pandemije malo tko usudi prognozirati kakva nas turistička sezona očekuje, pripreme za predstojeću sezonu od koje se ipak očekuje mnogo u punom su jeku. Grad Pula svakako želi podići brigu o plažama konstantnim ulaganjem te su samo u 2021. godini za održavanje plaža i sanitarnih čvorova osigurali gotovo pola milijuna kuna. Od ove godine održavanje plaža sastavni je dio posla pulskog trgovačkog društva Fratarski, čiji djelatnici konstantnim obilaskom i održavanjem svih lokacija tijekom cijele godine brinu o podizanju kvalitete plaža, za ugodan i siguran boravak građana i gostiju Pule.

Tvrtka Fratarski skrbi o cijelom nizu gradskih plaža, poput novouređene na Hidrobazi, Stoji, Valkanama, Mornaru, Zeleniki, Valovinama, Golubovim stijenama, Valsalinama i plaži Lungomare, koje će prije sezone očistiti te po potrebi izvršiti i druge potrebne zahvate. Osim pulskih plaža, u nadležnosti su ovog gradskog poduzeća i omiljena ljetna odredišta Puležana, otok Veruda i restoran na Bunarini.

foto

Na Mornaru su popravljene tribine, sanira se tuš, a na red će doći i sanitarni čvor (Snimio Duško Marušić Čiči)

Što se tiče aktualnih radova, na Valkanama se boje i osvježavaju drveni stolovi s klupama, smješteni iznad odbojkaških terena, gdje cirkulira velik broj ljudi. Na Hidrobazi su sanirane oštećene te kompletno obojane sve drvene klupe na plaži. Počelo je i čišćenje algi s rampi za pristup moru osoba s invaliditetom. Do početka sezone kupanja pripremit će se i sanitarni čvorovi i pustiti u uporabu te sanirati kućica za spasioce, na kojoj treba zamijeniti devastirane panele te ponovno obojiti metalnu konstrukciju. Jedan od većih zahvata na Hidrobazi prije otvaranja kupališne sezone bit će ravnanje i nasipavanje plaže, što je na nekim dijelovima nužno s obzirom da su neverini zimus povukli dosta materijala u more.

U sklopu pripreme za ljeto djelatnici tvrtke Fratarski sanirali su montažnu tribinu i klupe na Mornaru, u tijeku je sanacija tuša, a zatim na red dolazi i sanitarni čvor. Na kupalištu Stoja također je predviđena sanacija sanitarnog čvora kako bi sve bilo spremno za početak sezone kupanja. Budući da je ispisivanje grafita, nažalost, u porastu na svim gradskim objektima i površinama pa tako i na plažama, djelatnici Fratarskog uklonili su ih s plaža na Hidrobazi i Valkanama te apeliraju na savjest građana jer se uništavanjem gradske imovine novac, u ovim izazovnim financijskim vremenima, nepotrebno troši na saniranje devastacija.

foto

Vjekoslav Kozanović (Snimio Duško Marušić Čiči)

O izazovnoj 2020. godini i očekivanjima od nadolazeće turističke sezone, razgovarali smo i s direktorom trgovačkog društva Fratarski Vjekoslavom Jozanovićem.

- Kako je prošla godina utjecala na vaše poslovanje, što se najviše promijenilo u odnosu na godinu prije?

- Prošla godina bila je izazovna za sve u sektoru ugostiteljstva i turizma, radi aktualne pandemije. S obzirom na novonastalu situaciju i prvo zatvaranje ugostiteljskih objekata koje je nastupilo u ožujku 2020. te neizvjesnu tada nadolazeću turističku sezonu, morali smo se prilagoditi i pokušati pratiti neizvjesne prihode te ih usklađivati s rashodima. Smanjenjem svih troškova, od troškova plaća zaposlenih do smanjenja broja sezonskih radnika, uspjeli smo održati stabilno i uredno poslovanje u 2020. godini.

foto

Uskoro počinje i priprema otoka Veruda za novu sezonu (Snimio Duško Marušić Čiči)

- Odlukom Stožera civilne zaštite, a radi sigurnosti svih naših djelatnika i gostiju, bili smo prisiljeni zatvoriti restoran na Bunarini te je ukupno u 2020. godini više od 90 dana bio zatvoren, bez mogućnosti ostvarivanja prihoda od osnovne djelatnosti ugostiteljstva na Bunarini. Kamp na otoku Veruda, popularnom Fratarskom otoku, također je radio u smanjenom obimu u odnosu na 2019. godinu, iako su i u kampu na Fratarskom i u restoranu na Bunarini većinom domaći gosti, odnosno Puležani. Utjecaj pandemije i zatvaranje objekta na Bunarini značajno su utjecali na poslovanje Društva u negativnom smislu. Nemogućnost održavanja zabavnih programa na Fratarskom otoku i na Bunarini te smanjen broj dolazaka i noćenja, kao i kraća turistička sezona, značajno su utjecali na pad prihoda koji su u 2020. bili manji za 37 posto u odnosu na prethodnu godinu. Najveće promjene i poteškoće u kojima smo se našli u odnosu na prijašnje godine su nemogućnost planiranja poslovnog procesa radi neizvjesne situacije s pandemijom kao i pojačana briga za sigurnost gostiju i naših djelatnika.

- Kakve su projekcije i očekivanja za ovu godinu?

- Projekcije i očekivanja su na razini 2020. budući da će i ova godina biti neizvjesna za sve koji se bave turizmom i ugostiteljstvom. Pokušavamo pozitivno gledati na nadolazeći period s obzirom da su, kao što sam već rekao, većina naših gostiju Puležani te se nadamo da će i ove godine posjećivati Fratarski otok i Bunarinu, naravno ako to epidemiološka situacija dozvoli.

- S obzirom na to da se bavite kampovima i sadržajima na otvorenom, mislite li da ste slabije osjetili posljedice pandemije u odnosu na druge?

- Sve grane gospodarstva značajno su osjetile negativan utjecaj pandemije na poslovanje bez obzira jesu li vezani uz turizam ili ne. U turističkom sektoru mislim da su kampovi u odnosu na, recimo, hotelski smještaj ipak nešto slabije osjetili pad dolazaka i noćenja, što je bilo i za očekivati radi straha gostiju od zaraze covidom-19, ali bez obzira na to, pad je za sve bio značajan u odnosu na prijašnje godine.

- Planirate li ove godine nešto novo u ponudi?

- Iako je za turizam situacija i dalje neizvjesna, nadamo se povoljnijoj epidemiološkoj slici i da ćemo moći u ovoj sezoni organizirati zabavne i sportske sadržaje koji su sačinjavali program "Ljeta na Fratarskom", a koje smo radi pandemije lani bili prisiljeni otkazati. Ove godine Grad Pula je Fratarskom kao Društvu povjerio brigu o održavanju javnih gradskih plaža pa smo prionuli tom poslu 1. ožujka. S gradskim Upravnim odjelom za komunalni sustav i imovinu dogovoren je plan održavanja plaža i počeli smo s prvim radovima. Prvenstveno tu spada tehničko održavanje svih objekata i opreme na plažama, od sanitarija, parkovne opreme, do tuševa, rampi za pristup moru osoba s invaliditetom i slično.

Piknik zona i igrališta na Hidrobazi

Plaža na Hidrobazi postala je jedna od najatraktivnijih i najomiljenijih na pulskom području. Uređuje se od 2016. godine i obogaćuje novim sadržajima. Do sada je u njezino uređenje uloženo 16 milijuna kuna, od čega je oko 12 milijuna osigurano u proračunu grada Pule, a preostali iznos stigao je iz Ministarstva turizma.

Zadnje što je uređeno su piknik zona, dječje igralište i igralište za street basket. Postavljena je dodatna urbana oprema, posađeno još zelenila i ugrađen sustav navodnjavanja na dijelu novouređenih površina. U dijelu prema lučici Štinjan je jako posjećena i lijepo uređena "pet frendly" plaža, gdje se vlasnici i njihovi kućni ljubimci mogu zajedno kupati i uživati na suncu. Od 2019. godine na području čitave plaže na Hidrobazi posjetiteljima je na raspolaganju i besplatna Wi-Fi internetska mreža.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter