KRENULA SEZONA I PRVE GUŽVE

Do daljnjeg ipak ništa od Park&Ride sustava u Puli. Osmišljene su alternative - donosimo detalje

| Autor: Ivor BALEN, Marcello ROSANDA
Od parkirališta na Mandraču do centra vodit će novouređena biciklistička staza (Snimio Duško Marušić Čiči)

Od parkirališta na Mandraču do centra vodit će novouređena biciklistička staza (Snimio Duško Marušić Čiči)


Prvi dani lipnja znače da je sezona definitivno stigla. Pulske ulice već su bogate turistima kojih će iz dana u dan biti sve više, što podrazumijeva i gužve u prometu.

Kao jedan od glavnih alata za suzbijanje tih gužvi, od dolaska Filipa Zoričića i njegove nezavisne liste na vlast, najavljen je takozvani Park&Ride sustav, odnosno specijalni autobusi koji će voziti turiste od parkirališta na obodu centra prema samom središtu grada.

Spominjalo se, sjećamo se, čak i da će biti zabranjen ulaz automobilom u centar Pule za sve koji ne stanuju tamo. No najveća novost koja je na koncu realizirana jest uvođenje takozvane "holders only" zone u najstrožem centru, na području Staroga grada, unutar koje se parkirati smiju isključivo oni koji tamo stanuju.

Kako saznajemo iz Grada Pule, od Park&Ride sustava po svemu sudeći neće biti ništa ni ovo ljeto. Nisu oni to tako napisali u svom odgovoru, ali se to može iščitati iz odgovora u kojem stoji da je "predviđeno da isporučitelj usluge može parkirališta Mandrač i Gregovica po potrebi organizirati kao Park&Ride parkirališta, uz prethodnu suglasnost gradonačelnika". Može, ali i ne mora. Osim toga, u nastavku se navodi nekoliko alternativa koje su zamišljene kao zamjena za Park&Ride.

- Grad Pula naručio je izradu odgovarajućeg prometnog elaborata kojim je na potezu od parkirališta Mandrač do Riječkog gata - dakle samog centra grada - predviđeno uređenje biciklističkih staza u sklopu postojećih nogostupa, a uređenje staza će biti okončano već početkom lipnja.

Isto tako, u postupku davanja javnih površina u zakup u svrhu postave sustava javnih elektrobicikala i elektroromobila, površine predviđene za tu namjenu osigurane su i na parkiralištima Mandrač i Gregovica te Marsovom polju 2, pa će korisnicima parkirališta biti omogućeno da od parkirališta do samoga centra i natrag prometuju korištenjem navedenih sredstava, što će doprinijeti jačanju mikro mobilnosti na području grada Pule.

Također, u neposrednoj blizini parkirališta Gregovica nalaze se stajališta javnog gradskog prijevoza na koja su postavljanjem dodatne signalizacije na samom parkiralištu korisnici usmjereni, ističu iz Grada.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater