obilježavanje mjeseca ponosa

"Pula podržava LGBTIQ+ zajednicu i svrstala se u napredne i progresivne gradove u kojem se svi građani osjećaju sigurno i poštivano"

| Autor: Glas Istre
Prijem kod gradonačelnika

Prijem kod gradonačelnika


Gradonačelnik Filip Zoričić primio je u srijedu, 31. svibnja u Komunalnoj palači članove Udruge Proces povodom obilježavanja Mjeseca ponosa, kojim LGBTIQ+ zajednica izražava potrebu za vidljivosti u javnom prostoru kao i borbu za prava ove populacije u društvu. 

- Pohvalan je vaš trud i rad koji ulažete u promicanje kulture kao alata putem kojega progovarate kako biste senzibilizirali javnosti o važnim nam i aktualnim temama. Prihvaćanje različitosti i borba protiv predrasuda zajednički nam je cilj, a kroz kulturu to je najbolji način. Pula je grad koji nikada ne šuti i koji slobodno progovara o svim temama. Veseli me što i ove godine pripremate program obilježavanja Mjeseca ponosa, a Grad će vam bit podrška, poručio je gradonačelnik Zoričić te nadodao kako im želi puno sreće u daljnjem radu. 

- Grad Pula će i ove godine, na inicijativu udruge Proces, u vrijeme trajanja Mjeseca ponosa na Komunalnoj palači istaknuti zastavu duginih boja. Ovim simboličnim činom, Grad Pula ističe i naglašava svoju podršku LGBTIQ+ zajednici koja nažalost i dalje doživljava napade i netrpeljivost, poput diskriminatornih grafita na pročeljima zgrada našega grada koji potiču na nasilje i mržnju prema LGBTIQ+ zajednici. Podrškom institucija potiče se prijavljivanje i procesuiranje zločina iz mržnje te se ohrabruje pripadnike LGBTIQ+ zajednice da svoje živote vode otvoreno kao i svaki drugi stanovnik našega grada. Pula tako stoji uz bok svjetskim centrima koji godinama podržavaju LGBTIQ+ zajednicu te se svrstao u napredne i progresivne gradove u kojem se svi građani osjećaju sigurno i poštivano, istaknula je predsjednica udruge Ana Bačić i zahvalila gradonačelniku Zoričiću na prijemu. 

Proces – udruga za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava gotovo već tradicionalno, kulturno-umjetničkim i zabavnim programima obilježava Mjesec ponosa. Svojevrsna uvertira u Mjesec ponosa bilo je otvorenje izložbe „Plivati kao ti ne može svatko“ Josipa Kresovića, koja je u Dnevnom boravku Rojca otvorena u petak, 26. svibnja, a može se pogledati do 26. lipnja.

U petak 16. i subotu 17. lipnja u unutrašnjem dvorištu Rojca održava se dvodnevno gostovanje queer umjetničkog kolektiva House of Flamingo. U petak 16. lipnja, održat će se projekcija filma "Čopor pičića" i razgovor s redateljicom Paolom Skelin i članicama kolektiva. "Čopor pičića" prati drag kolektiv House of Flamingo na njihovoj prvoj izvedbenoj turneji nakon više od godinu dana izbivanja s pozornica, a koja je objedinila tri grada: Split, Zagreb i Pulu. Kombinacijom snimki s nastupa uživo, dokumentiranih intimnih trenutaka povezivanja u backstageu te ispovjednih i iskrenih komentara najužih članova kolektiva o svom queer i izvedbenom identitetu; film pruža jedinstveni uvid u njihove osobnosti, odnose, aspiracije i hektično ludilo koje prati svaki izlazak na pozornicu.

U subotu 17. lipnja, s početkom u 21 sat održava se drag umjetnički nastup kolektiva House of Flamingo. Drag umjetnički nastup program je koji stvara siguran prostor LGBTIQ+ osobama za proslavu jednog od najvažnijih političkih protesta dana unutar godine, kroz bogat sadržaj umjetničkih izvedbi i kvalitetnog zvuka. Time se odaje počast činjenici da je upravo iz jednog noćnog kluba u kojem su se održavali drag performansi, njujorškog Stonewall Inna, potekao moderni pokret za ravnopravnost osoba svih rodnih i spolnih obilježja i identiteta. Sam performans svojevrsni je odgovor na manjak queer izvedbenih programa diljem RH, te omogućuju stvaranje platforme za daljnji razvoj i vidljivost queer umjetnosti i identiteta u javnom i kulturnom prostoru. 

Program ‘Proces 2023’ realiziran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pule i Turističke zajednice grada Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum