ususret festivalu dječje knjige

FOTOGALERIJA / Veseli vlakić najavio Monte Librić

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Veseli vlak Monte Librića najavio je vožnjom pulskim ulicama ovaj festival dječje knjige koji se otvara u ponedjeljak, 22. svibnja u 11 sati u pulskoj Zajednici Talijana. Uz čaroliju, čarobnjake i dobro raspoloženje, bio je to izvrstan uvod u ovogodišnje, 16. izdanje manifestacije čija je tema čarolija.

Brojni autori

Vesela djeca i njihovi roditelji provozili su se centrom Pule, a tu su bile i vile, čarobnjaci koji su ih "zarazili" čarolijom te dakako pozvali na čitanje knjiga i posjet osmom pulskom brdu, onome knjiga.

Ove će se godine u sklopu Monte Librića održati i Mali sajam ilustracija koji ima, osim izložbenog, i prodajni karakter, a kupnjom ilustracija posjetitelji će direktno moći podržati domaće stvaralaštvo. U sklopu ovog programa bit će održane i crtačke radionice. Ovogodišnje nove figure ovoga festivala su Librić čarobnice - Sedina i Ivanka, mudre dame čije će drevne vještine pomoći publici da bezbrojne slikovnice, romane i stripove dožive na potpuno nov, kako su organizatori najavili, čaroban način.

Autori koji će tu sudjelovati su brojni, neki su već dobro znana imena, a među novim imenima koji se prvi put predstavljaju knjigama za djecu su Boris Dežulović i Mile Kekin. Dežulović donosi roman o znatiželjnom žoharu, metaforičan roman, a i Kekin je prisutan sasvim posebnom knjigom. Osim u programima za djecu, Kekin i Dežulović sudjelovat će i u novom programu Librića koji je oblikovan u suradnji s Klubom knjižara Giardini 2, a namijenjen je nešto starijoj publici.

Uz dolazak poznatog engleskog autora Davida Litchfielda, treba svakako istaknuti i domaće snage, pulski autorski dvojac Vanju Marković i Vibora Juhasa, kao i Manuela Šumberca.

Talijanski autori

Na Monte Libriću će biti prisutan rekordan broj nakladnika, a bit će tu i raznolike predstave, na hrvatskom, talijanskom jeziku te na istrovenetskom dijalektu, ali i film u suradnji s Pula Film Festivalom. Posebna će pozornost biti posvećena i pripovijedanju. Talijanski gosti i gošće ovogodišnjeg Monte Librića su David Conati, Gianluca Passarelli, Elisa Cordioli i Isabella Salmoirago.

Monte Librić će se, podsjetimo, održati od 22. do 28. svibnja u Zajednici Talijana od 8 do 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter