Pomorska povijest jadrana

U pulskom Aquariumu makete brodova kojima su Istrani prvi put oplovili svijet i otkrili Zemlju Franje Josipa

Izložene su i velike, tri metra dugačke makete brodova koje su potopljene u ratnim djelovanjima i na kojima su život izgubili deseci Istrana: Viribus Unitis i Roma, posljednji admiralski ratni brodovi Austro-Ugarske Monarhije i Kraljevine Italije

| Autor: Paulo Gregorović
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


U utorak, 9. svibnja, otvara se pulski Aquarium u posve novom ruhu. Utvrda Verudela dobiva prekrasnu pomorsku zbirku s 2.000 eksponata iz Galleriona u Novigradu i ona sada postaje trajna pulska zbirka unutar Aquariuma. Kolekcija je to koju je Sergio Gobbo godinama skupljao i sada je postavljena duž prostranog hodnika povijesne utvrde iz 1886. godine.

Makete dužine tri metra, a ima ih 50, realno prikazuju izgled povijesnih brodova, a mnogi od njih imaju povijesni značaj za Istru. U Puli je izložena maketa broda kojim su Istrani prvi put otplovili svijet, do onog kojim je otkrivena Zemlja Franje Josipa te plovila potopljenih u ratnim djelovanjima na kojima su izgubili život deseci Istrana: Viribus Unitis i Roma, posljednji admiralski ratni brodovi Austro-Ugarske Monarhije i Kraljevine Italije.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter