VLADIMIRU BAROVIĆU POSTHUMNO POVELJA POČASNI GRAĐANIN PULE

Zapovjednik JNA koji je spasio Pulu od razaranja u ljeto 1991.

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Vladimir Barović na polaganju posljednje prisege JNA ročnika na Muzilu 10. kolovoza 1991.

Vladimir Barović na polaganju posljednje prisege JNA ročnika na Muzilu 10. kolovoza 1991.


Odlukom Gradskog vijeća kontraadmiral Vladimir Barović posthumno je proglašen počasnim građaninom Grada Pule. Oni koji su slabije upućeni u pulsku povijest zvuči nevjerojatno da to priznanje ide zapovjedniku neprijateljske vojske koja je tri mjeseca držala Pulu na nišanu i u čijem su mandatu pulske majke prosvjedovale da im vrate sinove iz vojske, kada su se diljem Pule pojavili plakati i grafiti usmjereni protiv JNA i kada je Barović bio na čelu vojske čija je ratna mornarica blokirala pulsku luku na pet dana.

No, povijest ima i drugu stranu priče o Baroviću, a ona kaže da su napetosti u Puli drastično eskalirale kada ga je zamijenio Dušan Rakić pa je zapravo ispalo da je bilo bolje da je Barović bio na suprotnoj strani jer je civilna vlast imala povjerenja da neće doći do razaranja Pule i stradavanja građana, što je dovedeno u pitanje za vrijeme vladavine vojnog zapovjednika Rakića.

Barovića je za povelju počasni građanin Grada Pule predložio Matija Tomac, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Nova Veruda. Obrazložio je to riječima da se Barović snažno protivio zapovijedima za razaranje Pule, hrabro je odbio naredbu, pregovarao s pulskim gradonačelnikom Lucianom Delbiancom i spasio grad.

Podsjeća da je Barović izjavio: "Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik, ali ako ipak budem prisiljen narediti razaranje, Pule i Istre, mene tada više neće biti."

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini