dan narcisa

FOTO / Ako odvajamo vrijeme za frizera i kozmetičara, možemo i za ultrazvuk, samopregled dojki i mamografiju

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Na pulskoj tržnici jutros je tradicionalno obilježen Dan narcisa s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki. Tom su se prilikom građanima prodavali buketići narcisa, a prikupljene donacije građana, 3.376 eura, usmjerit će se radu Kluba žena liječenih od karcinoma dojke GEA Pula, odnosno prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Manifestacija je to koja se obilježava u cijelom svijetu, a pulski Klub GEA obilježava ovaj dan 26. godinu za redom, saznajemo od predsjednice udruge Nataše Vitasović.

- Vrijedan nam je dolazak svakog onog koji se približi našem info punktu, uzme cvijeće i osvijesti važnost preventivnih pregleda. Dok smo zdravi, uvijek mislimo da se bolest događa nekom drugom. Statistike su neumoljive i, nažalost, pokazuju da će svaka deveta žena u Istri oboljeti od raka dojke, rekla je Vitasović i ovom prilikom uputila zahvalu svim cvjećarnama s područja Grada Pule koje su donirale cvijeće. Uz narcise, građani su mogli sudjelovati na radionici samopregleda dojki, a dijelili su se i edukativni materijali. Vitasović je ukazala na važnost preventivnih pregleda kako bi se rak dojke, koji je jedan od najzastupljenijih oboljenja kod žena, otkrio u što ranijoj fazi kada je on i izlječiv.

- Pokušavamo žene naučiti kako je vrlo važno da kontinuirano svaki mjesec odvoje pet minuta i pregledaju svoje dojke, jer će onda uočiti ukoliko ima nekih promjena. Svaka promjena, naravno, ne znači rak, međutim treba se redovno kontrolirati i na vrijeme otići liječniku. S obzirom da je narcis simbol nade u ozdravljenje, naša je poruka da svima onima koji se bore s rakom dojke, ali i s drugim malignim oboljenjima, da im damo nadu u ozdravljenje, poručila je Vitasović pa dodala da su upravo članice Kluba dokaz da se uz pozitivnu energiju može izboriti za zdravlje. Uz učenice srednje medicinske škole pod vodstvom profesorice Budisavljević i partnere iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, potporu akciji svojim su dolaskom izrazile i zamjenica župana Jessica Acquavita, Ivana Sokolov, pročelnica za društvene djelatnosti i mlade te vijećnica IDS-a Elena Puh Belci.

Kako bi pomogao radu Kluba GEA, pulski tatto majstor Matteo Kocijančić po drugi put je inicirao humanitarnu akciju tetoviranja i pirsanja "Za žene", a koja je sredinom ožujka održana u Društvenom centru Rojc. Pokazalo se to vrlo uspješnim - skupljen je iznos od oko 4 tisuće eura. A uz jučerašnji tradicionalni događaj na tržnici, sutra se u Domu hrvatskih branitelja održava humanitarna predstava "Casabianca" u organizaciji novinara HINA-e Daniela Sponze, koji, ističe Vitasović, već godinama pomaže radu Kluba.

- Karte su planule doslovce u par dana, a ono što je zanimljivo, umjesto karte, svi oni koji su uplatili donaciju dobit će tuš karticu za samopregled dojki. To je edukativni, odnosno javno zdravstveni element kojeg pokušavamo unijeti u ovu akciju. A zašto predstava, komedija? Zato jer svi živimo u ovom ubrzanom načinu života, pod stresom, i upravo taj stres, primijetili smo, jedan je od okidača bolesti. Zato želimo ljude osvijestiti da se zauzmu za sebe, da odu na predstavu i da se nasmiju i sa sobom ponesu pozitivne emocije te da smijehom održe svoje zdravlje, kazala je Vitasović pa uputila zahvale i Gradu Puli, Istarskoj županiji, Turističkoj zajednici Grada Pule, Istarskoj razvojnoj agenciji, Tehnomontu, Implanto – protetskom centru dr. Zlatko Ćatović i Pizzeriji Jupiter koji su donacijama omogućili realizaciju predstave. Za cvijeće, kao i za ulaznicu za predstavu, svatko je mogao izdvojiti iznos prema vlastitim mogućnostima.

Nataša Vitasović, predsjednica Kluba GEA Pula, napomenula je i kako je poželjno da djevojke već u dvadesetim godinama jednom godišnje otiđu na ultrazvuk dojki, dok se za žene starije od 40 godina preporuča mamografija, i to svake dvije godine.

- Zbilja možemo odvojiti vremena za to, kao što odvajamo jednom mjesečno vrijeme za odlazak frizeru i kozmetičaru, pa ajmo zakazati i ovaj termin. Mislim da zbilja liste čekanja nisu velike u našoj bolnici, a jako pohvalno je da u Istri postoje dva izvrsna suvremena i digitalna mamografa čije je zračenje svedeno na minimum. Velika je prednost mamografa što se već u vrlo ranoj fazi, i kada je tumor jako mali, on može otkriti, istaknula je Vitasović.

IN MEMORIAM: Ljiljana Vojnić (10. travnja 1944. - 26. ožujka 2021.):

 Pola života dala je za stvaranje Kluba Gea i pomoć ženama oboljelima od raka

 Ljiljana Vojnić, počasna predsjednica Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea, stvorila je ovu udrugu i život usmjerila stvaranju Kluba koji više od dva desetljeća pruža podršku ženama oboljelima od raka.

Umrla je dan uoči Dana narcisa. Slučajnost ili simbolika koja pokazuje koliko je misija pomaganja ženama oboljelima od raka dojke bila dio njezina identiteta, utkana u svaku poru njezinog života.

Klub žena Gea osnovan je 1997. i četiri godine djelovao je u sklopu Lige protiv raka Pula, a u lipnju 2001. postao samostalna udruga. Ljiljana Vojnić imala je viziju osnovati mjesto gdje će žene oboljele i liječene od karcinoma dojke i njihove obitelji moći dobiti psihosocijalnu i savjetodavnu stručnu pomoć te postoperativnu rehabilitaciju. Otvaranje Kluba bio je trnovit i težak posao.

Grad je ustupio prostor, koji je Ljiljana uz pomoć donatora potpuno opremila te je okupila liječnike i druge stručnjake koji su joj pomogli osmisliti programe pomoći oboljelim i liječenim ženama. Uspjela je pronaći dobročinitelje i iznaći sredstva za kupnju aparata za limfnu drenažu ruke i nogu, nabaviti dva profesionalna stola za masažu te osigurati sredstva za edukaciju fizioterapeutkinja koje će limfnu drenažu provoditi po posebnoj metodi, upravo za liječene od karcinoma dojke.

Uz svoj redovan posao i obitelj, velik dio svog slobodnog vremena posvetila je dobročiniteljstvu i humanitarnom radu. I sama je prošla bolest tako da je znala prepoznati potrebe oboljelih žena te se nesebično dala u stvaranje uvjeta da Grad Pula i Istarska županija imaju udrugu koja pruža besplatnu podršku oboljelima.

Nikad nije odustajala od svoje misije usprkos teškim godinama i nedostatku novca za rad udruge. Njezin nesebičan rad i ljubav prema čovjeku, donio je veliku dobrobit, ne samo za žene oboljele od raka dojke nego za cijelu zajednicu.

Ponosni smo i zahvalni što je žena ovakve volje, entuzijazma i velikog srca djelovala u u našoj sredini i ponosno slijedimo njezinu viziju. (Klub Gea Pula)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter