svečano otvoren

Pula dobila zanimljiv vrt od kojeg će najviše koristi imati djeca i mladi

| Autor: Jelena MILOVIĆ


Danas je svečano otvoren „Znanstveni vrt“ Zajednice tehničke kulture Pula na adresi Uspon Franje Glavinića 1, u samom centru grada.

Znanstveni vrt jedinstven je i zanimljiv prostor opremljen interaktivnim postavkama koje prikazuju teme iz STEM područja, a dio je Centra za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije.

"Sve je krenulo s grupom kolega, entuzijasta. Radili smo zajedno u pulskoj Tehničkoj školi, u vrijeme kad je u nastao Centar tehničke kulture. 2015. godine u suradnji s Istarskom razvojnom agencijom i uvijek nam je bila želja završiti ovu vanjsku fazu, uređenjem vrta, za mnju djecu, manji izrast, kako bi popularizirali znanost. Zahvaljujući Zakladi za poticanje i razvoj civilnog društva, sad smo napravili i taj dio", rekao je na otvorenju Antun Pletikos, tajnik Zajednice tehničke kulture Pula.

Upraviteljica Zaklade Istra, Helga Može, naglasila je kako je sama vizija Zaklade povezivanje i umrežavanje, a ovdje su povezali Društvo matematičara Istre, Društvo robotike, Morski obrazovni centar, koji djeluje pri pulskom Aquariumu, Fakultet prirodnih znanosti Sveučilišta u Puli te Istarsku razvojnu agenciju. "Kroz ovaj natječaj opremili smo i uredili ovaj vrt, ali i nabavili opremu za naše partnerske udruge u vrijednosti preko 150 tisuća eura.

Cilj ovog projekta je bio da se udruge osnaže", rekla je pritom Može. "Imamo jako puno u planu. Vođenih radionica, interaktuvnih radionica, a također ćemo imati i jedan STEM kamp koji će se odvijati ubrzo, za vrijeme Uskršnjih praznika", najavila je. Kroz pet dana aktivnosti, od 8 do 16 sati, u suradnji sa Zemljom zabave, djeca petih i šestih razreda će besplatno moći naučiti i saznati puni toga o svim ovim područjima.

Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne Zaklade čestitao je na provedbi projekta. "Nadam se da će lokalna zajednica prepoznati kvalitetu ljudi kojih ima u velikom broju, i na koje možete biti ponosni", istaknuo je, između ostalog Bogdan.

Zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić naglasila je da su znanost i tehnologija osnova za razvitak suvremenog društva, a tehnološki razvitak nameće stvaranje novih zanimanja, za koji još uvijek nemamo dovoljno educiran kadar. "Grad Pula podržava projekte koji se odnose na djecu i mlade, a želja nam je da ih naučimo kritičkom razmišljanju; kako na jedan inovativni, interdisciplinarni način pristupiti rješavanju problema", rekla je Močenić i izrazila nadu kako će ovaj Znanstveni vrt potaknuti djecu i mlade za bavljenje znanošću u budućnosti.

Župan Boris Miletić čestitao je svima i istaknuo je kako su nam znanost i tehnologija iznimno potrebni, pogotovo sada kada govorimo učestalo o održivosti. "Moramo se početi mijenjati, a prije svega mislim da se čovjek mora mijenjati prema sirovinama, prema našoj planeti. Izazova ne manjka, ali ovakvi projekti mogu potaknuti naše najmlađe da se opredjele u ta područja", rekao je između ostalog župan.

Interaktivna izložba „Znanstvenog vrta“ podijeljena je u četiri glavne cjeline: eksponati Parka znanosti, eksponati „Obnovljivi izvori energije“, Meteorološka stanica i Teleskop, a uz brojne sadržaje za širu populaciju s ciljem popularizacije STEM područja, nudit će brojne interaktivne vođene radionice za djecu i mlade. Sve pojedinosti mogu se pronaći na stranicama Zaklade, a dolazi, za početak, kreću uz najavu.

Znanstveni vrt uređen je i opremljen u okviru ESF projekta „STEM udruga za popularni STEM“, čiji je ključni cilj unaprjeđenje kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a. Vrt će funkcionirati na interaktivni način, a upućen je i poziv zajednici da u tome aktivno sudjeluje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter