jedinstveno u hrvatskoj

FOTOGALERIJA / U Puli otvoreno prvo prenoćište za beskućnike "Rachem". Poznato je na koji način će prostor funkcionirati

| Autor: Jelena MILOVIĆ


Na Punti, na adresi Tršćanska 26 u Puli otvoreno je danas prenoćište za beskućnike "Rachem", prvo takvo u Hrvatskoj, na inicijativu idejne začetnice ovog projekta, predsjednice Udruge Institut Pula Varje Bastiančić. Otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Pule Filip Zoričić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov.

- Od ideje do realizacije prošlo je četiri godine, a postojali su preduvjeti koji su se trebali ispuniti. Dogodilo se da je doslovno od činjenice da možemo ovo pokrenuti pa do danas, prošlo točno u dan dva mjeseca, otkako smo uspjeli prostor koji je bio neuvjetan, pretvoriti u ono što je danas. Sudjelovali smo svi zajedno, svatko na svoj način. Ovo je jedan u nizu projekata koji potvrđuje da, kada se udružimo, kada stanemo jedan uz drugoga, možemo činiti čuda, rekla je na otvorenju Bastiančić.

"Ovo je moje malo čudo", konstatirala je vidno emotivna i pojasnila što se događalo. Naime, prostor je još prije tri godine dobiven od Grada Pule, tada s drugom namjenom, a kako se u posljednje vrijeme u Puli dogodilo nekoliko stvari; od problema sa Samačkim domom, do deložacije iz bunkera, sve je ukazalo na hitnu potrebu prenoćišta. Grad je na to i odgovorio, pojašnjava ona.

"Danas svatko tko dođe na vrata, od 19 - 22 sata, moći će dobiti topli obrok, istuširati se, dobiti robu za presvući se, u 23 sata ugasit će se svjetla, u 6 ujutro ponovo upaliti, nakon toga korisnici će dobiti sendvič i napustiti prenoćište", ukratko je objasnila funkcioniranje prostora, u kojem je danas smješten 21 ležaj, međutim, kako najavljuje Bastiančić, već sutra odlazi po još 15 ležaja, koje su dobili donacijom iz jednog resorta. "Naš je stav da koliko god ljudi dođe na ova vrata, mora dobiti ležaj", otkriva nam, a saznajemo i da ne postoje nikakvi preduvjeti, dokumenti ili bilo što drugo što bi moglo biti prepreka da osoba u potrebi prespava na ovom mjestu.

Sve je to izvedivo na ovaj način jer prenoćište nije ni o kome financijski ovisno, a naglasak je na one koji bi ponajviše mogli pomoći - poduzetnicima, koji bi u kontekstu društveno odgovornog ponašanja, dio dobiti u vrlo malom djelu, prebacili na prenoćište kako bi svatko tko dođe na njegova vrata, dobio ležaj. Puno je njih već i pomoglo, a činili su to i građani. Grad je dao prvih 300 tisuća kuna, s kojima se već puno toga kupilo, a to će biti i za prve dvije plaće, saznajemo.

Volonteri u prenoćištu su dobrodošli, a svakako će proći kroz svojevrsnu trijažu, jer je riječ o radu s osjetljivom skupinom. "Starta se s dvoje ljudi, koji će se izmjenjivati, a radi se po dvanaest sati. Također, mi cure iz Instituta ćemo biti svaku večer s dečkima, od 19 - 23 sata", veli Varja koja priznaje kako će ovo biti izazov, ali da su spremni s puno ljubavi za te ljude, prihvatiti ga uz punu vjeru da će sve biti u redu. Građani i dalje mogu pomoći financijskim sredstvima, a svima onima, koji su brojnim akcijama i donacijama već pomogli, Baastiančić od srca zahvaljuje. "Pula je danas najbolji grad na svijetu", ushićeno je zaključila.

- Ovime smo grad primjer jer smo prvi grad u Hrvatskoj u kojem neće trebati uputnica, preporuka Centra za socijalnu skrb, pa čak ni osobna iskaznica. Osoba koje je u potrebi ovdje će dobiti ono što joj je potrebno, a možemo biti zahvalni Udruzi Institut koja je to i omogućila. Ovo je i nastavak stambene zajednice, usluge koju također provodi ova Udruga, već tri godine.

Burna je bila godina, a potrebe rastu. Nadamo se da će ovaj kapacitet biti dovoljan i da potrebe neće rasti, prilikom otvorenja istaknula je pročelnica Ivana Sokolov. Nazočnima se obratio i gradonačelnik Filip Zoričić koji je također najveće zasluge pripisao Varji i njenom timu.

"U ovih 20 mjeseci u kojima sam gradonačelnik, ovo je jedan od najljepših trenutaka. Jer, živimo u vremenu kada mnogi glume da pomažu, a ovdje imamo ljude koji godinama zaista pomažu onima koji je najpotrebnije. Ovo je velika stvar, a Grad mora biti podrška ovakvim temama. Ako nećemo pomoći onom kome je potrebno, onda ne trebamo niti živjeti. Ludo je vrijeme u kojem živimo, a malo treba da pružite nekome ruku kome treba. To je najlakše, a počesto i najteže", rekao je pritom gradonačelnik koji je zaključio kako pomoći nekome znači za cijeli život.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter