NAJBOGATIJI DO SADA

U Puli uskoro počinje "peto godišnje doba": Karnevalsko ludilo trajat će čak 17 dana. Bit će tu svega, od dječjeg maskenbala u Areni do partija u Zerostrasseu

Karnevalska manifestacija počinje u subotu, 4. veljače, programom namijenjenim najmlađima, a nastavlja se u subotu nakon tog datuma - 11. veljače. Prikupljaju se pečati na letku koji male maškare vode do skrivenog blaga * Veliko finale održat će se 21. veljače, kada će se na tržnici organizirati Pusna marenda, a u 19 sati na Velom Vrhu spalit će se pustnica Krizična Recesijanka

| Autor: Doria Mohorović
Dječji karneval u Areni (Arhiva)

Dječji karneval u Areni (Arhiva)


Na konferenciji za novinare, održanoj pod maskama, predstavljen je ovogodišnji Pulski karneval koji je, kako je opisala direktorica Turističke zajednice Pula Sanja Cinkopan Korotaj, dosad najbogatiji programima za male i velike maškare. Detalje o petom godišnjem dobu, kada vlada veselje i ludiranje, prezentirali su pročelnica za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov, predsjednica Društva naša djeca Pula Ileana Zahtila Blašković, predstavnik CEH-a ugostitelja Zlatko Deskar te, u ime Teatra Naranče, Katja Rabar.

Karnevalska manifestacija započinje u subotu 4. veljače programom namijenjenom najmlađima, a nastavlja se u subotu nakon tog datuma - 11. veljače. U sklopu prigodnog programa za djecu, prikupljaju se pečati na letku koji "male maškare" vode do skrivenog blaga, pa tako na svakoj lokaciji polaznici mogu dobiti po jedan pečat. Prva aktivnost i prvi pečat je vožnja veselim karnevalskim autobusom s prigodnim programom udruge Birikina, a koji će obje subote u 9.30, 10, 10.30, 11 i 11.30 sati kretati ispred Arene. Partner u ovoj aktivnosti je Pulapromet, a besplatne karte za veseli autobus preuzimaju se dan prije u pulskoj Turističkoj zajednici od 8 do 17 sati. Potom će na Giardinima maškare dočekati Čarobnjakova družina, gdje će sudionici dobiti drugi pečat. Na Portarati se zatim održava karnevalsko čarobiranje mađioničara Stefana i oslikavanje lica u "Rozom make up corneru", uz "zarađivanje" trećeg pečata.

ggS konferencije za novinare

Prigodni program nastavlja se od Portarate, uz pratnju Čarobnjakove družine, prema Parku grada Graza, gdje mogu prisustvovati nastavi Škole za maškare Teatra Naranča koja počinje u 11, 11 i 30, 12, 12 i 30 i 13 sati.

Rabar je objasnila da će najmlađe maškare moći proći kratku poduku iz glume u sklopu koje će naučiti kako se ponašaju prave princeze, kao i super junaci. Na svakoj od spomenutih lokacija djeca će dobiti po jedan pečat, a potom će doći do Foruma i otkriti skriveno blago u TZ-u Pula, gdje će preuzeti i peti pečat. Za sve one koji prikupe bar četiri pečata slijedi nagrada u TZ-u Pula, a jedna od nagrada skrivenog blaga bit će besplatne predstave "Priče iz čarobne kutije" u izvedbi Teatra Naranča u Dječjem kreativnom centru Pula 11. veljače u 17 ili 18 sati.

A da bi se i velike maškare dobro zabavile, Karnevalska skupina Veli Vrh – Valmade u subotu, 11. veljače, odvozit će svoj tradicionalni đir po Valmadama i Velom Vrhu, i to po Valmadama od 10 do 11 sati i po Velom Vrhu od 11 sati, a veselje će potrajati sve do 19 sati.

U petak, 17. veljače, u Areni će se, u organizaciji Društva Naša djeca, održati već tradicionalni Dječji karneval za vrtićke i školske skupine s početkom u 10 sati. Zahtila Blašković istaknula je da veseli Dječji karneval prati 23-godišnja tradicija, uz dvogodišnju stanku zbog korone.
- Prijave su još uvijek u tijeku, u ovom trenutku imamo oko 700 prijavljene djece. Svaka skupina koja se prijavila dobit će poklon pakete i krafne, kazala je Zahtila Blašković te dodala da je iskazan jako velik interes te da pristižu prijave nekih vrtićkih i školskih skupina koje do sad nisu sudjelovale u manifestaciji.

Dan kasnije, u subotu, 18. veljače, Dječja maškarana matineja okupit će najmaštovitije likove u tunelu Zerostrasse od 17.30 do 21 sat, uz dječju zabavu koju osiguravaju Zemlja zabave i Pula Nightlife. Uz zabavu, igre i light show, animatori će poticati djecu na ples i na koreografije. Na istoj se lokaciji u kasnijim satima, od 23 do 5, nastavlja zabava pod maskama za odrasle pod nazivom Carnival underground DJ party.

- Karte u pretprodaji bit će sedam eura, ulaznica za maskirane na dan događanja (18. veljače) bit će 8 eura, a nemaskirani će platiti 10 eura, pojasnila je direktorica pulskog TZ-a. U međuvremenu se, dodala je, svi mogu zagrijati na DJ punktovima pod nazivom "Masquerades in the city" i to od 19 do 2 sata na Danteovom trgu, Portarati i Giardinima u suradnji s Pula Nightlifeom i lokalnim ugostiteljima koji će imati posebnu ponudu za posjetitelje.

Veliko finale, najavila je, održat će se u utorak, 21. veljače, kada će se na središnjoj tržnici organizirati Pusna marenda s obrtnicima Udruženja obrtnika Pule. Od 10 do 13 sati pripremat će se kobasice, kiseli kapus, fritule ili kroštule. Prema riječima Zlatka Deskara, svatko će moći kupiti jedan bon po popularnoj cijeni od pet eura za čitav meni. Za dobru kapljicu pobrinut će se vina Benazić. Krivac za sve nedaće, pust, točnije pustnica nazvana Krizična Recesijanka, bit će spaljena nakon čitanja šentence u 19 sati na Velom Vrhu kod Gardelina.

- Naši su vrtići, odgojitelji i djeca, kao i škole, već angažirani oko izrade maski i kostima. Što se tiče odraslih, drago mi je da imamo nekoliko DJ punktova, od tunela Zerostrasse pa do Danteovog trga, Giardina i Portarate. Pozivam sve i da se dođu najesti na tržnicu kobasica, kapuza i fritula, poručila je Sokolov. U slučaju loše vremenske prognoze, moguća je izmjena programa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini