"Manje troškova, više efikasnosti"

Zoričić i Ademi o pripajanju pulskih trgovačkih društava u jedno: "To više neće biti poligon za uhljebljivanje"

| Autor: Doria Mohorović
Filip Zoričić i Anja Ademi (Snimio Milivoj Mijošek)

Filip Zoričić i Anja Ademi (Snimio Milivoj Mijošek)


U svrhu efikasnijeg upravljanja, gradska je uprava jutros najavila pripajanje trgovačkih društava Fratarski, Tržnica i Castrum Pula 97 trgovačkom društvu Pula Sportu. Ova će se odluka, koju su danas na konferenciji za novinare predstavili pulski gradonačelnik Filip Zoričić i pročelnica za lokalnu samoupravu Anja Ademi, izglasavati u ponedjeljak na sjednici Gradskog vijeća.

Zoričić je, komentirajući razloge pripajanja tvrtki kojima je Grad Pula stopostotni vlasnik, istaknuo da je riječ o jednoj od najvažnijih odluka tijekom njegova dosadašnjeg mandata.

- Željeli smo resetirati gradska poduzeća zbog svih devijacija na koje se zaista više ne želim vraćati. Ovo spajanje najavili smo još početkom godine, no ništa nismo "lomili preko koljena". Prvo je posao odradila struka i zahvaljujući dubinskoj analizi stvoreni su svi preduvjeti za provođenje odluke. Prirodnim odljevom (starijih zaposlenika) i razgovorima, smanjen je broj direktora i zaposlenih. Prvo su evidentirani, a onda i riješeni brojni pravni kosturi u ormarima, pri čemu najviše mislim na Uljanik Standard. Nova tvrtka dobiva čistu situaciju, novi početak, a nikad više to ne bi smio biti poligon za uhljebljivanja o trošku građana, konstatirao je Zoričić dodajući da ga ohrabruje i reakcija predstavnika svih stranaka na odborima za Gradsko vijeće. "Bio ja na čelu Pule ili netko drugi, Puležanke i Puležani više nikad neće dozvoliti povratak na staro" - istaknuo je Zoričić komentirajući da taj potez ima simboličko značenje.

Osim što su u potpunom vlasništvu Grada Pule, ovim četiri tvrtkama zajedničko je i to što je njihova osnovna djelatnost obavljanje poslova upravljanja i održavanja nekretninama, kao i komunalne djelatnosti. Kako je pojasnila Ademi, to je preduvjet za pripajanje jednom trgovačkom društvu - Pula Sportu, u svrhu troškovne optimizacije i efikasnijeg upravljanja. Naime, kazala je da će sva društva bit će na jednoj lokaciji - u prostoru Doma sportova "Mate Parlov", dok će se druge nekretnine dati u zakup. Cilj je, kaže, generirati prihode od ispražnjenih gradskih poslovnih prostora, a ujedno i smanjiti troškove energenata. Usto, time će se racionalizirati troškovi vanjskih usluga - kontrolinga, računovodstvenih i pravnih usluga, kao i jednog IT sustava. Nova odluka podrazumijeva i stručnije te efikasnije upravljanje imovinom - smanjiti će se, kaže, i mogućnost "privatizacije" iste imovine zbog različitog imovinskog portfelja te osigurati da imovina ostane u vlasništvu Grada. Odluka podrazumijeva i smanjenje troškova uprave. Naime, broj članova nadzornih odbora koji predstavljaju Grad smanjit će se s 11 na četiri, dok će se broj direktora smanjiti s četiri na dva. Ademi i Zoričić pojašnjavaju da će se nakon usvajanja odluke dogovarati o tome tko će biti imenovan na mjesta direktora, kao i o novom imenu poduzeća.

"Ovo ne radimo da bismo sanirali gubitke u Pula Sportu" - rekla je Ademi pa pojasnila da je odabir pao na Pula Sport jer je najkompleksnije društvo sa računovodstvenog aspekta, obveznik je revizije, ima najznačajnije iznose nekretnina u vlasništvu kao i najveći broj djelatnika.

- Cilj nije stvoriti velikog gubitaša, već jedno stabilno gradsko trgovačko društvo. Nemamo strah da će zbog svoje prošlosti Pula Sport novo društvo povući u gubitke. A moramo gledati pozitivnu stranu, da zbog akumuliranih gubitaka mi sada imamo mogućnost porezne optimizacije za nova društva i buduće investicije, rekla je Ademi. Pojasnila je i što nova odluka o pripajanju znači za djelatnike tih gradskih društava.

- Od ovog trenutka nadalje neće biti smanjenja radne snage, djelatnici koji su zaposleni u ova tri trgovačka društva, nastavit će svoj posao u novom društvu. Po odluci o pripajanju, obavijestit će se radna vijeća, gdje će se zaposlenike upoznati sa svim svojim pravima i budućnosti. Plaće se neće smanjivati, one činom pripajanja moraju ostati iste, štoviše, njihova radna prava bit će bolje uređena, odnosno plaće samo mogu biti povećane, istaknula je pročelnica pa zaključila da se pripajanjem ovih tvrtki nastoji, uz značajne uštede, ponuditi bolju i koordiniraniju uslugu građanima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter