JOŠ MALO O TRANSPARENTNOSTI

Je li putovanje Ivane Mohorović u Istanbul platila udruga #Pula GRAD, i kako se uopće ta udruga financira? NA TA PITANJA MOHOROVIĆ, ZORIČIĆ I ADEMI NE ŽELE ODGOVORITI

| Autor: Marcello ROSANDA
Mohorović, Zoričić, Ademi

Mohorović, Zoričić, Ademi


Istražujući nedavni put u Istanbul pulske delegacije i ulogu gradske vijećnice Ivane Mohorović u tome, a navođeni brojnim neslužbenim navodima da joj je udruga #PulaGRAD, na čijem je čelu Filip Zoričić, financirala troškove puta, poslali smo gradonačelniku nekoliko upita. Ne samo njemu, nego i njegovoj desnoj ruci Anji Ademi i samoj Ivani Mohorović. Međutim, nitko od njih nije odgovorio ma vrlo jednostavna pitanja na koja je moguće odgovoriti u desetak minuta. 

Budući da zakon općenito stavlja velik naglasak na transparentnost i javnost poslovanja udruga, posebice u dijelu obveze financijskog izvještavanja i javne objave financijskih izvještaja, molili smo ih da nam pojasne koja je financijska struktura udruge, odnosno odakle ona prima prihode i u kojim iznosima. Potom, koji su dosadašnji rashodi udruge, odnosno na što se i koliko potrošilo. Zanimalo nas je, kao što je već rečeno, jesu li troškovi puta u Istanbul za Ivanu Mohorović plaćeni sredstvima udruge.

Ukoliko su naše informacije pogrešne i udruga nije platila put, akteri ove priče mogli su to vrlo jednostavno reći. Međutim, nisu, što dovodi u još veću sumnju cijelu priču oko puta u Istanbul. Koja je bila uloga Mohorović na tom putovanju, odnosno u kojem svojstvu je išla, s kim se sve sastala i razgovarala, te koji to značaj predstavlja za Pulu, samo su neke od informacija koje građani imaju pravo znati, a mediji su tu da propitkuju.

Budući da je nedavno pokazala da je sklona nedozvoljenom miješanju javnog i privatnog, i to u priči o njenom sudjelovanju u projektu Max Stoja u koji je interesno uključen njen suprug, može se pretpostaviti da je Mohorović opet uplivala u mogući sukob interesa, i to upravo tijekom tog putovanja. Opet, ne odgovaranje na jednostavne upite je, samo po sebi, neobično i nadasve sumnjivo. Koji su rezultati njenog sudjelovanja na tom putovanju, te nije li, barem po funkciji, bilo dužnosnika ili zaposlenika Grada koji su trebali imati prednost za to putovanje? Recimo, predsjednica Vijeća Dušica Radojčić.

Dakle, nije posve jasno, a ni transparentno, po kojem su se kriteriju birali sudionici putovanja. Filipu Zoričiću, Anji Ademi i Ivani Mohorović više smo puta postavili sva ta pitanja. Sve što smo dobili je vrlo štur i kratak odgovor pročelnice Ademi koji prenosimo u cijelosti.

"Djelovanje udruge #PulaGRAD temelji se na načelima propisanim Zakonom o udrugama, a osobito načelima neovisnosti, javnosti, demokratskog ustroja, neprofitnosti i slobodnog sudjelovanja u javnom životu. Udruga će kao oblik slobodnog i dobrovoljnog udruživanja više fizičkih osoba radi ostvarivanja Statutom utvrđenih djelatnosti te ciljeva, a bez stjecanja dobiti, nastaviti sudjelovati u razvoju, praćenju, provođenju i vrednovanju djelatnosti od važnosti za širu zajednicu", napisala je Ademi bez konkretnog odgovora na ijedno postavljeno pitanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter