TRAGOM ANONIMNOG PISMA

Je li točno da štićenici Centra za rehabilitaciju u Puli spavaju na pljesnivim madracima i nemaju fizioterapeuta? Ravnateljica: Nijedna od 4 inspekcija ove godine nije utvrdila veće nepravilnosti

| Autor: Mirjana Vermezović Ivanović
Centar za rehabilitaciju na Gregovici (Snimio Milivoj Mijošek)

Centar za rehabilitaciju na Gregovici (Snimio Milivoj Mijošek)


Dubravka Kovačević, predsjednica Udruge za autizam Istra, na jučerašnjoj je konferenciji za novinare najavila da će ova udruga prijaviti Centar za rehabilitaciju Pula nadležnom tijelu i zatražiti inspekciji nadzor zbog, kako tvrdi, niza nedopustivih postupaka i prema radnicima i prema štićenicima te ustanove.  

Pritom se poziva na anonimno pismo koje je stiglo u Udrugu.

Taoci nesposobnih

- Ne mogu iz pisma zaključiti je li ga poslao netko od zaposlenih ili roditelja. Nije mi drago što je anonimno, ali mi je jasno zašto je anonimno. Dakle, anonimno pismo u kojem se navodi niz nedopustivih postupaka i prema radnicima i prema štićenicima ustanove. Isto tako se navodi niz konkretnih neprihvatljivih situacija, o čemu smo dobili i usmene informacije bivših zaposlenika centra koji su bili prisiljeni otići, razočarani nemogućnošću kvalitetnog rada u toj ustanovi, rekla je Kovačević.

Dubravka Kovačević (Snimila M.V.I.)Dubravka Kovačević (Snimila M.V.I.)

U pismu se, uz ostalo navodi da su štićenici "taoci nesposobnosti rukovodećih djelatnika".

"Namjerno koristimo množinu jer osoba koja bi trebala rukovoditi to ne čini sama. 'Fizikalni' (fizioterapeut, op. a.) je već godinu dana na bolovanju i cijelo to vrijeme naša djeca ne dobivaju uslugu pa se postavlja pitanje zašto nije pronađena zamjena. Još gore, tom istom "fizikalnom" dopušta se prekid bolovanja samo radi korištenja godišnjeg da ne propadne, a nakon toga se opet otvara bolovanje, a kad bi se trebao vratiti, prvo što mu se dopušta je odlazak na službeni put. Zašto je Centar na tako lošem glasu zbog tako malo ljudi, zašto je talac neostvarenih ljudi, a sve na štetu štićenika?", stoji u pismu. Također se navodi da sadašnje rukovodstvo i v. d. ravnatelja "želi uništiti odličan projekt organiziranog stanovanja i cjelodnevnog boravka, osim jednog stana s dva korisnika".

"Nisu se pomakli s mrtve točke, a prije nego što će preuzeti centar, svim silama se pokušavalo obezvrijediti tadašnje vodstvo i minimizirati svaki otvoreni cilj, a sada su im sve stambene zajednice nakon godinu dana nedoraslog posla izvrsne. Svaki pokušaj komunikacije kategorički se odbijao, svaki prijedlog vezan uz pronalazak novih stanova. Stručni rad se ne provodi, na marginama je, a stručni radnici rade u administraciji na ispomoći, dok pet ljudi rukovodi Centrom. U kako samo lošim uvjetima borave štićenici i gdje spavaju samo na ležajevima punim plijesni", navodi se uz ostalo u pismu.

Podrška stručnjacima

U njemu se optužuje v. d. ravnateljice da je "oštetila službeni auto i to pokušala mučki sakriti, a da to nije prijavila, niti obavila popravaka, niti iznijela očitovanje koje pak traži od drugih radnika.

Kovačević pak kaže da u Udruzi za autizam Istra od Centra za rehabilitaciju Pula očekuju transparentne odgovore na sljedeća pitanja: zašto nije realiziran projekt cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s autizmom u Vodnjanu, a na osnovu već gotovog projekta koji je bio financiran sredstvima Europske unije. Zašto nije pružena šansa bivšoj ravnateljici koja je taj projekt osmislila, dovela ga do kraja i nije joj pružena šansa da ga realizira u svom drugom mandatu? Naime, nakon što joj nije pružena šansa, ne znamo u kojoj je fazi projekt. Uglavnom, nikog u cjelodnevnom boravku nema, rekla je Kovačević. Također je upitala zašto se u Centru ne daje podrška kvalitetnim stručnjacima.

Prema njenim riječima, u ovoj udruzi očekuju da im Grad Pula do konca godine osigura prostor za stambenu zajednicu za odrasle osobe s autizmom.

- Udruga od Istarske županije očekuje da se na bilo koji način, u skladu sa svojim i ovlastima, uključi u osnivanje takve jedne zajednice, na primjer angažmanom prema zaduženom ministarstvu, oni s njima komuniciraju pa bi se mogli angažirati. Pita se također

koje konkretne postupke Centar za rehabilitaciju čini za osnivanje životne zajednice za odrasle autistične osobe.

Melanie Andrić Vurušić, vršiteljica dužnosti ravnatelja Centra za rehabilitaciju Pula, u kratkoj izjavi za naš list kazala je da se projekt centra u Vodnjanu provodi te da se centar otvara početkom siječnja. Navodi da su u Centru, na sastanku održanom 14. listopada s Dubravkom Kovačević dogovorili kvalitetniju suradnju.

Propusti prijašnjeg rukovodstva

- Ako udruga ima kakva saznanja vezano uz, kako se navodi, nedopuštena postupanja, neka ih i prijavi. Gospođa Kovačević se mogla i meni osobno obratiti da bi navodne nepravilnosti bile ispravljene, ako su postojale. Moram napomenuti da su u Centru u posljednjih 10 mjeseci bile četiri inspekcije. Niti jedna nije utvrdila veće nepravilnosti, a one koje je trebalo ispraviti su ispravljene, a tiču se postupanja prije mog preuzimanja mjesta vršiteljice dužnosti ravnateljice. Ne znam o kojim se radnicima radi, budući da su radnici koji su otišli iz Centra u posljednje vrijeme, otišli na svoj osobni zahtjev. Što se tiče EU projekta Život uz podršku, on nije namijenjen isključivo za uslugu stanovanja za osobe s autizmom. Samim projektom predviđena je uspostava izvaninstitucijskih usluga – dnevnog boravka i psihosocijalne podrške te organiziranog stanovanja za 34 korisnika, odraslih osoba s intelektualnim teškoćama. Sredstvima projekta Centar za rehabilitaciju Pula je unajmio pet stanova na području Pule i Vodnjana te u njima živi 20 korisnika koji koriste uslugu organiziranog stanovanja u zajednici. Potpisan je ugovor i za 6. stan. Dvadeset korisnika koristi navedenu uslugu, počevši od početka srpnja 2021. godine do današnjeg dana. Trenutno o korisnicima skrbe 24 radnika. Sve navedeno se financira iz projekta. Cjelodnevni boravak za osobe s autizmom započinje s radom tijekom siječnja 2023. Do sada se radilo na pronalasku radnika za cjelodnevni boravak te stvaranja uvjeta za rad. Natječaji za navedena radna mjesta u cjelodnevnom boravku su u završnoj fazi. Time što netko kaže da se ne provodi stručni rad u Centru uistinu ne zna dinamiku i kompleksnost rada s osobama s intelektualnim teškoćama. Također umanjuje trud i rad stručnih radnika Centra koji godinama skrbe za korisnike u organiziranom stanovanju ali i poludnevnom boravku. Što se fizikalne terapije tiče, nje uistinu nije bilo duže vrijeme zbog bolovanja radnice, a zamjena nije pronađena, kaže ravnateljica te napominje da se fizikalna terapija ponovno provodi.

Dodaje da uistinu ne zna čime je blatila prijašnje rukovodstvo.

- Moj interes nisu oni, nego poboljšanje kvalitete života korisnika našeg centra. Činjenica je da je prijašnje rukovodstvo napravilo određene propuste koje sam bila dužna ispraviti po inspekcijskom nadzoru. Korisnicima se svakodnevno poboljšavaju uvjeti života a ako nedostaci budu uočeni, uklanjaju se. Što se tiče službenog vozila, postoji oštećenje koje je prouzročio radnik Centra, zaključuje Melanie Andrić Vurušić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom