POLA STOLJEĆA

Obilježena važna godišnjica rovinjskog Centra za povijesna istraživanja IZNIMNO ZNAČAJNA KULTURNA I DRUŠTVENA ZBILJA


Centar za povijesna istraživanja Talijanske unije na dostojan je način u Rovinju obilježio pedesetogodišnjicu od osnivanja, u gradu u kojem je niknuo 1968. i gdje kontinuirano djeluje.

Članovi zbora Kulturno-umjetničkog društva "Marco Garbin" koji djeluje u sklopu Zajednice Talijana odužili su se Centru otpjevavši vrlo zahtjevnu i pomalo zaboravljenu pjesmu "Inno all'Istria - Himna Istri" koju su u drugoj polovici devetnaestog stoljeća skladali mons. Giovanni Cleva i Giulio Giorgieri.

Počeci djelovanja

Himna se izvodi četveroglasno na podlozi nadahnutog teksta koji veliča prirodne ljepote poluotoka i dobrotu njegovih stanovnika. S obzirom da u njoj nema političkih konotacija, ona se pjevala i u poslijeratnom razdoblju kada su, uslijed mirovnog ugovora u Parizu 1947, istarski Talijani postali manjina u novoj Titovoj Jugoslaviji.

Direktor Centra od samog osnivanja Giovanni Radossi je u prigodnom govoru rekao da je to, vjerojatno, najmlađa etnička manjina niknula na europskom kontinentu uslijed pomicanja državnih granica. Dodao je da su manjine u pravilu rezultat nametnute volje većine ili pak posljedica međudržavnih kompromisa u postupku rješavanja graničnih sporova. Manjina obilježava 71., a Centar 50. rođendan.

- Nisu više mladići, a kad je zdravlje u pitanju ostavljamo svakom svoj "križić", kako manjinskom tako i većinskom narodu lijepog nam poluotoka. Jugoslavensko rukovodstvo je 1945. godine bilo itekako svjesno i nimalo zabrinuto činjenicom da će novo političko uređenje proizvesti odlazak tradicionalnih talijanskih rukovodećih skupina, gornjih slojeva lokalnog društva, urbane srednje klase i intelektualaca koji su bili nositelji talijanskih nacionalnih vrijednosti, ali da će moći računati na segment radničke klase kao jedinog i sigurnog izvora podrške prema novom državnom i političkom legitimitetu", rekao je Radossi i time zaokružio priču o nastanku talijanske manjine i posljedično o nastanku Centra za povijesna istraživanja koji se u prvim godinama postojanja bavio intenzivno problematikom odnosa jugoslavenskog i talijanskog radničkog pokreta.

Prigodom obilježavanja važnog datuma kulturna institucija koja se bavi složenom poviješću Istre izradila je pozivnice obojane zlatnom bojom, što je boja koja se koristi prilikom svečanosti zlatnog pira, rjeđe za rođendane. Simbolika zlatnog pira odnosi se na činjenicu da je Centar jedina institucija talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji koja u svom nazivu uključuje i naziv krovne organizacija Talijana, Talijansku uniju. Dakle, rovinjski Centar nastaje iz potrebe talijanske manjine da se u novoj državnoj zbilji povijesno legitimira, iz potrebe svakodnevnog dokazivanja autohtonosti te komponente, a protiv svjesnih pokušaja iskrivljavanja te jednostavne činjenice. Jedna bez drugog ne mogu, neraskidivo su povezane pa sve što je tijekom pedeset godina Centar objavio tiče se gotovo isključivo talijanske nazočnosti, uloge talijanske civilizacije, jezika i kulture u oblikovanju istarske zbilje kako je mi danas vidimo i doživljavamo našim očima i očima naših predaka. Kraljevstvo memorije je bitna komponenta vladavine razuma, pa s obzirom da je demokracija poprilično razuman oblik uređenja odnosa u zajednici, ona zahtijeva da se unutar dvora memorije ulazi ponizno i pošteno, bez laži i lažiranja. (Elio VELAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of