CENTAR ZA POSJETITELJE u barbanu

Kroz vrtlog zvuka i svjetla do Trke na prstenac


Centar za posjetitelje u Barbanu, koji se uređuje na katu stare komunalne palače u centru mjesta, trebao bi biti gotov do Svetog Nikole, odnosno do Dana općine koji se u čast svecu zaštitniku obilježava 6. prosinca. Budući moderni prostor namijenjen promociji Trke na prstenac već dobiva svoje konačne konture, posebno hodnik zamišljen kao svojevrsni vrtlog koji će posjetiteljima, uz pomoć svjetlosnih i zvučnih efekata simulirati zalet na trkalištu Gradišće do velikog svjetlosnog prstenca.

Svjetlosni obruči na samom usponu

Za ovaj projekt, koji je izradio Studio Putinja, Barbanu je još lani Ministarstvo turizma odobrilo 238.500 tisuća kuna kroz Program razvoja javne turističke infrastrukture, a još toliko Općina je osigurala u vlastitom proračunu. S preuređenjem komunalne palače u mali muzej Trke na prstenac varaždinska je građevinska tvrtka GIT počela sredinom lipnja - nakon što su srušeni nepotrebni pregradni zidovi, prostor iznad nekadašnje gradske lože, a danas pošte, krenuli su oblikovati panelima.

Spomenuti svjetlosni obruči, već sada najatraktivniji dio Centra, koji će posjetitelja dočekivati odmah po usponu stepenicama, uz pomoć senzora će detektirati pokret prolaznika i nastojati stvoriti napetost i doživljaj konjanika pri ciljanju kopljem u metu. Sve je ovdje u znaku kruga i u znaku pokreta, tako je i planirano kružno kretanje Centrom - posjetitelji će nakon jedinstvenog hodnika stizati u galerijski prostor, a iz njega u kružnu dvoranu u kojoj će se projicirati video materijali s prikazom na 360 stupnjeva. Konačno, na kraju šetnje kroz povijest i tradiciju barbanskog kraja i viteške igre prikazanu suvremenom tehnologijom stiže se u salu za prezentacije.

Polazna točka viteške igre

- Dosta je vremena radnicima uzelo pitanje kako tehnički riješiti obruče u hodniku, jer već taj prvi dio mora pričati svoju priču o Trci. Kako je to napravljeno, tako radovi samo idu dalje. Inače je jako važno da se cijeli prostor, kada bude gotov, kvalitetno ispuni multimedijalnim sadržajima i da budu toliko intrigantni da zadrže posjetitelja, rekao nam je načelnik općine Barban Dalibor Paus.

Centar je zamišljen kao polazna točka za posjetitelje koji se žele upoznati s tradicijom viteške igre, ali i folklorom Barbanštine uopće. U galerijskom prostoru s viticom, skulpturom "Ptica prstenac" Josipa Diminića i snopom koplja u središtu bit će prezentirana Trka kroz povijest, predstavljeni njeni pobjednici, ali i narodne nošnje te razni rekviziti iz baštine ovog kraja. U kružnoj dvorani zvukom i slikom bit će prezentirana povijest mjesta i njegovi najznačajniji spomenici. Multifunkcionalna dvorana namijenjena je pak okupljanju većeg broja ljudi, a prva prava prilika bit će upravo svečana sjednica Općinskog vijeća za proslavu Dana općine u prosincu. (Z. STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater