VREMEPLOV

U Glasu Istre na današnji dan 1979.: Slavi se Dan Republike i vozi na "par - nepar

Na sjednici Saveznog vijeća Skupštine Jugoslavije delegat Vlado Janžić postavio je pitanje po kojoj se osnovi, po kojem zakonu daju registarske tablice s početnim brojem 0 i daju li se privatnim vozilima. To je vrijeme vožnje na "par i nepar", a oni s tablicama s početnim brojem 0 mogli su voziti neograničeno svakog dana u tjednu. I tada je bilo jednakih i jednakijih

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Glas Istre na današnji dan 1979.

Glas Istre na današnji dan 1979.


Godina je 1979., posljednja godina u kojoj se slavi Dan Republike 29. studenog uz živućeg doživotnog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita koji će iduće godine preminuti.

Glas Istre uoči toga, tada ponajvećeg praznika, na današnji dan, u utorak, 27. studenog 1979. već najavljuje tu proslavu. Brojne stranice oglasa ovog broja Glasa Istre prepune su čestitki "radnim ljudima i ostalim građanima Jugoslavije". Najveće oglase platili su Automoto društvo Rijeka i Jugoslavenske željeznice, poduzeća Pazinka, Istracommerce Pazin, Jadran Rovinj, Istarska osnovna banka Pula, Istarska kreditna banka Umag, 3. maj Rijeka, Croatia osiguranje, Modna industrija Almira iz Radovljice, Imperial iz Raba, zatim skupštine općina Poreč, Rovinj, Buzet… Nabrojali smo 59 oglasa samo čestitki za Dan Republike i to dva dana prije praznika. U petobroju (!) idućeg dana ima ih još i više.

Na pulskoj kronici pitanje: "Zašto brodograditelji Uljanika isporučuju brodove sa zakašnjenjem od više mjeseci pa i godinu dana?". Tadašnji predsjednik Konferencije Uljanika Vuk Perović kaže da je prihvaćena preorijentacija na izgradnju manjih brodova, ali se moglo prihvatiti poslove koji su se na tržištu mogli dobiti. "Valja tako razraditi jedinstveni akt za kontrolu kvalitete, požuriti izradu jedinstvenog sistema raspodjele osobnih dohodaka, usmjeravati pravilnu kadrovsku politiku…", stoji u zaključcima koje donosi novinar(ka) S. Maršić. U drugom članku se kaže da su "naša pomorska brodogradilišta suočena s prijetnjom da ovu poslovnu godinu završe s osjetnim gubitkom" te da "i dalje kubure na granici rentabilnosti".

Istarska kronika donosi vijest da su u Rovinju ribari Mirne s 15 ribarica u moru zapadne Istre ulovili 12 vagona kvalitetne papaline. Dio će se upotrijebiti za preradu, a dio će se uputiti u potrošačke centre za široku potrošnju.

U Puli ponovno raste podizanje čekova bez pokrića, izvještava N. Trgovčić. Stiže i vijest da je tijekom vikenda na pulskim cestama zabilježeno sedam prometnih nesreća. Upozorava se da će prometni milicioneri tokom predstojećih prazničnih dana na istarskim cestama obavljati pojačanu kontrolu prometa". Upozorava se na mraz i poledicu, da su još u toku poljoprivredni radovi i sječa šuma, ali i da će vozači morati pripaziti o eventualnoj "čašici više" jer najčešće prometne nesreće uzrokuju pripiti vozači.

Pod naslovom "Zagonetne tablice koje počinju nulom" stiže interesantna vijest sa sjednice Saveznog vijeća Skupštine Jugoslavije. Delegat Vlado Janžić postavio je pitanje po kojoj se osnovi, odnosno po kojem zakonu daju registarske tablice s početnim brojem 0 i da li se one daju privatnim vozilima. Naime, to je vrijeme vožnje na "par i nepar", a oni koji su dobili nove privilegirane tablice s početnim brojem 0 mogli su se kretati vozilom neograničeno svakog dana u tjednu. I u to je vrijeme bilo jednakih i jednakijih.

Kurt Waldheim, generalni tajnik Ujedinjenih naroda, zbog napetosti između SAD-a i Irana uputio je zahtjev da se hitno sazove sjednica Vijeća sigurnosti radi razmatranja krizne situacije. "Ovo je prvi put poslije kongoanske krize 1960. godine da se generalni sekretar OUN poziva na svoja ovlaštenja", stoji u vijesti koju donosi Tanjug. Reakcija Washingtona je rezervirana te traže hitno oslobađanje svojih zatvorenih diplomata. Teheran je, pak, zadovoljan, sjednica Vijeća sigurnosti "predstavlja za Iran korak naprijed".

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) prognozira što će biti na pragu 21. stoljeća i s "fizičkim granicama rasta". Prognoziraju da bi 2000. godine na Zemlji trebalo biti oko 6 milijardi ljudi (ta je brojka u stvarnosti, prema UN-ovim procjenama, dosegnuta godinu ranije, 1999.). Nadalje, tada prognoziraju da bi se oko 2050. ili 2070. godine stanovništvo svijeta trebalo stabilizirati na 12 milijardi stanovnika.

"Od četiri najvažnija problema koji se s time u vezi postavljaju - prehrana, energija, industrijske sirovine, fizička okolina, prvi je izgleda najprešniji. U mnogim zemljama u razvoju proizvodnja hrane od prije petnaestak ili desetak godina napreduje slabijim tempom ili samo prati tempo rasta stanovništva i dohotka. (…) Ipak, postojanje tih problema nije obavezno znak globalnih granica rasta", stoji u zaključuju ipak optimistično iz OECD-a.

Inače, UN je početkom studenog 2022. najavio da bi na planetu 8-milijarditog stanovnika trebali dobiti 15. studenog.

U rubrici "Taj ludi svijet" na zadnjoj stranici Glasa Istre prije 43 godine jedna bizarna vijest iz Katmandua (Nepal) koju možemo povezati s izvještajem Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj: "Sterilizirao se nakon - 40-og djeteta!". "Pošto je u 62. godini života dobio 40. dijete, Nepalac Harša Bahadur Šresta odlučio je da se sterilizira. Kako javlja nepalska agencija, Šresta ima 7 supruga i 74 unuka. "Imam ih dovoljno", rekao je Šresta koji živi u selu Danda udaljenom 350 kilometara od Katmandua.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum