velika čast

Tvrtka Skira iz Pule osvijetlit će ovogodišnje božićne jaslice koje će krasiti Trg svetog Petra u Vatikanu

| Autor: Glas Istre
Tvrtka Skira

Tvrtka Skira


Tvrtki Skira iz Pule, specijaliziranoj za dizajn rasvjete, pripala je čast osvijetliti ovogodišnje božićne jaslice koje će krasiti Trg svetog Petra u Vatikanu od 3. prosinca do 8. siječnja 2023.

Tradicionalna svečanost otkrivanja jaslica i osvjetljenja božićnog drvca održat će se pred visokim predstavnicima Vatikana u subotu, 3. prosinca u 17 sati. Svečanost će predvoditi kardinal Fernando Vérgez Alzaga, predsjednik Uprave Države Grada Vatikana, uz generalnu tajnicu Uprave s. Raffaellu Petrini i prisustvo predstavnika Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici. Papa Franjo će toga jutra primiti delegacije iz Sutrija, Roselle i Gvatemale među kojima će biti i nagrađivani hrvatski dizajner Dean Skira i njegovi suradnici Božidar Pustijanac i Godvin Poropat.

gg

- Božićne jaslice u Vatikanu 2022." stižu iz furlanskog grada Sutrija te uključuju 18 kipova u prirodnoj veličini prigodno osvijetljenih za svečano otvorenje. Skulpture je u drvu izradio tim umjetnika iz Furlanije-Julijske krajine, a među njima su umjetnički ravnatelj Stefano Comellia i Oleksander Shteyninher, ukrajinski umjetnik nastanjen u Italiji. Suradnja na uprizorenju Isusovog rođenja krenula je od preporuke talijanskih kolega koji su prepoznali da je za osvjetljenje uprizorenja Isusovog rođenja potrebno imati kompetencije u kreativnim rješenjima i iskustva s tehnološki zahtjevnim projektima kako bi se svjetlom istaknula ljepota i toplina prirodnog materijala, kazali su iz pulske tvrtke.

Svjetlost je važan dio božićnih slavlja, stoga je naš dizajner bio posebno inspiriran da osvjetljenjem doprinese sveukupnom božićnom ugođaju na Trgu sv. Petra. Svjetlosna scenografija koja narativno prati i nadopunjuje ovogodišnju umjetničku interpretaciju jaslica svaku će se noć pojaviti nakon sumraka, poput betlehemske zvijezde nakon Isusova rođenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of