DUGE CIJEVI U ŠIJANI

Uvođenje eura stvara probleme tvrtkama na rubu Pule, iz kojih ističu: "Okupiraju nam privatni prostor uz podršku policije"

| Autor: Marcello ROSANDA
Prostor ispred poslovne zgrade u Šijani

Prostor ispred poslovne zgrade u Šijani


"Fina okupira privatni prostor uz podršku naoružane policije u Šijani. Uništava se poslovanje i opstanak firmama koje su kupile ili unajmile prostor u poslovnoj zgradi pored velikog rotora, a sve to da bi se pogodovalo bankarskom sektoru, odnosno Fini, koja skladišti novac banaka u podrumu poslovne zgrade", kaže nam Boris Cukon, vlasnik restorana i kafića Aruba Pirates u ime gotovo svih obrtnika ili poduzetnika koji djeluju u "zgradi Arube".

Podsjetimo, već smo nekoliko puta pisali o tome da prostor oko spomenute zgrade vrlo često znaju blokirati policajci i specijalizirani zaštitari koji se bave pratnjom novca. Gotovo filmski prizori s dugim cijevima i blindiranim vozilima redovito iznenade prolaznike. Naravno, iznenađenje ubrzo splasne kada se dozna da iza nesvakidašnjeg prizora stoji obavljanje poslova osiguranja i pratnje novca.

"Poslovna zgrada ima 5.500 kvadrata, sa stotinjak parkirnih mjesta oko zgrade. Zagrebačka banka je kupila prostor u podrumu od 540 četvornih metara i onda ga iznajmila Fini koja si je uzela za pravo zablokirati cestu, pa zauzme većinu parkirnih mjesta, dakle uzurpira tuđe vlasništvo na silu. Vlasnici kojima je onemogućen normalan rad i uzurpirano im je privatno vlasništvo su Istravetura, Tepih Centar, CMGC, Aktiva, Cukon Boris, Cukon Tanja, Šegota Almica, Kablar Dean, Ritoša Marijan, Grgić Ivo, a tu su i najmoprimci Triglav Osiguranje, Generali osiguranje i Pizzeria In forno", navodi Cukon.

Prostor ispred poslovne zgrade u ŠijaniProstor ispred poslovne zgrade u Šijani

Otkad je Fina preuzela ili iznajmila podrumski prostor od Zagrebačke banke, onemogućava se normalan rad svim suvlasnicima poslovne zgrade, kao i najmoprimcima koji koriste prostore, tvrdi on.

"Svakih par dana se zatvara kompletan promet oko poslovne zgrade, ponekad to traje satima ili čak cijeli dan. Zauzimaju se privatna parkirna mjesta, specijalna policija naoružana do zuba s dugim cijevima blokira promet te onemogućava dolazak na posao zaposlenicima i strankama koje dolaze do poduzeća koje tu rade i posluju", kaže nam Cukon.

"Stupovima i trakama zauzima se veliki dio parkirnog prostora oko same zgrade. Parking koji je u privatnom vlasništvu, koji bi trebao služiti vlasnicima i klijentima koji dolaze u poslovnu zgradu, koji su kupili poslovne prostore i parking oko zgrade, bezobrazno se uzurpira, bez pitanja ili najave, uz namrgođene i naoružane specijalce. Nanosi se velika šteta svima koji rade u ovoj zgradi, koji su investirali, kupili prostore da bi mogli raditi, a sve zbog privatnog interesa Fine", naglašava Cukon i podsjeća na Ustav Republike Hrvatske koji u članku 3. utvrđuje nepovredivost vlasništva, kao jednu od najvećih vrednota ustavnog poretka.

Prostor ispred poslovne zgrade u ŠijaniProstor ispred poslovne zgrade u Šijani

Za pretpostaviti je da će takve radnje postajati sve češće jer je riječ o pripremama za uvođenje nove valute - eura. Naime, iz Hrvatske narodne banke ranije su za medije objasnili da se pod izuzetno strogim mjerama osiguranja prevoze novčanice eura koje će banke distribuirati velikim poslovnim subjektima. Za taj proces predopskrbe i opskrbe banaka ove i iduće godine distribuirat će se približno 350 tona novčanica eura koje su posuđene od jedne nacionalne središnje banke eurosustava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum