VELIKE NEVOLJE ZBOG JUGA

ZAPRIMLJENO VIŠE OD 200 DOJAVA GRAĐANA: Iščupane limarije sa zgrada, poplavljene rive i podrumi, srušena stabla…Jugo koje je jučer divljalo Istrom izazvalo je niz problema. Od 13 pa do 23 sata, zbog najavljenih vremenskih nepogoda Županijski centar 112 Pazin zaprimio je više od 200 dojava građana o problemima na području Istre. Po dojavama građana angažirane su nadležne službe (održavanje cesta, HEP, MRCC Rijeka, Lučka kapetanija, komunalna poduzeća, vatrogasci) i to na otklanjanju posljedica nevremena - iščupane limarije s zgrada u Novigradu i Poreču, plavljenju podrumskih prostorija u Labinu i Kršanu, uklanjala su se porušena stabala, grane, kamenje, šljunak, voda i razbacana plastična signalizaciai na prometnicama. Bilo je i nestanaka električne energije (dijelovi područja Pazina, Pule, Poreča i Buja još su bez struje te će se kvarovi rješavati tijekom jutra), odvezana su pojedina plovila, a zaprimljen je i zahtjev za pomoć dvojici surfera na području Umaga.

Cesta D75 na Antenalu bila je zatvorena za sav promet zbog vode na kolniku ("visokog mora") od 12.30 do 14.50, od 21.45 do 21.55 i od 22.40 do 05.40 sati, zatvorena je bila i cesta ŽC 5042 Višnjan – Tićan od 19.45 do 20.50 sati zbog stabla na kolniku. Vatrogasci su imali preko 90 intervencija na piljenju stabala i grana te uklanjanju istih s prometnica, ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija, saniranju limova i krovova na zgradama, a koji su predstavljali opasnost za ljude i materijalna sredstva. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama uslijed vremenskih nepogoda.

Pulski vatrogasci intervenirali 35 puta

Za jučerašnjeg olujnog juga i kiše koji su meli sve pred sobom, pulski su vatrogasci intervenirali čak 35 puta. Klaudio Karlović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula, kaže da su vatrogasci bili spremni za poziv građana, a čak 26 intervencija odnosilo se na uklanjanje srušenih stabala i granja u Puli i okolici. Velika stabla pala su na Putu za groblje, potom u Mutilskoj ulici, te kod ulaza u Sveučilišnu knjižnicu. Intervencije su počele u ponedjeljak u 12.20, a trajale su sve do jučer ujutro, kad su uklonjena stabla u ulicama Ljudevita Posavskog i Pina Budicina. Poziva građana zbog poplava, međutim, nije bilo. Vatrogasci su izlazili na teren i da bi skidali antene koje je vjetar otkinuo i bacio u krošnje, uklanjali su ostatke stakla s razbijenih okna, kao i limove koji su visjeli s kuća. Vjetar je nosio okna u Ulici Rimske centurijacije. Nije bilo šteta na krovovima, no vatrogasci su bili angažirani na zatvaranju prozora na crkvi sv. Marije od Milosrđa na Danteovom trgu. Jako jugo već je u popodnevnim satima stalo rušiti stabla po Puli. Jedno je na Punti palo na automobil i oštetilo ga. Oko 17 sati srušilo se stablo na Štinjanskoj cesti, u zavoju prije teniskih terena. Ozlijeđenih nije bilo, a vozači su sami odvukli deblo s ceste. U svoj toj gunguli revni vatrogasci uspjeli su odraditi i pomalo bizarnu intervenciju: otvorili su vrata stana obitelji koja se zaključala, ali se nije uspjela i otključati. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, G. I.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater