NAJNOVIJEPulski ZEROSTRASSE

Uspješna prva "Kapetanova večera" DRUGARICE I DRUGOVI, KOLIKO VAS IMA, SVEKOLIKI GUSARSKI ŠLJAME...- Drugarice i drugovi, koliko vas ima, svekoliki gusarski šljame..., započeo je Topssy preksinoć pozdravni govor u središtu odnosno sjecištu tunela Zerostrassea, a sve kako bi brojnoj publici koja je razgrabila besplatne ulaznice dao do znanja da je i službeno krenula gusarska, trodijelna "Kapetanova večera", koja se sastojala od predstave "Biserujka" u izvedbi Teatra Nemerik, koncerta Belfast Fooda, dok je DJ setom publiku zabavljao Teddy Lee.

Valić Morski

Poveznica cijele "Kapetanove večere" su priče o starom gusaru, kapetanu Valiću Morskom koji je prvo zaživio kroz blog Puljanina Florijana Veneruzza na adresi morskivalic.com, da bi u četvrtak navečer vidjeli kako jedna od tih priča izgleda oživotvorena na maloj bini u tunelu ispod pulskog Starog grada. Šandor Slacki stariji, Šandor Slacki mlađi, Berislav Mudrovčić i Dejan Gotal ispričali su priču o pustolovini u kojoj su Valić Morski i njegova družina krenuli u potragu za blagom koje je kapetan sakrio u špilji Biserujka na otoku Krku, a usput su ispričali i kako su sreli mitsko morsko čudovište Krakena koji je na koncu završio u palenti i doživjeli razne dogodovštine na svojem putu koji je uključivao neka mjesta u Istri. Iako to zvuči kao dječja priča tim više što su priče o Valiću Morskom nastale tako što ih je Veneruzzo pripovijedao svom sinu, kada jedan od likova više nego nadahnuto opisuje Biserujku kao "veliku, lijepu, mokru" netko bi se mogao upitati govori li baš o špilji. To je bio jedan od elemenata zbog čega je "Kapetanova "večera" najavljena kao "Sveti Nikola za odrasle", tako da se preksinoć okupila odrasla publika spremna za druženje i šalu. To je lijepo, šteta ipak što barem tih 30-ak minuta neki od onih koji su došli nisu dali prostora onima koje predstava stvarno zanima pa da malo zašute jer je žamor iz (nezainteresiranog) dijela publike povremeno nadglasao glumce.

Riječki Belfast Food iskoristili su pulski nastup da premijerno izvedu singl "Dolazi Božić", no prije toga morali su se malo potruditi da malo animiraju publiku u prohladnom tunelu, a na koncu se trud isplatio. Prvo jednom sjajnom i više nego dobrodošlom obradom "Fairytale of New York", a potom s "Van iz ovog grada" u ovoj privremenoj gusarskoj špilji ispod grada više nije bilo ravnodušnih.

Grupa entuzijasta

"Kapetanova večera" tako je ispao projekt grupe entuzijasta, ekipe koja stoji iza spomenutog bloga i Udruge Inkubator, a inicijativu su prihvatili Grad Pula, njegova Turistička zajednica, nekoliko privatnih poduzeća i puno pojedinaca. Našao se tu i jedan bar s pićima, a bilo je i nešto fritula, tako da je atmosfera bila taman za večernje druženje, nakon čega je after party održan u Old City baru. Ovakav bi događaj mogao postati tradicija, što i organizatori žele, druge godine na drugom mjestu u Puli, pa kako je ova premijera bila pun pogodak, nema razloga da se to ne nastavi. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike