NAJNOVIJEobilježen Dan općine barban

Vale: Bilježimo kontinuirani rast u broju noćenja i 12 posto više dolazaka turista, USKORO OTVARANJE I CENTRA ZA POSJETITELJE


Blagdan svetog Nikole u Barbanu je posebno svečan jer se toga dana slavi sveca zaštitnika općine, a ujedno je i dan Općine Barban. Prigodni programi tim povodom započeli su u popodnevnim satima u župnoj crkvi sv. Nikole u Barbanu u kojoj su učenice i učenici osnovne škole "Jure Filipović" održali prigodan program. Nakon toga održana je misa koju je predvodio mladomisnik Boško Čatlak, a zatim je u crkvu stigao i istoimeni svetac donoseći radosnoj djeci darove.

Obnova škole u Šajinima

Dok se program nastavio humanitarnim koncertom u župnoj dvorani, s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za stipendiranje učenika i potrebitih obitelji, u općinskoj vijećnici održavala se svečana sjednica kojoj su nazočili barbanski vijećnici, poduzetnici, mještani, načelnici susjednih općina i predstavnici Istarske županije. Učenici barbanske osnovne škole i ovdje su imali "uvodnu riječ" zabavivši sve prisutne recitacijama poezije na čakavštini koju su napisali njihovi školski kolege, a potom i pjesmama koje je izveo dio školskog zbora.

Predsjednik vijeća općine Barban Aleksa Vale pozdravio je prisutne i zahvalio im što prisustvuju 25. godišnjici općine. Vale je podsjetio koliko zajedništvo, radišnost i pravednost znače barbanskom stanovništvu od starine. Tako se i na povijesnim listinama od kojih neke datiraju još iz 12. stoljeća, a reguliraju pravne, imovinske, društvene i druge odnose na području Barbana, spominje da su mještani vlastodršcima poručivali "Dajte nam pravice, a šenicu zamite!". Uostalom, i sam barbanski svetac zaštitnik, sveti Nikola, jedan je od najomiljenijih svetaca u katoličkom svijetu, no nije samo zaštitnik putnika, djece, pomoraca, djevojaka, siromaha i studenata, već se ističe i kao uzor milosrđa i darežljivosti.

- Ovo su dani kada se sumiraju rezultati prethodnog razdoblja, a mi najviše možemo biti zadovoljni turističkim rezultatima. Bilježimo kontinuirani rast u broju noćenja na području općine Barban, ali i 12 posto više dolazaka turista na naše područje, što možemo zahvaliti svima koji se trude dovesti i zadržati goste uređenjem svojih smještajnih kapaciteta, ali i poboljšanjem ponude za goste. Općina turističkom sektoru mora služiti kao partner kroz podizanje kvalitete infrastrukture, pa vam mogu sa zadovoljstvom reći da će kroz desetak dana konačno biti otvoren i barbanski Centar za posjetitelje. Kako nam je taj projekt uspio na natječaju za sredstva iz europskih fondova, odmah smo ove godine ponovo krenuli u lov na ta sredstva da bismo upotpunili sadržaje koji će se nalaziti u tom centru. Ukoliko i ovaj put prođemo na natječaju, snimit će se nekoliko kratkih dokumentarnih filmova o općini Barban koji će se prevesti na nekoliko jezika i prikazivati našim posjetiteljima, a ujedno bi bio napravljen i 3D mapping općine, započeo je izlaganje svog godišnjeg izvješća o radu i uspjesima općine Barban u ovoj godini načelnik Dalibor Paus.

Obznanio je prisutnima kako je općina isto tako dobila bespovratna sredstva za izradu strategije razvoja turizma općine Barban, ali i kako su inventivni iznajmljivači s područja općine ove godine osvojili dosta vrijednih nagrada. No, za razvoj nekog područja nije bitan samo turizam već i gospodarstvo, zbog čega je Barban uložio 2,6 milijuna kuna u renoviranje nekadašnje škole u Šajinima koja je pretvorena u poduzetnički inkubator kojem bi zadatak trebao biti olakšati mladima ulazak u svijet poduzetništva. Jedan od krunskih dragulja općine, poduzetnička zona Barban, uspješno se popunjava i premda nisu svi pogoni podignuti i stavljeni u funkciju, rasprodane su sve parcele, a nedavno je sklopljen ugovor i s tvrtkom Bajun iz Sutivanca, obrtom za projektiranje i proizvodnju suhih transformatora i aparata za zavarivanje, a koja će također preseliti svoje poslovanje u poduzetničku zonu.

Nagrade uzoritim mještanima

- U svemu tome, ne zaboravljamo ni na socijalni program, na naše najmlađe i njihove roditelje, a osim što smo odlučili odgajateljicama u vrtiću povećati plaće, planirana je izgradnja nove zgrade vrtića, čime bi se zapravo oslobodili prostori škole za njeno daljnje napredovanje. Krenuli smo i s realizacijom pilot projekta "Pomoć u kući" za naše starije mještane koji u selima ostaju sami ili nema tko o njima brinuti, a kojem su se pridružile i druge općine. Cilj nam je stvoriti održiv sustav s kvalitetnom uslugom koja bi uključivala sve što je takvoj skupini stanovnika neophodno. Drago mi je što vam mogu reći da smo ove godine dobili peticu za transparentnost, te namjeravamo i dalje surađivati s našim mještanima na daljnjem razvoju općine, zbog čega smo ih ove godine uključili i u izradu proračuna za 2019. godinu koji je jednoglasno prihvaćen na nedavnoj sjednici vijeća, istaknuo je Paus.

Uz ovakve datume, u općini se nagrađuju osobe koje su svojim radom, trudom i zalaganjem na neki način doprinijele boljitku ili razvoju same općine. Ove godine jedna od plaketa općine Barban dodijeljena je barbanskom župniku, velečasnom Bernardu Jurjeviću koji je okarakteriziran kao vrsni suradnik i suorganizator u mnogim, posebice humanitarnim akcijama za djecu ili potrebite stanovnike. Velečasni Jurjević, istaknuto je, svojski se zalaže za revitalizaciju crkvi na području općine, te su zahvaljujući njemu mnoge seoske crkve ponovo otvorile svoja vrata, a i sama crkva sv. Nikole u Barbanu je na njegovu inicijativu nedavno malo osvježena i uređena. Sljedeća plaketa otišla je u ruke vrijednog "malog čovika iz Hrboki", Ivana Durasa, koji je otišao u mirovinu 1993. godine, ali je od tada još intenzivnije počeo raditi te se danas bavi poljoprivredom, voćarstvom, stočarstvom, proizvodnjom sira, vina i maslinovog ulja, a uz sve to doprinio je razvoju društvenih odnosa, komunalne infrastrukture i sporta u općini. Nagrada Općine Barban otišla je u ruke Lenka Uravića, nekadašnjeg direktora pulske zračne luke, bivšeg pročelnika za gospodarstvo Istarske županije i dugogodišnjeg predavača na pulskom FET-u, i to za osobit uspjeh postignut u razvoju društvenih odnosa i unapređenju gospodarstva i izgradnje komunalne infrastrukture Općine Barban. Četvrta nagrada dodijeljena je Agenciji za turističke obilaske Istra Adventure sa sjedištem u Draguzetima, odnosno njenom vlasniku Mladenu Draguzetu, za osobit uspjeh postignut u razvoju društvenih odnosa i unapređenju turizma.

Načelnik Paus izrazio je nadu da će vodstvo općine i mještani zajedničkim snagama, predanim radom i suradnjom učiniti Općinu Barban mjestom prosperiteta i svijetle budućnosti te sretnih i zadovoljnih ljudi. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike