KONFERENCIJA

STOŽER ZA OBRANU ULJANIKA U BRUXELLESU Hadžić: Uljanik ima budućnost i bez turističkih sadržaja


O Uljaniku smo razgovarali i s Pavelom Teličkom, potpredsjednikom EU parlamenta koji je upućen u naše probleme i koji nam je rekao da se problem trebao rješavati puno prije, da će rješavanje danas biti teško, ali ne i nemoguće, te da za nas radnike i za Uljanik postoji budućnost koja nije "razni sadržaji", nego brodogradnja, kazao je stožeraš Samir Hadžić

U Bruxellesu je održana konferencija o budućnosti europske pomorske tehnologije, a time i brodogradnje kao grane, u organizaciji S&D i ALDE zastupnika u parlamentu. Na konferenciji su prisustvovali i članovi Stožera za obranu brodogradnje Uljanik.

Na konferenciji je, kako doznajemo, rečeno je da je okretanje moru kao izvoru hrane, energije i prijevoza uslijed klimatskih promjena činjenica, ali i nužnost. Brodogradnja je, osim radnog i dijela prijevoza, navedena kao bitna zbog razvoja tehnologija koje se primjenjuju u ostalim pomorskim granama pri izradi, gradnji te antikorozivnoj zaštiti i ugradnji tehnologije.

Strateška grana

Od zanimljivijih sudionika, osim europarlamentaraca, sudjelovali su predstavnici DAMEN grupe, Kommer Damen, Kjeld Dittman direktor Wartsila Lyngso Marine i drugi predstavnici brodograditelja iz Europske unije. Svi su, prenosi nam Samir Hadžić iz SZOBU-a, uglavnom isticali probleme koje imaju kao europski brodograditelji, a koje bi Europska komisija mogla i trebala rješavati - od nelojalne konkurencije do u EU-u zabranjenih subvencija te skupog financiranja.

Između ostalog, rečeno je da je tržište tankera i bulkova izgubljeno i da se pomalo počinje gubiti tržište trajekata. Ipak, budući da zemlje Europske unije rade sofisticiranije brodove od Azijske konkurencije, potrebno je uložiti napore da se tržište kompliciranijih i tehnološki naprednijih brodova zadrži i ojača. Ipak, moglo se čuti i da azijske zemlje na ovom polju ulažu ogromne novce i napore i potrebno im je odgovoriti istom mjerom, kao i da je edukacija radnika i usvajanje novih tehnologija jedan od primarnih uvjeta napretka.

- Brodograđevne zemlje poput u kratkom periodu mogu očekivati veliki poslovni bum u tom sektoru. Samo do tada moramo sačuvati brodogradilišta. Ako dopustimo da na Arsenal pretvore u turističko naselje, sami smo sebi iskopali grob! Brodogradnja, pa tako i Uljanik, imaju budućnost bez gradnje turističkih sadržaja, samo trebamo biti dovoljno pametni i hrabri da ga spasimo od Uprave i njenih planova, smatraju u Stožeru.

- O Uljaniku smo pričali s eurozastupnicom Gesine Meissner koja jako gura interese njemačke, ali i europske brodogradnje. O Uljaniku smo razgovarali i s Pavelom Teličkom, potpredsjednikom EU parlamenta, koji je upućen u naše probleme i koji nam je rekao da se problem trebao rješavati puno prije, da će rješavanje danas biti teško, ali ne i nemoguće, te da za nas radnike i za Uljanik postoji budućnost koja nije "razni sadržaji", nego brodogradnja, prenosi nam Hadžić iz Stožera. Bilo je, prepričava nam, još raznih kontakata i razgovora koje će možda u skoroj budućnosti moći iskoristiti za boljitak Uljanika. (B. PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater