Druga strana priče

SLUČAJ RIBARNICA: Duško Brkić iz riječke Porezne uprave tvrdi da ne kažnjavaju "za jednu kavicu" te da je na pulskoj ribarnici uobičajena praksa PRODAJA RIBE BEZ IZDAVANJA RAČUNA

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Problem nije neizdavanje jednog računa, kako se to pokušava prikazati, već to što je sav promet na štandu išao bez izdavanja računa. Inspektori su strpljivo stajali s još 5 - 6 kupaca, i ni jedan od njih nije dobio račun, a novac je nije završio u kasi nego u bilježnici trgovca, kaže Duško Brkić, voditelj Službe za nadzor u riječkoj Poreznoj upravi

 

"Slučaj ribarnica", odnosno situacija u kojoj su porezni inspektori prošlog tjedna nakon inspekcijskog nadzora izrekli visoku novčanu kaznu i na osam dana zatvorili jedan od štandova u pulskoj ribarnici, privukla je veliku pozornost javnosti. U razgovorima koji su se vodili na tu temu, puno je prigovora otišlo na adresu "prerevnih inspektora", koji, po mišljenju mnogih, prečesto traže "dlaku u jajetu", odnosno koriste i najmanju prigodu kako bi visokom kaznom opalili nekog od neopreznih poduzetnika i obrtnika. No kao i svaka, tako i ova priča ima dvije strane, a onu iza koje stoje porezni inspektori ispričao nam je voditelj Službe za nadzor u riječkoj Poreznoj upravi Duško Brkić.

Prodaja na crno

"Njegovi ljudi", porezni inspektori iz Rijeke tog su dana bili u Puli, te obavili više nadzora fiskalizacije računa kod ugostitelja i trgovaca u zoni gradske tržnice. Jedan od njih bio je i nadzor na štandu u pulskoj ribarnici.

- U tom konkretnom slučaju naši inspektori ušli su u ribarnicu i bez da se legitimiraju i predstave stali u red na jednom od štandova, kao i svi ostali kupci. Osoba koja je bila na štandu svim je tim kupcima naplaćivala prodanu ribu bez izdavanja računa, a naplaćeni novac, umjesto u kasu, spremala je u bilježnicu koja se nalazila na štandu. Inspektori su čekali red, a nakon što ni njima nije izdan račun, legitimirali su se i krenuli u akciju, kaže Brkić.

Problem, dodaje, nije bio u neizdavanju jednog računa, kako se to pokušava prikazati, niti u vrebanju pogrešnog koraka trgovca, već je problem u tome što je sav promet koji se odvijao pred očima poreznih inspektora obavljen bez ispostavljanja bilo kakvog računa kupcima.

- Inspektori su strpljivo stajali u redu u kojem je ispred njih bilo 5 ili 6 kupaca, i ni jedan od tih kupaca nije dobio račun za kupljenu ribu. Tako da su oni prije samog legitimiranja osobno svjedočili o nekoliko stotina kuna prometa koji je, umjesto s računom i u fiskalnoj kasi, završio u bilježnici trgovca. Nakon što trgovac ni njima nije izdao račun oni su se legitimirali, a kad su ga pitali što je s tim novcem, dobili su odgovor da im on služi za plaćanje računa, kaže šef riječkih poreznih inspektora.

Ponavlja kako povod kažnjavanju i zatvaranju štanda nije bilo neizdavanje jednog računa, već je, kaže, toga dana prodaja ribe bez fiskalnog računa bila masovna pojava.

- Usudio bih se reći da se nije radilo samo o tom danu već je, prema svemu sudeći, takva praksa i inače. Kroz naš sustav, kroz koji pratimo izdavanje fiskalnih računa, vrlo je lako utvrditi nesrazmjer u broju izdanih računa s dinamikom prometa na pulskoj ribarnici, a s obzirom da se radi o jednom od većih trgovaca ribom na ribarnici, naša je pretpostavka da takav način poslovanja nije bio iznimka, već se radi o uobičajenoj praksi. S obzirom da su slična iskustva s nekim drugim trgovcima imale i kolege iz Pule, očito je neizdavanje računa na pulskoj ribarnici česta pojava, a to nam je dovoljan povod za nadzor, kazao nam je Brkić.

Pojašnjava kako kazna za počinjenje tog prekršaja za pravnu osobu može iznositi između 20 i 500 tisuća kuna, a za fizičke osobe, odnosno obrtnike do 300 tisuća kuna.

- No, želio bih naglasiti da nama doista nije prvenstveni cilj kažnjavanje ili "punjenje državnog proračuna", kako to neki vole reći. Novčane kazne su mjera koja bi trebala odvratiti porezne obveznike od činjenja takvih prekršaja, odnosno krajnja mjera koja se izriče s ciljem da se discipliniraju, pridržavaju zakona i izdaju račune.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of