VIJEĆE SVETE NEDELJE

O stipendiranju i komunalnim temama RODITELJI UČENIKA NE MORAJU IMATI PREBIVALIŠTE U OPĆINI


Općinsko vijeće Svete Nedelje na svojoj je posljednjoj sjednici donijelo Poslovnik o radu na kojeg je vijećnik Istarskih demokrata Mario Blećić predložio svoje amandmane. No, usvoje je tek onaj o davanju mogućnosti da se formira zajednički klub vijećnika sastavljen od nezavisnih i stranačkih lista. Usvojen je i amandman o sazivanju međustranačkog dogovora na način da se pozovu predstavnici svih lista u vijeću.

Stipendija 700 kuna

Jednoglasno i bez rasprave donesen je i novi Pravilnik o dodjeli stipendija učenicima i studentima općine Sveta Nedelja. U odnosu na stari pravilnik iz 2010. godine novim nije uvjetovano da i roditelji učenika, odnosno studenata imaju prebivalište na području općine Sveta Nedelja. Novina je i isplata stipendija učenicima od 1. rujna do 30. lipnja, a studentima od 1. listopada do 30. lipnja, jer njima studentska godina započinje mjesec dana kasnije. Međutim, svim dosadašnjim stipendistima stipendija će se isplaćivati prema zaključenim ugovorima od 1. rujna do 30. listopada.

Nova je i odredba da stipendist promjenom prebivališta izvan područja općine gubi pravo na daljnju isplatu stipendije te se s njim raskida ugovor o stipendiranju. Inače, visina stipendije iznosi 700 kuna za studente, a 500 kuna za učenike. Do sada je općina stipendirala 51 stipendista, a stipendiju su dobili svi koji su je tražili i ispunjavali uvjete za što je u općinskom proračunu bilo osigurano 360 tisuća kuna.

Odgovarajući na aktualnom satu na pitanje vijećnika SDP-a Mladena Vlačića kada se planiraju izmjene i dopune Urbanističkog plana općinski načelnik Gianvlado Klarić rekao je da se na tome radi i da je riječ uglavnom o zakonskim izmjenama i usklađivanju s Prostornim planom Istarske županije.

- Općinsko vijeće već je donijelo odluku o izmjenama i dopunama prostornog plana koji će akcent dati na usklađivanja sa županijskim prostornim planom. Angažirana je tvrtka Novi ubanizam d.o.o. iz Pule koja je utvrdila mogućnost proširenja građevinskog područja naselja općine Sveta Nedelja. Organizirana je i prezentacija na koju su bili pozvani svi vijećnici, većina se i odazvala. Tada su mogli dobiti i informaciju da gotovo u svim naseljima ne može doći do proširenja građevinskog zemljišta, već suprotno. Ako idemo zadirati u postojeće stanje morali bi, u skladu sa zakonom, smanjiti 50 posto građevinskog zemljišta. Kada posao na prijedlogu izmjena i dopuna UPU-a bude gotov organizirat ćemo javni uvid i raspravu za sve građane gdje će moći dobiti cjelovitu informaciju, rekao je Klarić.

Vrtić se otvara 1. prosinca

Odgovarajući na pitanje Marija Blečića zna li što se radi kraj Drage prema Svetom Martinu, načelnik Klarić je odgovorio da Istarski vodozaštitni sustav radi na kanalizacijskoj mreži, odnosno pročistačima malih naselja kojih ima mnogo u općini, ali da za ove radove trenutačno nema informaciju.

Blečić je od načelnika zatražio i uvid u troškove vode, struje, prometnice te nadzora, kao i financijsku dokumentaciju oko izgradnje novog Dječjeg vrtića u Vrećarima. Vijećnica Susie Blašković (IDS-HNS) pohvalila je lokaciju i rekla da je to najljepši vrtić na Labinštini, ali je pitala i kada će početi s radom. Klarić je odgovorio da ostaje stari datum 1. prosinca, ali da postupak otvaranja vodi Dječji vrtić "Pjerina Verbanac" iz Labina koji je preuzeo i upravljanje objektom u Vrećarima.

Na pitanje nezavisnog Miljenka Vidića zašto u povodu Dana općine nisu dodijeljene općinske nagrade i priznanja, predsjednik Vijeća Valter Golja rekao je da na raspisani natječaj nije stigao nijedan prijedlog. Silvano Vlačić (IDS-HNS ) izrazio je nezadovoljstvo završenim radovima Istarskog vodozaštitnog sustava na odvodnji u Štrmcu, posebice cestom i asfaltnom podlogom, na što je Klarić rekao on, kao načelnik, za to nije mjerodavan, nego nadzorni organ, a da radovi trebaju proći tehnički pregled gdje će se utvrditi eventualni nedostaci. Riječ je o investiciji financiranoj iz EU fondova pa nakon tehničkog pregleda kontrolu radova obavlja Povjerenstvo onoga tko daje bespovratna sredstva. (Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of