OFFSHORE WORLD CHALLENGE

BIG GAME FISHING U POREČKOM AKVATORIJU: Sportski, gastronomski, ali i vizualni spektakl - LOV NA VELIKU RIBU NISU SAMO PRIČE I LEGENDE


U porečkom akvatoriju od sutra do subote održat će se četvrto izdanje Offshore World Challenga, najvećeg natjecanja na ovim prostorima u Big game fishingu, odnosno lovu na najveću ribu koja pliva Jadranom – plavoperajnu tunu. Manifestacija koju je skupina entuzijasta pokrenula prije tri četiri godine već u svojim prvim izdanjima pokazala se kao pravi sportsko-gastronomski, ali i vizualni spektakl, a o strasti s kojom je tristotinjak natjecatelja lani pristupilo nadmetanju puno govori i činjenica da ni usprkos tri metra visokim valovima koji su jednog dana valjali uz zapadnu obalu Istre, ni jedna od posada nije odlučila odustati i zaploviti prema kopnu.

Jedan od tih inicijatora cijele priče je i pulski odvjetnik Franko Čerin koji je krenuvši prije nekoliko godina iz znatiželje u lov na veliku ribu, u toj grani sportskog ribolova, osim dobre zabave, odmah prepoznao i potencijal, odnosno dobru šansu koju se propušta koristiti u istarskom turizmu.

Ideja rođena u Komiži

- Sve je počelo tako što sam 2011. formirao ekipu u kojoj su uz mene i sina Ivana bili i Ervino Žudić te naš proslavljeni podvodni ribolovac Livio Fiorentin. Zajedno smo otišli na natjecanje koje se održavalo u Komiži, znatiželjni da uživo doživimo ono što smo vidjeli na tv-u ili čuli iz priča i legendi o lovu na veliku ribu. Moram priznati da sam u tom prekrasnom ambijentu doživio svojevrsno prosvjetljenje. To je bilo iskustvo bez presedana, a posebno me dojmilo kako je sve to sjajno integriralo s turističkim dijelom, odnosno zabavom, te gastronomskom ponudom. Uz ono što sam doživio tamo, od promocije i predstavljanja ekipa, do izlaska na more i vaganja ulova, odmah sam takvo natjecanje vidio u Istri i počeo razmišljati gdje bi ga mogli organizirati, prisjeća se Čerin početaka.

- S pripremama smo započeli 2014. godine kada smo s klubom Big game Fortuna organizirali prvo mini natjecanje u pulskom akvatoriju kako bi se pripremili da uzmemo franšizu za ovo svjetsko natjecanje koje još nismo znali gdje smjestiti. Jer OWC je natjecanje najviše kategorije koje pobjedniku omogućava nastup na Svjetskom prvenstvu u big gameu koje će biti održano u Kostarici. Kao mjesto održavanja u igri su bili Pula i Rovinj, međutim Pula nema uvjeta, jer nema odgovarajuće koncipiranu rivu, a Rovinj je turistički prenapučen i teško bi bilo u svu tu gužvu ugurati još i brodove i big game. Za organizaciju je potrebna jaka integracija lokalne zajednice, da cijeli grad tih nekoliko dana živi s manifestacijom, ribolovcima i ribom. Sve to, a i veliko lovno područje ima Poreč, i zbog toga se on zasad pokazao kao idealno mjesto za održavanje ovog sportskog natjecanja.

Čerina pitamo koje su glavne specifičnosti i zbog čega se zapravo lov na veliku ribu, hobi u kojem širom svijeta uglavnom uživaju oni imućniji, smatra sportskim natjecanjem. (M. PAVLOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini