U ZAGREBU POČINJE DRUGA ARTUPUNKTURA

Revitalizirajuća terapija umjetnošću na kraju dugog, toplog ljeta

Povezujući kulturu i turizam, Artupunktura stavlja naglasak na područje suvremene kulture, odnosno razvoj kulturne ponude i pozicioniranja grada Zagreba kao kreativnog središta i odredišta urbane kulturne scene ovog dijela Europe

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Plakat manifestacije

Plakat manifestacije


Gostoljubivošću, šarmom, ali i brojnim vrijednim sadržajima i događanjima, Zagreb se na turističkoj mapi Europe prepoznaje kao destinacija koja je gostima privlačna svih dvanaest mjeseci u godini i u sva četiri godišnja doba. Teško je i nabrojati sve događaje na otvorenom koji su se tijekom ovoga ljeta odvijali u njegovim parkovima, na ulicama i trgovima. U posljednjim danima najtoplijeg dijela godine i tijekom čitavog rujna, na brojnim zagrebačkim lokacijama glavne uloge imat će umjetnost i kultura! Naime, od danas kreće ovogodišnja Artupunktura, kulturni projekt tijekom kojega će biti predstavljena 23 umjetnička projekta koji svaki na svoj način pružaju terapiju Zagreba umjetnošću i revitaliziraju grad.

Vitalna energija

Artupunktura je uspješnu premijeru imala lani, a zamišljena je kao platforma za kulturu i umjetnost kroz koju se, zajedničkim umjetničkim djelovanjem na specifičnim točkama grada, želi pobuditi vitalnu energiju Zagreba.

- Artupunktura je jedinstveni projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera kojem su se priključili brojni sudionici sa svojim programima, a kroz koju stavljamo dodatni naglasak na kulturni turizam. Naime, više od 40 posto svih putovanja u Europi motivirano je upravo nekim kulturnim događanjem, programom ili poticajem. Artupunktura, povezujući kulturu i turizam, stavlja naglasak na područje suvremene kulture, odnosno razvoj kulturne ponude i pozicioniranja grada Zagreba kao kreativnog središta i odredišta urbane kulturne scene ovog dijela Europe.

Foto

Program drugog izdanja Artupunkture čine 23 nositelja programa, što je više nego dvostruko od prošlogodišnjeg, premijernog, izdanja. Posebno bih istaknula kako kroz Art Future - prvu izložbu digitalne umjetnosti u proširenoj stvarnosti u cijeloj jugoistočnoj Europi, Zagreb staje uz bok gradovima kao što su Berlin, New York, Toronto i Hong Kong, inače svjetskim predvodnicima u digitalnoj umjetnosti. Izlaganjem, intervencijom, diskursom ili druženjem, zagrebački umjetnički kolektivi i organizacije, umjetnici, partneri i posjetitelji, etablirali su jesen kao vrijeme za buđenje svijesti o vrijednosti stvaranja, pružajući time terapiju Zagreba umjetnošću. Afirmirajući umjetnost u društvu, afirmiramo Zagreb kao grad umjetnosti i kulture,stoga zahvaljujem svim partnerima što su prepoznali našu inicijativu i uključili se u realizaciju Artupunkture kojom učvršćujemo zagrebačku cjelogodišnju ponudu, najavljujući drugo izdanje ovog zanimljivog kulturnog okupljanja i događanja,kazala je Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ.

Grad galerija

Ovogodišnja Artpunktura donosi nastavak priče o Projektu Art & Grad, umjetničkoj intervenciji koja je lani uspješno realizirana zajedničkim naporima Turističke zajednice grada Zagreba i Laube - Kuće za ljude i umjetnost.

Radi se o akciji kojom je od 15. do 21. rujna cijeli grad pretvoren u galeriju na otvorenom jer umjetnicˇka djela zauzimaju oglasne površine jumbo plakata i citylightova, čisteći grad od vizualne buke i nudeći prolaznicima direktan kontakt s najvrjednijim ostvarenjima moderne i suvremene umjetnosti. Od lanjskih partnera, tu je i Akademija likovnih umjetnosti s program ALU PERSPEKTIVA 2 kroz koji se posjetiteljima omogućuje pogled u prostore na kojima se umjetnost stvarala kroz vođene obilaske zagrebačkih ateliera Vlahe Bukovca, Joze Kljakovića, Duje Jurića i drugih glasovitih hrvatskih umjetnika.

Foto

Prošlogodišnji partneri pripremili su nova izdanja još šest svojih umjetničkih projekata, a to su Art Zagreb 2022, Galerija Ilica: Otvorena knjiga, Projekt Ilica: Q’ART – BUJAN RUJAN, Reli po galerijama, 36 Mountains Festival te 57. zagrebački salon „Mi smo se pojavili kao strategija vječnosti” gdje će se održati i svečano otvorenje Artupunkture.

U jednom od novih umjetničkih projekata i program "Treba ići!“ I.K. Hommage Ivanu Kožariću, u šetnji centrom Zagreba, odat će se počast velikom umjetniku i evocirati burna povijest i kontekst nastanka Zagrepčanima omiljenih skulptura Prizemljeno sunce i posveta pjesniku A.G.Matošu na Gornjem gradu, te priča o Uzletu, jednoj od najviših zagrebačkih skulptura. U sklopu ovog projekta privremeno će promijeniti mjesto, a tu je i niz drugih zanimljivih novih umjetničkih projekata kao što su Art Bubble, Art Future, ART in my KVART, ART by KNAP!, Artupunktura u Dubravi, Čitanje grada, Izložba na cesti, Karas + Kvart, Ljubav na sunce – solarna projekcija "Ljubav oko svijeta“, Mediteranom bučan Boris Bućan – Razigrani Petar Dolić Dionizijski ples na Gvozdu, MUO na Mažurancu, Pupoljci, Svijet robota, Trešnjevka se budi! #3 te 30 prizora za 30 godina hrvatske samostalnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum