RAZGOVOR

Damir Kajin o razgovoru s premijerom Plenkovićem: Kad me pitao što tražim, rekao sam mu: "Ne zanimaju me ni zgrade, ni stanovi, ni ceste... Sve ću to dogovoriti s tvojim ministrima. TI MI TREBAŠ ZBOG RADNIH MJESTA"

Buzet je 2017. imao 2.731 zaposlenog, danas ih ima 2.335. U industriji je sto radnih mjesta manje, u građevini i trgovini također. Mi kao grad, ovaj nadstandard koji imamo u krasnim institucijama kao što su vrtić, škola, dom za starije, ne možemo pratiti bez 200 novih radnih mjesta

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Damir Kajin (Snimio Dejan Štifanić)

Damir Kajin (Snimio Dejan Štifanić)


"Nakon 1990. godine i osnivanja IDS-a, proživljavam svoju drugu mladost. Svaki dan ustajem se u 6.15 sati, tuširam se, brijem. Na poslu sam u 6.45 sati. Otvaram i zatvaram vrata. Jedino je tajnica minutu, dvije prije mene, a sada vidim da su počeli dolaziti i neki drugi, čak i pročelnice, što nije potrebno. Radujem se svakom novom radnom danu i ništa mi nije teško. Atmosfera u zgradi gradske uprave kao i u javnim sustavima je neopisivo dobra, a mislim da je dobra i u cijelom gradu. Buzet je naprosto in."

Monolog je to kojim je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin opisao svoje dvomjesečno iskustvo u gradonačelničkoj fotelji u koju je zasjeo pobijedivši na izborima kao nezavisni na listi SDP-a. Pohvalio se i da je na vratima Grada Buzeta u ovom trenutku 120 milijuna kuna javnog novca koji će se "okrenuti" do 2022.

- Koliko je to sredstava jasno je kada se stavi u kontekst gradskog proračuna realno teškog 33 milijuna kuna. Imamo 50 milijuna kuna za modernizaciju državne ceste od Istarskih toplica do Motovuna, 20 milijuna kuna za gradsku zaobilaznicu, a ne 16 milijuna kao što kaže premijer, pet milijuna za sanaciju prometnice koja ide kroz Riječku ulicu, 10 milijuna koliko će ići iduće godine za odvodnju na potezu od Baštiona do Velih vrata, sedam milijuna kuna za POS stanove, četiri do pet milijuna kuna za izradu katastarskog elaborata za cestu od kružnog toka do Mažinjice koja postoji, ali nije ucrtana. Ovome valja pridodati 24 milijuna kuna za dogradnju Doma umirovljenika koja kreće krajem ove, početkom iduće godine. Jasno da je sve to "procedura", puno toga treba ući u planove za iduću godinu, ali sve je dogovoreno. Uključila se država, uključuje se Istarska županija sufinanciranjem dogradnje Doma za starije i nabavom kombija za djecu, sanacijom ceste od mosta Bračana do Mažinjice, nekih manjih cesta koje su u realizaciji, kao i sanacijom ceste za Hum koja doduše neće biti gotovo do Svete Marije Vele, nego će njena realizacija krenuti nakon ovog blagdana.

Nakon trinaest godina kreću privatne inicijative. Izgradit će se najmanje jedna višekatnica s osam stanova. Vjerujem da će investitori iz Slovenije također ovdje biti prisutni. Vjerujem u solarne elektrane, imamo ozbiljne partnere, Francuze i Austrijance. Miha Akrapović ruši nekadašnju staru zgradu Drvoplasta u naselju Most i nasuprot svog postojećeg poslovnog prostora namjerava graditi novi. U tijeku su razgovori za još dvije hale u industrijskoj zoni.

- Prozivaju vas da ste previše nahvalili predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prilikom njegovog nedavnog posjetu Buzetu. Kako to komentirate?

- Napadaju me da sam pohvalio Plenkovića, a ja mu se ovom prigodom ispričavam jer sam rekao da je odnos s hrvatskom Vladom fantastičan i time podcijenio njegov značaj, a on je zapravo maestralan. O čemu smo razgovarali Plenković i ja u Buzetu? Uz njega su bili predstojnik Ureda premijera, ministar Butković, direktor Hrvatskih cesta i Anton Kliman, a ja sam sa svoje strane pozvao gradske pročelnice. Na pitanje premijera što tražim, otprilike sam rekao - ništa! Kako ništa, začudio se. Baš ništa, uzvratio sam i rekao da me ne zanimaju ni zgrade, ni stanovi, ni ceste ni fasade. Sve ću to dogovoriti s tvojim ministrima, ti mi trebaš zbog radnih mjesta, poručio sam mu. Buzet je 2017. imao 2.731 zaposlenog, danas ih ima 2.335. U industriji je sto radnih mjesta manje, u građevini i trgovini također. Mi kao grad, ovaj nadstandard koji imamo u krasnim institucijama kao što su vrtić, škola, dom za starije, ne možemo pratiti bez 200 novih radnih mjesta. Znači, što ja tražim od Plenkovića i zašto uza sebe nisam želio nikoga sa strane? Jer bi to samo oduzimalo vrijeme i sukus usmjeravalo k nekim po meni nebitnim temama. Što ne znači da nekoga podcjenjujem.

- Pa dobro, što ste konkretno tražili od premijera?

- Prvo da se riješi papirologija za Akrapovića. Uoči Plenkovićeva dolaska u Buzet nazvao me je Miha Akrapović, vlasnik i direktor tvrtke PAB Akrapović iz Buzeta, i rekao da mu propada 1,6 milijuna eura. Tvrtka PAB Akrapović tražila je mišljenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja o ocjeni usklađenosti projekta poslovne hale sa zahtjevima EU Direktive o procjeni učinka određenih javnih i privatnih projekata na okoliš koje je trebala dostaviti najkasnije do 1. kolovoza. Traženo mišljenje trebalo je priložiti kao prilog prijavljenog projekta za EU fondove za jačanje konkurentnosti poduzeća kroz ulaganje u digitalnu i zelenu tranziciju. Projekt je predan 31. svibnja na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Drugo o čemu smo razgovarali je Cimos. U pitanju je ozbiljan novac, ali u pitanju je opstojnost, prije svega Buzeta. Zato je predsjednik Vlade došao u Buzet. Hrvatski dio Cimosa s tvornicama u Buzetu i Roču ima gotovo 800 zaposlenika. Mora do obrtnih sredstava jer je lani trebao izvesti 47 milijuna eura, a izvoz mu je bio 13 milijuna eura manji. Točno je da su na čelu vlasnici Talijani, da ga vode Slovenci, ali tamo rade i naši radnici i plaćaju obveze Republici Hrvatskoj, kao što podmiruju račune Gradu Buzetu. Jasno je da moraju pokriti svoje dobavljače, moraju pokriti obveze prema gradu i komunalnim poduzećima, a u pitanju su zahtjevi u znatnom iznosu. Borimo se, riješit ćemo i to, za uvoz suhe aluminijske strugotine. Rješavamo uz ostalo, i zbog Cimosa, problem ograničenja teretnog prometa preko graničnog prijelaza Požane/Sočerga koji je uvela slovenska strana, jer je u ovih 13 godina zaobilazno prometovanje teretnjaka samo Cimos koštalo pet milijuna eura. Prema tome, može se kroz taj podatak vidjeti koju je štetu pretrpjelo buzetsko gospodarstvo i grad u cjelini, koji je postao slijepo crijevo.

Od Plenkovića smo tražili i da nas se spoji na HBOR, da određenim pozajmicama pokrijemo dio buzetskih tvrtki, iako ćemo i mi kao Grad iz posebnih linija izaći maksimalno u susret ljudima da oni pomognu sebi, ali i da zatvore obveze prema nama. U ovom trenutku mi kao Grad i komunalna poduzeća potražujemo šest milijuna kuna, što je ogroman novac. To je bio moj lajtmotiv kada sam pozvao Plenkovića u Buzet. Nije prošlo tri dana od njegova dolaska, a ja u četvrtak 29. srpnja šaljem poruku njegovom predstojniku Ureda i pitam ga što je s Akrapovićem i Cimosom. On mi odgovara da problem Akrapovića smatram riješenim, a da je Cimos kod ministra Marića i da se čujemo oko 20. kolovoza, dok su mu drugi ministri kazali da su se već čuli sa mnom. I kako da ne budem zahvalan Plenkoviću ili bilo kojem ministru ponaosob?

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini