U vinariji se nude šest vina iz linije Medea - Malvazija istarska, Chardonnay, Rose, Cabernet sauvignon, Merlot i Teran. Kako u podrumu vole reći, trenutak je to strasti u ugodnom, jednostavnom i funkcionalnom ambijentu, koji je projektirala Breda Bizjak
Medea!? Med? Medulin? Mediteran? Medeja kao ona Jazonova ljubav, strastvena žena i moćna čarobnica, što je bježeći s Argonautima i zlatnim runom stigla do Pule? Sve bi te asocijacije povlačio naziv Medea, da se ipak posljednjeg desetljeća nije nametnuo kao istarski vinski brend, vino dobro, vino poznato, za krstitke i svakodnevno guštanje. Igramo se asocijacima jer, kako naši vinari kažu, i vino je igra.
E pa Medeu kušamo i o Medei slušamo u istoimenoj kušaonici u Vodnjanu, nedaleko od željezničke stanice. Prošle je godine tvrtka Agroprodukt preuredila svoj pogon i stvorila ekskluzivni prostor za degustacije i prodaju vrhunskih vina. Unatoč tome nisu izgubili svoju vjernu klijentelu - u Vodnjanu se u Vinariji Medea i dalje kupuje vino u rinfuzi, pa tko voli demižanu, tko buteljku… za sve afinitete i prilike. I što je najvažnije, nije se izgubilo ništa od one intimnosti odnosa između prodavača i kupca dobre kapljice što nalikuje povjerljivom odnosu doktora i pacijenta.
- Sada ćemo s ljetom početi i s otvorenim načinom kušanja i prodaje vina. Svatko je dobrodošao, u prolazu, a za grupe po najavi. Otvorili smo kušaonicu lani u kolovozu. Ljudi nam dolaze sve više, tako se i jako povećao promet prodaje buteljiranog vina. Proširena je vijest o ugodnom mjestu za kušanje, priča nam voditelj kušaonice Medea i enolog Marko Krstačić.
Medea se posljednjeg desetljeća nametnula kao najuvjerljiviji vinski brend u južnoj Istri, ili spod Drage, kako se kaže. S više od 50 hektara pod lozom na tromeđi medulinskog, pulskog i ližnjanskog agera godišnja im se proizvodnja kreće oko 330 tona grožđa, odnosno 230.000 litara vina. Zapažen je iskorak učinjen i po količinama i po kvaliteti, a rezultat su velikih ulaganja u nove nasade te modernu vinogradarsku i podrumarsku opremu. Investicija rekonstrukcije podruma i opremanja bila je teška 3,5 milijuna kuna od čega je 1,5 milijuna kuna osigurano preko nacionalnog programa pomoći sektoru vina i vinogradarstva "Vinska omotnica". Još 2103. digli su 18,5 hektara vinograda preko kredita HBOR-a, pored toga dodatnih 13,5 hektara vinograda uz Medulinsku cestu, uloživši 2,2 milijuna kuna od čega je 50 posto povrata preko "Vinske omotnice", a ove godine su 7,5 milijuna kuna, od čega 90 posto bespovratnih sredstava kao potpore za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, uložili u opremu i strojeve za vinogradarsku proizvodnju. Uz 51 hektar loze, planiraju uskoro zasaditi još 15,5 hektara vinograda.
Već sada rezultate tih napora kušamo u kušaonici "na kraju grada", u vodnjanskoj Željezničkoj ulici, gdje nam je na raspolaganju šest vina iz linije Medea - Malvazija istarska, Chardonnay, Rose, Cabernet sauvignon, Merlot i Teran. Kako u podrumu vole reći, trenutak je to strasti u ugodnom, jednostavnom i funkcionalnom ambijentu, koji je projektirala Breda Bizjak. Iza šanka kroz staklo se vide barique bačve, a s ulaza nad moderno uređenom prostoru bdije jedan od starih simbola ovog pogodna - debela loza stara možda i pola stoljeća.
Dok pod njom o izuzetnim naporima uz čašicu vina časka muško društvo - Marko Krstačić, direktor tvrtke Aleksandar Bašić-Palković i nas dva iz Glasa Istre - dotle u podrumu marljivo rade enologinja Ivana Perišić i Davorka Radošević. Dočekuju i brojne kupce vina i maslinovog ulja, jer ovdje je stalno neki šušur. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Milivoj MIJOŠEK)
OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU