Zbog izrazito visokih temperatura berba je krenula devet dana ranije. Startali smo već u pet ujutro kako bi izbjegli vrućine jer bitno je da grožđe bude što hladnije jer to je presudno za očuvanje aroma i samu zaštitu. Šampanjac je u trendu tako da ćemo proizvodnju udvostručiti, rekao je enolog Vinarije Medea Marko Krstačić
Vinarija Medea ove je godine među prvima u Istri krenula u berbu malvazije a brali su je za pjenušac. U mladom vinogradu na Medulinskoj cesti podignutom 2015. godine na ukupno 13,5 hektara pod nasadima imaju 56 tisuća loza, a ovih su dana s berbom krenuli u cik zore. Po riječima enologa Vinarije Medea Marka Krstačića pobrano je 14 tona malvazije za lijinu pjenušca Malvazija Brut kojeg su prvi put predstavili prošle godine.
- Zbog izrazito visokih temperatura berba je krenula devet dana ranije. Startali smo već u pet ujutro kako bi izbjegli vrućine jer bitno je da grožđe bude što hladnije jer to je presudno za očuvanje aroma i samu zaštitu grožđa. Naime, što je grožđe toplije, brže degradira te je stoga vrlo važno da bi konačan proizvod bio što kvalitetniji, grožđe što prije dopremiti u vinariju i krenuti s preradom. Ove smo godine prvo krenuli s berbom malvazije za pjenušac kojeg smo lani prvi put predstavili na tržištu i to jednom manjom serijom od 6.500 boca. No pjenušac je odlično prihvaćen i reakcija na tržištu je bila fantastična tako da ove godine planirao proizvodnju povećati za nekih 50 posto. Konkretno, plan je na tržište staviti oko 10 tisuća boca, rekao je Krstačić, dodajući da se njihovi pjenušci prodaju na hrvatskom tržištu i to na području Istre, Kvarnera, grada Zagreba i Dalmacije.
- Gosti sve više traže pjenušac, to je postao trend tako da smo se i mi odlučili za takvu jednu liniju vina koja plasirano u restorane, ugostiteljske objekte i u pojedine hotelske kuće, navodi Krstačić i dodaje:
- Berba se odvijala strojno i grožđe je brano samohodnim kombajnom. Radi se o jednom od najmodernijih strojeva za berbu koji posjeduje sustav selekcije tako da nam u vinariju u Vodnjanu dolazi samo čisto grožđe, odnosno bobice odvojene od peteljki i ostalih nečistoća. Kada grožđe stigne u vinariju, prvo nastaje bazno vino odnosno prvo vino koje će kasnije biti refermentirano kako bi se proizveli mjehurići i dobio pjenušac. U tom proizvodnom procesu koristimo takozvanu Charmat metodu, a radi se o metodi sekundarnog vrenja u tanku, pojašnjava Krstačić. Od prerade do stola i same degustacije treba proći najmanje četiri mjeseca tako će novih deset tisuća boca biti spremno pred Novu godinu, a pjenušac će se među ostalim moći probati i u njihovoj kušaoni u Vodnjanu.
Inače Vinarija Medea pod nasadima ima ukupno 52 hektara, a vinogradi im se nalaze na području Pule, Medulina i Ližnjana. Najviše se bave proizvodnjom malvazije, a pod nasadima se nalaze i sorte merlot, teran, chardonnay cabernet i sauvignon. Nakon što su pobrali malvaziju za pjenušac, idući korak je berba chardonnaya na području Ševa, a nakon toga slijedi redovna berba malvazije iz mladog vinograda na Medulinskoj cesti. Taj su vinograd prije tri godine kompletno obnovili, a cijela investicija rekonstrukcije iznosila je više od tri milijuna kuna.
Ove godine očekuju da bi vinograd trebao biti u punoj rodnosti, a procjenjuju da će samo na toj lokaciji imati između 10 do 12 tona grožđa po hektaru, što bi značilo da bi godišnje mogli iz tamošnjeg vinograda izvući i do 150 tona grožđa. Inače, tvrtka pod vinogradima ima ukupno 52 hektara, a jedan od većih na ukupnoj površini od 17 hektara nalazi se na lokaciji Ševe. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)