Plovidba jedrenjacima u 19. i 20. stoljeću bila je puna opasnosti

Pirati, havarije i uragani prijetili su im od Gibraltara preko Kube pa sve do rta Horn

| Autor: Danilo Prestant
Jedrenjak "Zagreb"

Jedrenjak "Zagreb"


Posljednji naš jedrenjak duge plovidbe bio je Zagreb, dimenzija 69 x 12 metara i 1.800 tona nosivosti, izgrađen je 1892. pod imenom James William Elwell u brodogradilištu John R. Kelley u Bathu (Maine, SAD) kao četverojarbolni škuner za naručitelja Kelley, Spear & Co. iz Batha.

Tijekom godina mijenja vlasnike (J. S. Winslow & Co./Northland Navigation Co., Portland; Elazer W. Clark, James W. Elwell & Co., New York) te 1920. godine mijenja ime u Quattro Novembre, a vlasnici su iz Malog Lošinja (Lussinpiccolo). Sljedeće godine postaje Zagreb u vlasništvu Jugoslavenskog trgovačko dioničarskog društva iz Sušaka koji čine tvrtke Holujević iz Zagreba te Bunčuga i Šalata iz Jelse na Hvaru.

Nestao negdje kod Tunisa - jedrenjak "Sv. Nikola"Nestao negdje kod Tunisa - jedrenjak "Sv. Nikola"

Čim je škuner kupljen, doplovio je u Split gdje je generalno sređen, nakon čega je otplovio u Marseilles – zbog protivnih vjetrova i utiha, plovidba je trajala do otoka Sardinija punih 36 dana, a u Marseilles je Zagreb stigao 18. siječnja 1922., nakon 41 dana plovidbe.

Jedrenjaci su građeni u raznim inozemnim brodogradilištima, ali i kod nasJedrenjaci su građeni u raznim inozemnim brodogradilištima, ali i kod nas

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum