ODRŽIVO, ZELENO I DIGITALNO

ACI marina Rijeka promijenit će lice i naličje našega grada

Rijeka će se iz tranzitne luke prometnuti u važno turističko odredište. Iako će zahvaljujući sadržaju koji će nuditi, kao i najsuvremenijoj tehnologiji kojom će raspolagati, privlačiti nautičare iz cijelog svijeta, riječka ACI marina bit će ponajprije otvorena za sve građane Rijeke i Kvarnera

Josip Ostrogović, član Uprave za investicije, marketing i maloprodaju ACI d.d. (Snimio Vedran Karuza)

Josip Ostrogović, član Uprave za investicije, marketing i maloprodaju ACI d.d. (Snimio Vedran Karuza)


Prethodnih 40 godina označilo je začetak i razvoj nautičkog turizma Republike Hrvatske, upravo onakvog nautičkog turizma kakav danas poznajemo diljem Lijepe Naše. U tom značajnom periodu izgrađen je nacionalni nautički lanac koji se zahvaljujući promišljenim strateškim investicijama i aktivnostima etablirao kao najveći lanac marina na Mediteranu, a koji danas povezuje cijelu hrvatsku obalu – od Umaga na sjeveru do Dubrovnika na krajnjem jugu. ACI d.d. danas s ponosom nosi titulu regionalnog nautičkog lidera, a stečenu ulogu nastojimo opravdati planovima, ali i iskoracima za budućnost hrvatske te svjetske nautike. Upravo ACI, kao predvodnik zelene energetske transformacije nautičkog turizma, koji za cilj ima maksimiziranje učinkovitosti u upravljanju energijom, idealan je kandidat za daljnje promicanje novih održivih projekata i iskoraka, kako u području nautike, tako i turizma općenito.

Konkretni iskoraci

Promišljanjem konkretnih iskoraka kontinuirano težimo unaprijediti nautički sektor budućnosti. Jedan od glavnih ciljeva kojima se okrećemo svakako je implementacija energetskih rješenja i inovacija koje uključuju tehnologije vodika, posebice važne u našem sektoru, a koje bi u skorom budućem razdoblju mogle zaživjeti i na Kvarneru, prvenstveno u ACI marini Opatija u Ičićima te u budućoj ACI marini Rijeka na području Porto Baroša. Nove tehnologije, za koje vjerujemo da će biti revolucionarne, u nadolazećem će razdoblju poslovanje najvećeg lanca marina na Mediteranu dovesti na potpuno novu razinu te uvelike pridonijeti razvoju cjelokupnog gospodarstva Republike Hrvatske, a upravo se nautika posljednjih godina nametnula kao jedan od ključnih faktora domaćeg turističkog sektora te vodeći akter procesa zelene tranzicije. Budućnost pred nama svakako je zelena, digitalna i energetski održiva. Tehnologije će u budućnosti odigrati ključnu ulogu u pomicanju granica, napose granica onoga što ACI kao nacionalna nautička kompanija primjenjuje u svom poslovanju te onoga što pruža društvu u cijelosti.

Fokus na Rijeci

Fokusirani smo na izgradnju buduće ACI marine Rijeka koju gradimo zajedno s tvrtkom GITONE Kvarner, dijelom poznate Lürssen grupacije. Upravo projekt izgradnje riječke marine predstavlja najveću investiciju u povijesti nautičkog turizma Republike Hrvatske, vrijednu oko 50 milijuna eura. Kroz čitavu svoju povijest, Rijeka je bila prepoznata kao jedno od najvažnijih pomorskih čvorišta na Mediteranu te prepoznatljiva tranzitna luka cijele regije, stoga i ne čudi što je upravo ova lokacija odabrana za realizaciju ovako značajnog projekta. Po izgradnji ACI marine Rijeka, u potpunosti će se promijeniti lice i naličje našega grada, Grad koji teče poprimit će potpuno novu vizuru, prepoznatljivu i s kopna, ali i s mora. Rijeka će se iz tranzitne luke prometnuti u važno turističko odredište. Iako će zahvaljujući sadržaju koji će nuditi, kao i najsuvremenijoj tehnologiji kojom će raspolagati privlačiti nautičare iz cijelog svijeta, riječka ACI marina bit će ponajprije otvorena za sve građane Rijeke i Kvarnera.

Josip OSTROGOVIĆ, član Uprave za investicije, marketing i maloprodaju ACI d.d., Foto: Vedran Karuza

Josip OSTROGOVIĆ, član Uprave za investicije, marketing i maloprodaju ACI d.d., Foto: Vedran Karuza

Među sadržajima koje će 23. marina ACI-jeva sustava nuditi posebno se izdvaja prekrasna šetnica na gornjem platou lukobrana, koja će u godinama pred nama postati jedno od omiljenih okupljališta Riječana. Također, u centralnoj je zgradi predviđen i trgovački centar s manjim butik-trgovinama, a građanima će na raspolaganju biti i restorani vrhunske gastronomije. Predviđeni su i prostori za jedriličarski klub, čime također želimo dati na značaju lokalnoj zajednici, posebno ako uzmemo u obzir da lokalni jedriličarski klubovi trenutno nemaju slične prostore na raspolaganju na području grada Rijeke. Svi sadržaji bit će prilagođeni pristupu slabije pokretnim i nepokretnim osobama. Vjerujem da će sve ove značajke buduće ACI marine Rijeka privući brojne turiste, ali i Riječane, na prostor Porto Baroša. Izgradnjom nove marine, čiji bi morski dio trebao biti u funkciji već 2025. godine, a kompletna marina godinu dana kasnije, Rijeka će dobiti novi centar grada, i to na samom moru.

Osim brojnih sadržaja za goste, ACI marina Rijeka će otvoriti i prostor za nova radna mjesta i poslovne mogućnosti, čime će unaprijediti kvalitetu života stanovnika cijele riječke regije. U samoj marini otvorit će se i prostor za zaposlenje za više od 130 djelatnika, a vjerujemo da će konačna brojka zahvaljujući pratećim djelatnostima biti znatno veća. Nova ACI marina Rijeka bit će predvodnica domaće nautičke scene, a svojim će sadržajima i infrastrukturom podići standarde nautičkog turizma i tehnološke naprednosti. Izgradnjom marine u Porto Barošu Rijeka će dobiti tehnološki najnapredniju marinu čitavog Jadrana, pa čak i Mediterana, a sam projekt izgradnje ACI marine Rijeka na najbolji mogući način ocrtava zelenu i digitalnu tranziciju kojoj u potpunosti težimo.

Održivi razvoj

Dugoročno gledano, projekt ACI marine Rijeka možda je najznačajniji upravo zbog planiranog održivog razvoja i unapređenja novih tehnologija u nautičkom turizmu u cijelosti. Već je izvedeno 3D mapiranje kompletnog podmorja i nadmorskog dijela Porto Baroša kao jedan od prvih koraka k uvođenju autonomne navigacije u marinama. Korisnici plovila bi, u budućnosti, već prije samog uplovljavanja mogli točno znati na koji vez će se vezati, a uz pomoć sustava autonomne navigacije plovilo bi moglo samo uploviti u marinu i doći do određenog veza. Plovila bi automatski sustav prepoznavao, a već prije samog uplovljavanja imala bi pristup svim potrebnim informacijama. To su tehnologije čija je implementacija još u začetku, a na čijem razvijanju fokusirano i intenzivno radimo sa svojim partnerom. Osim zelene komponente i održivosti – koja je tu, naravno, ključna – sve će te novine nautičarima značajno olakšati uplovljavanje i isplovljavanje, a zaposlenicima marine svakodnevicu.

Budući da od svojih samih početaka nastojimo postavljati trendove, a ne slijediti ih, spremni smo i nadalje preuzeti inicijativu vezanu uz uvođenje novih tehnologija. Cilj nam je nastaviti djelovati u smjeru kojim smo krenuli na našem putu održivosti i zelenog poslovanja, a sve s namjerom da u skoroj budućnosti postanemo u potpunosti održiva i digitalna kompanija. Nadalje, nastavljamo biti neizostavan akter regionalne nautičke scene, ali i kompanija koja na razini cijelog Mediterana predvodi poslovanje kakvom težimo – održivo, zeleno i digitalno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter