DR. SC. IVAN HERAK

Ne živimo od mora, već u suživotu s njim

Kao najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik u nautičkom turizmu, a samim time i jedan od nositelja cjelokupnog domaćeg turizma, ACI je preuzeo i odgovornost predvodnika u zaštiti mora i okoliša te stvaranju održivih poslovnih modela usmjerenih na budućnost naše zemlje i društva.

dr. sc. Ivan HERAK, član Uprave za financije, korporativno pravo i ljudske resurse ACI d.d.

dr. sc. Ivan HERAK, član Uprave za financije, korporativno pravo i ljudske resurse ACI d.d.


Prije 40 godina jedinstveni projekt uspostave nacionalnog lanca marina bio je daleko ispred svog vremena, a na ovakvom nasljeđu inovativnosti i predvođenja u trendovima izgrađen je i ACI kakvim ga danas znamo – kao predvodnika u nautičkom turizmu i ono najvažnije, predvodnika u zelenoj energetskoj tranziciji nautičkog turizma. Gledajući razvoj turističkih trendova i tijek geopolitičkih zbivanja tijekom posljednjih 40 godina, kao i moć imena i identiteta ostalih mediteranskih zemalja, jasno je da su za stvaranje najvećeg lanca marina na Mediteranu te zauzimanje i zadržavanje pozicije lidera potrebni pedigre pobjednika, vizionarski pristup i nepokolebljiva predanost cilju. A kada cilj nije samo izgradnja društva koje će svoju zemlju učiniti konkurentnijom i prosperitetnijom na globalnoj razini, već i društva čije će profesionalno i društveno djelovanje doprinijeti kvaliteti života zajednice, očuvanju čistoće mora i okoliša te stvaranju zaloga za budućnost za generacije koje dolaze, tada nije teško ustrajati i u vremenima najvećih izazova.

Izazovi budućnosti

Govoreći o takvim vremenima – iako smo uspješno izašli na kraj s razdobljem pandemije, geopolitičkim i energetskim nestabilnostima u svijetu te ostalim okolnostima koje se ogledaju prije svega u ekonomskim posljedicama, naša je dužnost pomno voditi računa o izazovima budućnosti koji daleko nadilaze monetarna pitanja. Naravno, riječ je o izazovima klimatskih promjena, onečišćenja okoliša i ubrzanog trošenja vitalnih prirodnih resursa koji se, između ostaloga, javljaju i kao nusprodukt masovnog turizma, odnosno sve većeg volumena turističke potražnje na globalnoj razini. Hrvatska pripada zemljama koje privlače posjetitelje više odlikama svog prirodnog prostora i bogatstvom kulturno-prirodne baštine nego kvalitetom, raspoloživošću ili raznovrsnošću novonastalih turističkih atrakcija, iz čega proizlazi egzistencijalni značaj očuvanja prirodne baštine na održivost i kompetitivnost našeg turizma. Turizam i okoliš u složenom su odnosu međusobnog utjecaja i međuovisnosti, a rast turizma, zaštita okoliša i društveno blagostanje u uvjetima kontroliranog rasta međusobno podupirući, a ne suprostavljeni ciljevi.

Želja ACI-ja je da marina u Ičićima postane prva ACI marina u kojoj bi se razvio cijeli lanac vrijednosti vodika.

Kao najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik u nautičkom turizmu, a samim time i jedan od nositelja cjelokupnog domaćeg turizma, ACI je preuzeo i odgovornost predvodnika u zaštiti mora i okoliša te stvaranju održivih poslovnih modela usmjerenih na budućnost naše zemlje i društva. Štoviše, ACI gospodari jednim od najvećih resursa kojim naša država raspolaže, a to su naše more i priobalje, zbog čega je naša odgovornost neusporedivo veća u odnosu na druge kompanije. Stoga, održivi razvoj za nas ne predstavlja samo trend u društveno odgovornom poslovanju i priliku za jačanje imidža, već apsolutni imperativ u svim segmentima poslovanja. Sukladno tome svoj renome inovatora i začetnika trendova zadržali smo i danas, a da ne živimo od mora, već u suživotu s morem, najbolje govore realizirani iskoraci koje smo postigli u posljednjih nekoliko godina i koji već danas evidentno donose rezultate u brizi za okoliš.

Plave zastave

Prije svega sve naše cjelogodišnje marine diljem Jadrana već su više od 20 godina nositeljice međunarodno priznatih Plavih zastava, najviših priznanja za odgovorno gospodarenje morem i priobaljem te brigu o čistoći okoliša. Nadalje, važnu potvrdu izvrsnosti u društveno odgovornom poslovanju predstavljaju i ISO certifikati. Točnije, ACI je jedno od prvih velikih hrvatskih društva iz turističkog sektora koje je certificirano po četiri ISO norme: ISO 9001 za kvalitetu, ISO 14001 za okoliš, ISO 50001 za energetsku učinkovitost i međunarodnom normom za sustav upravljanja informacijskom sigurnošću ISO 27001:2013. U svoje aktivnosti redovito uključujemo i lokalne zajednice u sredinama u kojima su naše marine locirane te u suradnji s lokalnim udrugama, sportskim klubovima, obrazovnim ustanovama i ostalim važnim dionicima provodimo značajne akcije čišćenja mora i podmorja. Osim što na taj način morski ekosustav rasterećujemo velikih količina otpada, na spomenuti način usađujemo i tradiciju brige za more i okoliš najmlađim članovima naše zajednice. Naposljetku, upravo su oni ti za koje ulažemo sve ove napore i koji će sutra preuzeti odgovornost poduzimanja istoga za generacije koje dolaze poslije njih.

Od značajnijih projekata unazad posljednjih nekoliko godina svakako ističemo i postavljanje električnih punionica u sve naše marine te implementaciju visokotehnoloških rješenja kao što su podvodne robotske i senzorske tehnologije za upravljanje čistoćom, ali i suvremenih IoT tehnologija koje omogućuju da svi mjerni uređaji i senzori budu povezani te daju potrebne podatke osoblju marine kako bi se pravilno i pravovremeno moglo pratili te upravljati potrošnjom energenata i resursa. U ACI marini Cres, jednoj od naših najreprezentativnijih luka nautičkog turizma, poznatoj upravo po čistoći i brizi o okolišu, ove smo godine implementirali i tehnološko rješenje pod nazivom »Morska škovacera«. Riječ je o uređaju u obliku plutajuće kante za smeće koji kontinuirano filtrira morsku vodu, skupljajući pritom plastiku, mikroplastiku, deterdžente, ulja i ostale materijale s površine na način da sprečava otpad da otpluta na otvoreno more ili padne na dno gdje može naštetiti morskoj flori i fauni.

Tehnologija vodika

Naša nastojanja u ovom smjeru svoju će krunu dobiti izgradnjom ACI marine Rijeka, ali i u projektu »Dolina vodika Sjeverni Jadran«. Kao jednom od ključnih sudionika ovog važnog projekta Europske unije cilj nam je u naš sustav implementirati energetska rješenja i inovacije koje uključuju i tehnologije vodika, čime će se istovremeno provoditi Europski zeleni dogovor i Europska vodikova strategija. Čvrstog smo uvjerenja da je integracija vodikovih ekosustava učinkovit način za prelazak na ugljično neutralno društvo. Uprava ACI-ja je procijenila da energetska tranzicija predstavlja izazovno razdoblje s mnogo neizvjesnosti, odnosno da će suradnja s drugim industrijskim i tehnološkim partnerima iz Italije, Slovenije i Hrvatske, uz podršku triju Vlada, doprinijeti da se ACI novom energetskom infrastrukturom pozicionira kao ključni pokretač energetske tranzicije u hrvatskom turizmu i pomorskoj industriji. U tom kontekstu inovacijski razvojni projekt u Ičićima u naravi predstavlja pilot- instalaciju inovacije, gdje želimo uspostaviti energetski samodostatno učinkovito energetsko čvorište. Želja nam je da marina u Ičićima postane prva ACI marina u kojoj bi se razvio cijeli lanac vrijednosti vodika, od OIE-PV, skladištenja energije, mjera energetske učinkovitosti i pomorskog prometa te korištenja vodika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of