Kako nitko nije u djedovoj kući živio desetak godina, odlučili smo 2004. godine od nje napraviti mjesto gdje i sami možemo raditi, gdje možemo zaposliti ljude, mjesto koje će jednoga dana ostati našoj djeci. I evo, danas smo tu, ispričao nam je vlasnik
Na obali starogradske rovinjske jezgre smješten je restoran i wine bar Puntulina. S prekrasnim pogledom na more i otok Katarinu danju te očaravajućim zalaskom sunca uvečer, Puntulina je jedan od omiljenijih restorana u Rovinju. Uz romantičnu atmosferu i izuzetno ljubazno osoblje, gosti restorana osjećaju se zaista ugodno, kao kod kuće. Upravo je to cilj dvoje supružnika, vlasnika Puntuline, Giovannija i Mirjane Pellizzer.
Naime, restoran su otvorili 2004. godine, a do tada je to bila obiteljska kuća
- Jedina želja moga djeda bila je da ne prodamo obiteljsku kuću. Ipak, bila je posebna, ne samo zbog njene sentimentalne vrijednosti, već i zbog samog položaja. Mnogi su je htjeli kupiti, ali odlučili smo održati obećanje i ne prodati je. Kako nitko nije u kući živio desetak godina, odlučili smo od nje napraviti mjesto gdje i sami možemo raditi, gdje možemo zaposliti ljude, mjesto koje će jednoga dana ostati našoj djeci. I evo, danas smo tu, ispričao nam je Giovanni, na što Mirjana dodaje:
- Ovaj je restoran nastao iz obiteljske kuće, pa se tako i mi ponašamo prema gostima, međusobno i sa zaposlenicima. Želimo da se ljudi ovdje dobro osjećaju, kao da su došli u kuću, u jedan dom.
Prevladava riba
Prije no što su pokrenuli restoran, Giovanni i Mirjana vodili su hotel na Maldivima, pa im rad s gostima nije bio stran, a i mnogo su putovali, što poslovno, što privatno, pa su tako sve dobre prakse mogli primijeniti na svom restoranu. Upravo su tako nastajale i nove ideje kod slaganja menija.
Većinu njihovog jelovnika čine riblja jela koja se savršeno uklapaju u ambijent i podneblje u kojemu rade, iako se može pronaći i mesna ponuda tipična za istarski kraj, kao što su fuži s mesom od boškarina. Ponudu su prilagodili, objašnjava Mirjana, željama gostiju, pa tako na meniju možete pronaći od autohtonih istarskih ili rovinjskih jela do, primjerice, hobotnice na galicijski način, zatim od ribe i domaćih škampa do sofisticiranijih jela, napravljenih u tanjuru.
Od hladnih predjela Giovanni uvijek preporuča sirovu kombinaciju gdje gosti imaju priliku probati malo carpaccia od orade, malo sirovih škampa, tunu, školjke i na taj način prepoznati ono što im najviše odgovara. Od toplih predjela izdvojio je žgvacet, lignje na rovinjski način, pri čemu se lignja dinsta, te se dodaje malo vina i poslužuje uz palentu, baš kao nekada. Ponuda glavnih jela raznolika je, ali naglasili bismo vrhunske rolice od brancina s kozicama, te za ljubitelje tjestenine bavette s jakopovim kapicama. Također, potrebno je naglasiti kako nude kruh i tjesteninu bez glutena. Gosti će poseban meni dobiti nakon jela, gdje će moći odabrati slastice i desertna vina. Svi su deserti domaći, a gosti najčešće pitaju za dnevni kolač, iza kojega se često krije kolač millefoglie.
Iza navedenih i drugih jela s menija stoji glavni kuhar, Marko Zaharija.
- Glavni kuhar s nama je već oko šest godina. To je čovjek koji sam sebi uvijek zadaje više. Neće se nikada zadovoljiti s prosječnim, već uvijek promatra, analizira i trudi se podići kvalitetu onoga što radi, o izvrsnosti šefa kuhinje rekao je Giovanni.
Stotinjak vina
Kako se osim o restoranu ovdje radi i o wine baru, Puntulina očekivano nudi velik izbor raznolikih vina. Od oko stotinu različitih vina, dvadesetak ih se toči i na čaše. Supružnici objašnjavaju kako im je vrlo bitno da svojim gostima ponude vina kvalitete koja će biti dostojna samog položaja i pogleda, pa tako ne nude uobičajena vina rinfuzo. U njihovoj ponudi vina su podijeljena na ona rovinjska, istarska, kontinentalna, dalmatinska, te internacionalna.
Potvrda kvalitete i izvrsnosti ovog restorana jesu sami posjetitelji.
- Kada gosti dođu prvi put jesti kod nas i nakon objeda pitaju mogu li rezervirati za drugi dan - znamo da smo na dobrome putu, objasnili su vlasnici. Stvorili su stalne goste koji dolaze već godinama, što ne čudi s obzirom na lokaciju ali i uvijek nasmijane i vrlo pristupačne zaposlenike.
Puntulina je, rekli bismo, pun pogodak, sa svojim kapacitetom od 100 ljudi i 35 djelatnika koji su se ovo ljeto brinuli o svojim gostima, još je jednom opravdala brojne odlične recenzije na internetskim portalima i društvenim mrežama. Ovaj restoran, kao i njegovi vrlo dragi vlasnici, dokazali su kako i gosti mogu postati dio obitelji kojoj se sa zadovoljstvom vraćaju. (Aleta Brattoni, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)