ISTRAŽIVANJE

'Pranje' dude majčinom slinom KORISNO PROTIV ALERGIJA


Premda će vam se na prvi pogled učiniti nehigijenskim, nema ničega lošeg u tomu da sami "procuclate" dudu varalicu i tako je "operete" vlastitom slinom prije nego što je stavite svojoj bebi u usta, tvrde američki alergolozi.

Istraživanje čiji su rezultati prezentirani na godišnjem skupu alergologa (ACAAI) u Detroitu pokazalo je da takav potez smanjuje alergiju kod sasvim male djece, prenosi Science Daily.

Znanstvenici kažu da je majčina slina bolja i od ispiranja dude običnom vodom, osim ako nije pala u blato, u neko leglo bakterija, WC školjku... Ako je pala na relativno čist pod, majka je može bez straha polizati. Upozoravaju da se to ne odnosi na roditelje koji imaju herpes ili neki drugi virus, kao ni ako duda padne baš na jako prljav pod ili onaj prepun kemikalija.

No u ostalim slučajevima majčina slina može biti zdrava za dijete. Uz sve te dobre bakterije dijete brže stječe imunitet, čak i na jače alergene kao što su dlaka mačke, alergija na grinje i tomu slično.

"U studiji je više puta tijekom godinu i pol dana sudjelovalo 128 majki i djece. Majkama je postavljeno pitanje na koji način peru djetetovu dudu varalicu, nakon što im, primjerice, padne na pod", objasnila je glavna autorica studije, liječnica i specijalistica alergologije Eliane Abou-Jaoude.

"Djeca do godinu i pol dana sklona su sve stavljati u usta, a prljave dude, premda su "rasadnici" bakterija, predstavljaju jako dobru stvar za djetetov imunitet", podsjetila je.

"Kod beba onih majki koje su dude varalice stavljale u svoja usta kako bi ih 'očistile' svojom slinom pronašli smo nižu razinu imunoglobulina (IgE)", kazala je, objasnivši da je imunoglobulin vrsta antitijela povezana s alergijskim reakcijama u organizmu. Premda ima izuzetaka, više razine IgE-a upućuju i na veći rizik od alergija ili alergijske astme.

Od 128 sudionica studije 41 posto je odgovorilo da dude sterilizira, veći broj je dude prao vodom, a najmanji postotak, njih 12 posto je odgovorio da ih "procucla" prije nego što ih stavi u djetetova usta.

"Ustanovili smo manju razinu IgE-a kod djece majki koje su bile sklonije polizati djetetovu dudu", rekao je alergolog-imunolog Edward Zoratti, suautor studije. On je objasnio da povećana količina dobrih bakterija (a ima ih dosta u usnoj šupljini) stvara jači otpor organizma i smanjuje rizik od razvoja alergija kod djece, od ekcema do astme.

"U svakom slučaju treba provesti dodatna istraživanja, no po dosadašnjim rezultatima studije vjerujemo da je riječ o prijenosu mikroorganizama iz usne šupljine majke koja pozitivno djeluje na nižu razinu IgE-a kod bebe. Ne znamo održava li se niža razina IgE-a i u kasnijim djetetovim godinama", rekao je. Otprije znamo da izloženost određenim mirkoogranizmima u ranijem životu stimulira razvoj imunosnog sustava i može zaštititi dijete od alergijskih bolesti kasnije u životu." (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater