Sve je teže doći do kvalitetnih i zdravih namirnica. Ukoliko nemate vlastiti vrt ili voćnjak korisno je imati prijatelje ili vezu na tržnici da bi došli do zdravog povrća i voća. Premda glavninu namirnica konzumiramo isključivo sezonski, dok neke kulture rađaju tijekom čitave godine, ponekad se zaželimo upravo onih kojima je štajun u odnosu na druge vrlo kratak poput biža, artičoka, boba, fažoleta, fažola i slanutka, kao i orašastih plodova poput oraha, lješnjaka, badema i poželimo ih sačuvati za naredne mjesece. Isto vrijedi i za bobičasto kiselo voće poput malina, kupina ili borovnica. Idealno skladištenje je zaleđeno u frizeru. No potrebno je pravilno pripremiti namirnicu za čuvanje. Optimalan postupak je da se namirnice vakumiraju. Stroj za vakumiranje posljednje generacije kako profesionalni a tako i onaj za kućanstvo, popularno zvana vakumirka posjeduje performanse vakumiranja pod selektivnim pritiskom, ovisno o potrebi, odnosno već spomenutoj teksturi namirnica kako ih pretjerani bari ne bi zgnječili.
Iako nije striktno vezano za sezonu, isto vrijedi i za kvalitetno meso. Osobno već dugi niz godina zazirem od hiperprodukcije maltretiranih životinjskih derivata za potrebe nezasitnog tržišta kako iz etičkih načela podjednako i zbog nutritivnih vrijednosti. Isto kao povrće i voćke, kvalitetno meso kupujemo od poznatih, provjerenih izvora. Upravo je vrijeme kobasica, krodigina i ombola, a osim pršuta, špaleta, ošokola i pancete. Ostatak mesa valja dobro vakumirati za čuvanje na niskim temperaturama. Isto vrijedi i za ostala mesa, junetinu, govedinu perad i divljač. Ukoliko postoji mogućnost kvalitetne nabave svakako je bolje vakumirati i koristiti po potrebi doli svakodnevno nabavljati namirnice neprovjerenih izvora.
Kod kupovine vakumirke osim aplikacije kvalitetnih vrećica za vakumiranje valja obratiti pažnju da posjeduje opciju ventilskog aplikatora od gume i željeza koji služi za vakumiranje staklenki. Naime, dokazano je frustrirajuće da nakon što ste kao zimnicu pripremili prefinu šalšu od najboljih pomidora, ukiselili kalibrirane krastavčiće, mesnatu papriku, sočne tikvice aromatične lisičarke ili nježne ćodine, mukotrpno ste ispekli pekmezasti ajvar ili sa ljubavlju ukuhali vitaminske bombe od raznoraznog ljetnog voća i sve odradili po pravilu službe te brižljivo zatvorene i pohranjene staklenke a u narednim mjesecima otvorili ih i pronašli nejestivu masu? Vrlo često zrak prodre u staklenku i pokvari zadovoljstvo no dovoljno je mali gumeni aplikator priključen na vakumirku priljubiti uz mekani dio poklopca na staklenci koji podtlakom isiše zrak i osigura optimalne uvjete. Isto vrijedi i ukoliko otvorite teglicu, a niste u mogućnosti konzumirati je čitavu. Valja samo ponovo gumeni pipak priljubiti na mekani dio poklopca i pomoću kompresora vakumirke iscrpiti zrak. Sadržaj teglice je ponovo sačuvan do daljnjega.