PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Teran zvan Fuga i Pinot noir Kamenog dvorca

Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Ilustracija (M. MIJOŠEK)


ISTARSKA VINA: Teran zvan Fuga iz vinarije Dobravac

Rovinjska boutique vinarija Dobravac pojavila se na istarskoj vinskoj sceni dosta sramežljivo pred desetak godina, a danas je poznata i cijenjena čak i van naših granica. Damir Dobravac kao pravi vizionar dobro je isplanirao razvoj vinarije, a kruna svega trebao bi biti novi podrum koji je u fazi idejnog razvoja. U prethodnim tekstovima o vinima Damira Dobravca spominjao sam muzička imena koje nose njegova vina, za što je zaslužan poznati rovinjski skladatelj Massimo Brajković. Jedno vino nosi ime Fuga (lat.) što u prijevodu znači "bijeg". U glazbi je kompozicijski princip koji se ostvaruje nizanjem muzičkih imitacija, a treba istaknuti da je najveći majstor komponiranja fuga bio Johann Sebastian Bach. Fuga Dobravac je u početku bila kupaža cabernet sauvignona, merlota i terana, a od berbe 2013. na tržište izlazi kao stopostotni teran. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje Damirove Fuge iz berbe 2015., jedinstvenog vina koji je titulu najboljeg terana na Vinistri najprije ponio u kategoriji mladog terana 2016. godine, a potom i odležanog terana 2018. godine. Grožđe za ovo vino raslo je na dubokoj istarskoj crvenici na položaju Calciera, berba je bila ručna krajem rujna, a od grožđa je trećina pobrana deset dana ranije, sušena u kašetama pa potom prerađena s ostalim pobranim grožđem. Nakon prerade odrađena je maceracija od 30 dana, zatim je vino odležavalo u kombinaciji velike drvene rabljene bačve i novih barrique bačvica te potom još šest mjeseci u boci. Vino krasi lijepa, duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto, pred degustiranje nisam ga dekantirao nego samo natočio u veliku bordošku čašu te pustio da se polako otvara i pokaže svoju raskoš. Na prvo mirisanje otvorila mi se nota suhe šljive, koju prati nota svježe višnje, a potom se javlja i nota dima, klinčića te cedrovine, na kraju i nota tamne čokolade, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo te još ipak djelomično mekano, krasi ga prava teranova svježina, a tanini su mu fini, mekani te imaju sitnu granulaciju, ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost okusa je fina, kao i kakvoća, a na aftertasteu javlja se nota maslaca i višnje. Dobravčeva Fuga je harmonična i u jako dobroj formi te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još osam do deset godina. Enogastronomski bih ovo vino sljubio uz zimski klasik - njoke s veprom.

Ime vina: Fuga

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: vina Dobravac

Lokacija: Rovinj / Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 14-16?C

Gastro preporuka: Njoki s veprom.

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Vinum Bordeaux glass.

Cijena (mpc): 111 kn (Cicibela Rovinj)

KOSOVSKA VINA: Pinot noir Kamenog dvorca

U zagrebačkom hotelu Esplanade nedavno je održan 13. "Zagreb VINOcom" - međunarodni festival vina i kulinarstva. Ovo je zasigurno jedna od najboljih hrvatskih eno-gastro manifestacija koju njezin utemeljitelj prof. Ivan Dropuljić uz pomoć suradnika svake godine podiže na višu razinu. Na eventu se predstavilo više od 300 izlagača vina, maslinova ulja, suhomesnatih proizvoda i ostalih delicija. Esplanade kao mjesto održavanja daje ovoj manifestaciji neponovljiv elegantan K.u.K štih te VINOcom neodoljivo podsjeća na poznati "Merano wine fest". VINOcom svake godine privlači velik broj zaljubljenika u vino i hranu iz Hrvatske i regije. Stara dama Esplanade u određenim trenucima postaje pretijesna za sve one koji žele ući usprkos visokoj cijeni ulaznice. Ivan Dropuljić ovoj manifestaciji daje veliku vrijednost i kroz razne vinske radionice te godišnje dodjele pojedinih priznanja, a uvijek se mogu kušati i neka nova vina koja se tek pojavljuju na našem tržištu. Jedna od zanimljivijih vinarija čija sam vina kušao u Esplanadi, dolazi s Kosova, točnije iz mjesta Rahovec (albanski) ili Orahovac (srpski) a zove se "Kameni dvorac" ili "Stone Castel". Ova vinarija koja danas obrađuje 600 hektara vinograda, utemeljena je za vrijeme socijalizma 1953. godine kao dio poljoprivrednog kombinata, a podignuta je u kraju s dugom tradicijom vinarstva i vinogradarstva. Godine 2006. vinariju je privatizirao američki Kosovar, Rrustem Gecaj i u posao uložio 15 milijuna dolara. Vinarija na tržište plasira četiri kategorije vina, a izvozi ih u desetak zemalja Europe i svijeta. S Vama bih danas podijelio moje viđenje njihova pinot noira iz berbe 2015. Grožđe za ovo vino brano je ručno sredinom rujna te je nakon prerade odležavalo u velikim rabljenim drvenim bačvama. Vino krasi lijepa prozirna rubin crvena boja, bistro je i djelomično gusto, a na nosu mu dominira nota maline te šumska jagoda, mala nota zemlje te potom malo cimeta pa sladića i mala nota vanilije. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, ima dobru svježinu, svilenkaste tanine te je ukusno i ima srednje tijelo. Uravnoteženo je, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena a okus je fin i ugodan, na aftertasteu ponovno se javlja višnja. Vino je harmonično, lijepo se pije i odlično se sljubljuje uz pačja prsa u umaku od naranče.

Ime vina: Pinot Noir

Godina berbe: 2015

Proizvođač: Stone Castel

Lokacija: Rahovec Valley / Kosovo

Temperatura serviranja: 14-16?C

Gastro preporuka: Pačja prsa u umaku od naranče.

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Riedel Vinum Pinot Noir glass.

Cijena (mpc): 50 kn (www.propak.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter