PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Markežićev teran iz amfore i Šumadijski Sauvignon

Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Ilustracija (M. MIJOŠEK)


Istarska vina

Gruzija je jedno od najstarijih vinorodnih područja na svijetu te ima bogatu povijest vinarstva i vinogradarstva, čija tradicija seže daleko u povijest.

Plodne doline i zaštitnički zagrljaj moćnog Kavkaza omogućavali su uzgoj raznih sorti vinove loze. Vrlo je bitno istaknuti da je UNESCO njihovu drevnu tradicijsku metodu vinifikacije grožđa u glinenim amforama, koja se u Gruziji naziva Qvevri, stavio na popis svoje nematerijalne kulturne baštine. Tipično za ovu metodu je da se glinene amfore ukopavaju u zemlju sve do vrha izlaznog vrata koji ostaje na vrhu gdje se nalazi poklopac. Ovu gruzijsku tradicionalnu metodu na naše je šire prostore prije dvadesetak godina prvi donio talijanski vinar slovenskog porijekla Joško Gravner. U Hrvatskoj su najbolje rezultate s vinima iz amfore postigli Tomac s Plešivice i Marino Markežić sa svojim brandom Kabola. Nakon više uspješnih malvazija istarskih, Kabola je po prvi puta iz berbe 2015. uspio napraviti i teran iz amfore. Grožđe nakon pažljive ručne berbe i selekcije provede šest mjeseci na maceraciji u 1.800 do 2.000-litarskim amforama, potom slijedi prešanje i jednogodišnje odležavanje u 4.000-litarskoj bačvi od slavonskog hrasta te potom još godina dana u boci pred puštanje na tržište. Kad smo Marino i ja razgovarali o ovom vinu, s ushićenjem mi je govorio o berbi 2016. koja će po njemu nadmašiti premijernu 2015. Vino krasi lijepa, duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto, nisam ga dekantirao, nego samo ostavio da se nadiše u velikoj čaši. Na prvi nos javlja mi se nota bobičastog voća gdje dominira nota borovnice, potom se javlja nota vanilije te tamne čokolade, potom nota prašine, cedrovine i na kraju nota kože. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane krasi ga lijepa svježina, tanično je s finim taninima, jako dobrom mineralnošću i punim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa je trajna. Vino je fine kakvoće, harmonično je, na aftertasteu javlja mi se nota šljive. Vino je u dobroj formi, no ne treba žuriti s trošenjem jer će svoj vrhunac dostići za tri, četiri godine. Enogastronomski bih ga preporučio uz file grdobine omotan pancetom i povrćem sa žara.

Ime vina: Teran Amfora

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: Vinarija Kabola

Lokacija: Momjan/hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: file grdobine omotan pancetom

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Vinum Bordeaux Grand Cru

Cijena (mpc): 150,00 kn (Cicibela Rovinj)

Srpska vina: Šumadijski Sauvignon

Na južnom dijelu povijesne srpske regije Šumadije, na pola puta između Kragujevca i Kruševca nalazi se Levačko vinogorje, koje je sastavni dio vinskog rajona Tri Morave. Ovo vinogorje, u kojem se vinova loza uzgaja od davnina, još od kneza Lazara, danas ima oko 400 hektara vinograda te se u njemu vinarstvom bavi desetak obiteljskih vinarija, a klima je umjereno kontinentalna, upravo idealna za lijepa, svježa, bijela vina. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje finog sauvignona bijelog, berba 2016. Vino proizvodi jedna od boljih vinarija s tog područja, vinarija Miletić iz mjesta Oparić, a obiteljska tradicija vinarstva traje još od vremena kada je šukundjed Dušan postavio temelje obiteljske vinarije. Marija Miletić je školovani enolog i danas vodi glavnu riječ u poslovanju vinarije te nastavlja dugogodišnju obiteljsku tradiciju. Marija je uz pomoć supruga Gorana pokrenula modernu vinariju 2006. godine, a danas obrađuju osam hektara vlastitih vinograda. Od sortimenta uzgajaju: chardonnay, rajnski rizling, sauvignon bijeli, merlot, cabernet sauvignon, frankovku i pinot crni, a godišnja proizvodnja kreće se oko 12.000 butelja. U vinariji Miletić trude se na kvalitetan način razviti i vinski turizam te imaju lijepo uređenu kušaonu, gdje se uz vina mogu kušati i ostali kvalitetni proizvodi ovoga kraja. Vino krasi lijepa zelenkasto-žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Na prvo mirisanje javlja se nota ogrozdine, potom slijedi nota cvijeta bazge, koprive, peteljke pomidora i korice od limete, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata do bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane krasi ga lijepa svježina te mogu reći da je vino ukusno, a krasi ga srednje tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo jer ipak malo prevladava desna strana s izraženom svježinom. Intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa je sasvim solidna. Vino je fine kakvoće, harmonično je, a na aftertasteu se javlja nota zelene kruške. U dobroj je formi, svježina ga drži živahnim i razigranim, treba ga trošiti, a ne čuvati. Enogastronomski bih ga sljubio uz rižoto sa šparugama, kapesantama i malo pancete.

Ime vina: Sauvignon blanc

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Vinarija Miletić

Lokacija: Oparić/Srbija

Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: rižoto sa šparugama i dondolama

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Malvazija Riedel glass

Cijena(mpc): 50,00 kn

(www.prodajavina.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter